Gıda Çalıştayı Kadıköy'de yapıldı

Geçtiğimiz hafta Kadıköy Kurbağalıdere’de yapılan Gıda Çalıştayı’nda İstanbul’un ciddi gıda sorunu yaşayacak olan metropollerden biri olacağı ifade edildi

26 Mayıs 2022 - 10:15

Gıda krizini temel alan Gıda Çalıştayı, 22 Mayıs Pazar günü Kadıköy Kurbağalıdere Parkı’nda yapıldı. Çalıştayda, “Türkiye'de tarımın halleri”, “Gıda egemenliği”, “Kooperatifler çözüm olabilir mi?”konuları tartışıldı. 

Çalıştayda konuşan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, ilk kez Mezopotamya’nın güneyinde yapılan tarımın insanlık tarihindeki temel kültür olduğunu belirterek, “İstanbul tarım sorunu yaşayan kentlerden biridir. Çünkü gıdaya en çok ihtiyaç duyan metropoller ciddi gıda sorunları yaşar” dedi.

SANAYİ DEVRİMİ İLE TİCARİLEŞTİ

Sanayi devrimi ile birlikte tarım ürünlerinin de uzak bölgelere taşınarak önemli bir ticari ürün haline geldiğini söyleyen Kapıkıran“Şu an Türkiye'de tarım arazilerinin mülkiyetinin el değiştirme süreci var. Küresel çapta tohumu, gübreyi ve ilacı dayatan 7-8 şirket var. Üretilen ürünlerin yine 8-10 şirket tarafından pazarlandığı bir dünya gıda rejimi sözkonusu. Dünyayı ekolojik olarak yıpratmaya devam ediyorlar. Küresel ekonomiden kopmak onların ürünlerinin tüketicisi olmamaktan geçiyor. Bu da dayanışma ekonomilerini oluşturmak ile mümkün. Dünyada uyanış var. Ülkemizde de var. İstanbul'da bugün 63 tane tüketim kooperatifi kuruldu.” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, tarımda ilaç adı altından kullanılanların zehir olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Bunların hepsi ise zehir. Birçok hastalık kullandığımız kimyasalların bize hediyesi oldu. Dünya topraklarının büyük kısmı kimyasallar ile kirletilmiş. Toprakların yüzde 33'ü bir daha kullanılamayacak şekilde tahrip edildi. Dünyada 800 milyon insan aç. AKP  iktidara geldiğinde 26 milyon hektar tarım alanı vardı, 23 milyon hektara düştü.“

“DOĞA BİZİ BESLEYECEK GÜÇTE” 

“Dünyayı besleyen küçük çiftçilerdir. Endüstriyel tarım değil.”diyen Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Berin Ertürk de, şunları söyledi: “Endüstriyel tarım ile yenilebilir çeşitler azaldı. Toprağa iyi davranıldığı zaman eski güzelliğine kavuşacaktır. Doğada binlerce çeşit yiyebileceğimiz bitki var. Doğa bizi besleyecek güçte.”

Kooperatiflerin öncelikle eğitim alanları olduğunu söyleyen Ovacık Kooperatifi'nden Hayati Güngören, “Nerede olursak olalım her zaman kooperatiflerin insanla, doğayla, toprakla ilişkisi önemli. Liberal politikalar yerelin bütün değerlerini sömürme biçimidir. Biz bunlara karşı bir arada olmalıyız. Hayatın her alanında örgütlenmeliyiz.” diye konuştu.

“TEMİZ GIDAYA ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Tatavla Gıda Topluluğu'ndan Özgül Taşdemir ise şunları şöyledi: “Küçük üreticiyi destekleyerek temiz gıdaya ulaşmaya çalışıyoruz. Nasıl bir tohum kullandığını ve toprağı nasıl işlediğini soruyoruz. Üreticiden o ay elde ettiği ürünlerin listesini istiyoruz. O listeye göre ihtiyaçlarımızı belirliyoruz. Gelen ürünleri dayanışma evinde dağıtımını yapıyoruz. Üreticiler ve tüketiciler olarak dayanışma içinde olmalıyız. Sorunları dayanışma ile çözebiliriz.”


ARŞİV