Göğün altında kahvaltı…

Yeldeğirmeni’nin yeni kahvaltıcısı “Göğe Bakma Durağı”, kahvaltı ve edebiyatseverlerin güne başlama noktası…

10 Nisan 2015 - 09:46
Gökçe UYGUN
Kadıköy sakinleri geçtiğimiz günlerde yepyeni bir kahvaltı salonuna kavuştu; Göğe Bakma Durağı… Yeldeğirmeni’nde kısa bir süre önce açılan mekân, adını Turgut Uyar’ın şiirinden alıyor. Mekanın sahibi ise Kadıköylü şair-yazar Batuhan Dede. Ancak arkadaşları ve okurları onun soyadını “Dedde” diye biliyor. Zira kendisi bir Cemal Süreya hayranı. Şairin soyadındaki diğer “y” harfini bir iddia sonucu kaybetmesine atfen Batuhan da kendi soyadına bir ‘d’ harfi eklemiş.
Evet Batuhan Dede, bir Süreya hayranı.  O halde neden şairin meşhur “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı” sözünü dükkânında şiar edinmemiş diye sorabilirsiniz. Yanıtı kendisinden dinleyelim; “O cümle de Cemal Süreya’nın her dizesi gibi çok önemli ve özel bence. Ama artık o kadar çok kullanıldı ki, sihrini yitirmeye, içe boşaltılmaya başlandı. O nedenle ben de bu kahvaltıcıyı açarken kendi kendime şakayla karışık, ‘O söz bu kapıdan içeri girmeyecek’ dedim. Ama yine de kayıtsız kalamadık tabi. Menümüzün sağ alt köşesine ‘Bence de kahvaltının mutlulukla bir ilgisi var’ diye yazdık…”


BULUT MENÜLER…
Göğe Bakma Durağı’nın içi masmavi bir gökyüzü gibi, geniş ve ferah. Tavanda bulutlar asılı, duvarlarda şair/yazarların stencileri (duvar resmi), şiirleri… Üstelik duvarlara herkese açık, dileyen bir şey yazabilir, resim çizebilir. Mekânın kahvaltı menüsüne gelecek olursak; tavandaki bulutlardan hareketle menülere de ‘bulut’ adı verilmiş. Klasik, tatlı, tuzlu ve karışık olmak üzere 4 ana bulut seçeneği var. Bu kahvaltı tabaklarında seçilen bulut türüne göre peynir, zeytin, salatalık, fıstık ezmesi gibi ürünler sunuluyor. Tabi bir de özellikle güzel bir pazar kahvaltısının vazgeçilmezleri olan sahanda yumurta, menemen, omlet, sucuk tava gibi yiyecekler de unutulmamış. Bir de “Göğe Bakma Durağı Özel” adlı menü var. Bu menüde de dereotlu yumurta dürümü, tavada yumurtalı tost, Kaşarlı Batuhan Dedde tabağı, pastırmalı sebzeli omlet gibi değişik lezzetlerden tatmak mümkün. Bir de ‘sürpriz mönü’ var ki, onu da ancak tadan bilecek!


ŞİİR YAZ, KAHVALTI YAP!
Mekânda, şiir tutkunlarını yakından ilgilendiren ilginç bir de uygulama var. Her hafta yapılan mini bir ‘şiir yarışması’, kazanına kahvaltı hakkı verecek. Bir hafta boyunca (her Cuma saat 17.00’ye kadar) isteyen şiirlerini bir kâğıda yazıp mekâna bırakacak. Şiirler, mekânın sosyal medya hesaplarından her Pazar saat 17.00’ye kadar oylamaya sunulacak. En çok beğeni alan şiir birinci olacak, şiirin sahibi de 15 TL değerinde ‘Göğe Bakma Durağı lirası’ kazanacak ve böylece kahvaltısını ücretsiz yapmış olacak.
Göğe Bakma Durağı’nda dar gelirlilerin, öğrencilerin yüzünü güldürecek bir güzellik de dikkat çekiyor; askıda kahvaltı… Bu uygulamaya göre mekana gelip kendi kahvaltısını eden gönlü zengin bir müşteri, isterse bir başkasının yararlanması için ödemesini yaparak askıda kahvaltı bırakabilecek. İhtiyacı olan bir başka müşteri de o kahvaltıyı afiyetle yiyebilecek…


ÜSTTE KAHVALTI, ALTTA FİLM
“Burası yeni insanların sunacağı yeni fikirlerle ilerleyecek” diyen Batuhan Dede, mekâna dair planlarını şöyle özetliyor; “Mesela edebiyatçı, şair, sanatçıların adını taşıyan özel masalar olacak. Mesela Edip Cansever masası... O masanın menüleri de yine şairin adını taşıyacak. Ben buranın edebiyatçıların ve edebiyatseverlerin buluşma yeri olmasını arzuluyorum. Mekanımızın alt katında kuracağımız uygun ortamda haftanın belli akşamları nostaljik kült filmler, şiir okuma geceleri yapacağız. Çocuk misafirlerimiz için de pazar sabahları çizgi film seansları olacak.”
2 kişilik kahvaltının 10-15 lira civarında olduğu Göğe Bakma Durağı, Rasimpaşa Mahallesi (Yeldeğirmeni) Karakolhane Caddesi Yurttaş Sokak No: 7’de bulunuyor. Mekâna nasıl ulaşacaksınız peki? Eğlenceli tarif, şair Batuhan Dede’den; “Halitağa Caddesi’nden Karakolhane Caddesi’ne sap, Yurttaş Sokak’ta Göğe Bakma Durağı’nı göreceksin, şaşırma! Orhan Veli yaşasaydı böyle derdi…”

twitter.com/GBDkadikoy


ARŞİV