Gidilecek yollar bu videoda

Kadıköylü öğrenci Ege Eren Genç'in İstanbul'da çektiği otobüs yolculuğu videoları, yolları özleyenler için..

11 Mayıs 2020 - 16:45

Yollarda olmaya, uzun otobüs yolculuklarına özlem duyulan şu günlerde -pek çok şeyin olduğu gibi- bunun da çaresi online ortamlarda. YouTube'da yol videolarına denk geldiğim bir genç, İstanbul'da otobüslere biniyor ve son durağa kadar güzergahı kaydediyor. Nedir bu olay diye araştırıp, 16 yaşındaki Kadıköylü öğrenci Ege Eren Genç'e ulaştım. Ege, epeydir İstanbul içinde otobüsten yol videoları çekiyormuş. “The only way i’m going to go" (Gideceğim tek yol) başlığını taşıyan video kanalı 7 aydır aktif durumda.

35 YOL VİDEOSU YAYINDA

Peki Ege bu olaya nasıl girişmiş?: “YouTube üzerinden tesadüfen benim çektiğim şekilde yolculuk videolarını keşfetmem üzerine başladı. Bu tarz içerikler genelde Avrupa’dan çıkıyordu. Hatta bireysel kayıtların yanı sıra devlet tarafından toplu taşımaya teşvik edici olması belki de ülkenin/şehrin tanıtımını farklı yollardan yapma amacıyla kaydedilen ve paylaşılan içeriklerdi. Ülkemizde ise ne yazık ki bu tarz içeriklerin Avrupa’daki kadar kaliteli olanına ve benim kaydettiğim gibi 'tam yolculuk' videolarına rastlayamadım. Bu tarz içeriklerin dünya genelinde hitap ettiği büyük ve çok çeşitli kitleyi görünce hem bir nebze ülke tanıtımı olması açısından bir nebze de ilgi duyduğum alan üzerine bir şeyler üretmek ve bunları paylaşarak sunmak istedim.”

“Yolların düzenini ve şehirlerin planlarını, başka ülkeler ile kıyaslamayı seviyorum. Başka yerleri gezip keşfetmek de hoşuma gidiyor.” diyen Ege'nin kanalında 35 video yayında, yayına hazır başka videoları da var.

21K HATTI LÜTFEN...”

Videoların altındaki yorumlarda Ege'ye istek bile geliyor; şu hattı çeker misiniz diye.

Ege de böyle istekleri kendine yakın olanları öncelikle çekmek üzere kabul ediyor. Otobüslerde en öne oturarak çekim yapan Ege genelde pek farkedilmiyormuş; “Genelde önde oturan kişinin ne yaptığı otobüse binen ve panik halinde kartını okutmaya çalışan insanlar tarafından farkedilemiyor. Kendim de özellikle video çekmediğim zaman bakmayı denemiştim ama özellikle bakılacak bir yer değil. Şoförler arasında ise şu anda kadar farkeden olmadı.”

Ege'nin videoları, internetteki uyku, rahatlama videoları gibi de bir yanıyla. Uzun uzun izleyip kafa boşaltmaya yarıyor. “İlk başta öyle düşünmesem dahi sonradan bu tarz videolar benim de uykumu getirmeye başladı. Asla tahmin etmeyeceğim bir kategori için de içerik üretmiş oluyorum galiba.” diye anlatıyor. Kadıköylü olduğu için genelde Kadıköy'den yola çıkan Ege'nin gündeminde ilk aşamada 10B, 12 veya 12A ve 2 numaralı otobüs hatlarını çekmek var. Tabi sokağa çıkma yasağına yaşı nedeniyle takıldığı için bu planlarını salgın sonrasına ertelemiş durumda. Hatta bundan sonra otobüs çekimlerinin yanı sıra tren, metro, tramvay hatlarında da kokpitten çekim yapmayı çok istiyor. Bu şekilde Türkiye’de maalesef hiçbir içerik bulunmadığını söyleyen Ege, “Yurtdışından da yabancı kitle edinebilmek gerçekten hoşuma gider. Şu andaki yurtdışı izleyicilerimin büyük çoğunluğu anlayabildiğim kadarıyla gurbetçilerden oluşuyor. Çünkü o zaman ülkenin tanıtımıma dair bir şeyler yapabilmiş olurum.” diyor.

https://www.youtube.com/channel/UCsCD5Jl6cpIfqPPd33WE3xg


ARŞİV