İstanbul Planlama Ajansı (İPA), evsizlerle ilgili yeni bir rapor yayınladı. “İstanbul Sokaklarında Kışı Geçirenler: Evsizler Kentin ve Politikanın Neresinde?” başlıklı rapora göre İstanbul’da en fazla evsizin görüldüğü üç ilçe Beyoğlu, Fatih ve Şişli oldu.
Türkiye’de tam olarak ne kadar evsizin bulunduğunun, söz konusu evsizlerin illere ve ilçelere göre dağılımının bilinmediğinin belirtildiği raporda “Türkiye’de evsizliğin il bazlı verisine ulaşmak için referans alınabilecek tek kurumsal sayım il valiliklerinin her kış bir önceki yıl için açıkladığı, sokaklardan alınarak kurumsal geçici bakım merkezlerinde konaklatılan evsiz sayısıdır” denilerek İstanbul Valiliğinin 2021 yılında kış aylarında 2 bin 100 evsizi misafir ettiği hatırlatılıyor.
Rapora göre İstanbul’da evsizin en çok görüldüğü üç ilçe Beyoğlu, Fatih ve Şişli. Sayıları 2 binin üzerinde olan evsizler bu ilçeleri günün her saati kalabalık olması nedeniyle tercih ediyor. Kent içerisinde evsizlere rastlanan mekanları sırasıyla yüzde 40 oranıyla parklar, yüzde 34 oranıyla köprü altları, yüzde 31 oranıyla metro istasyonları ve yüzde 19 ile otobüs durakları takip ediyor.
“GİZLİ EVSİZLİK”
Bunun yanı sıra rapora göre çalıştığı yerde yaşamak zorunda kalan çok sayıda insan da var. Özellikle tekstil ve geri dönüşüm sektöründe çalışanların çalıştıkları yerlerde, depolarda ve atölyelerde yaşamını sürdürdüğünün belirtildiği raporda bu durumun bir tür “gizli evsizlik” biçimine işaret ettiği belirtiliyor. Özellikle artan kiralar nedeniyle kentte çalıştığı yerde yaşamak zorunda olan çok fazla kişinin bulunduğunun ifade edildiği raporda prefabrik yapılarda, otogarda, derme çatma barakalarda, atık depolarında yaşayan çok sayıda insanın olduğu belirtilerek “Kısacası, İstanbul’da evsizlik Beyoğlu’nda metro altlarında ve kış aylarında spor komplekslerinde görülen tablodan çok daha fazlasıdır” deniyor.
GÜVENLİ YER ARIYORLAR
İPA’nın evsizler, esnafla, resmi görevliler ve STK’larla görüşerek hazırladığı rapora göre evsizlerin geceyi geçirmek için Beyoğlu’nda en çok kullandıkları bölgeler Gezi Parkı, Taksim Meydanı alt geçidi ve otobüs durakları. Bu bölgelerin tercih edilmesinin nedeni kalabalık olmaları. Fatih’i tercih etmelerinin nedeni ise mahalle kültürünün hala canlı olması ve sokakta kalmak için görece “güvenli” olduğunu düşünmeleri. Şişli’de ise evsizler en fazla merkezde, Mecidiyeköy’de, Fulya’da ve Şişli Etfal Hastanesi’nin etrafında yoğunlaşıyor. Yakın zamana kadar Şişli Etfal Hastanesi’nin Acil bölümü evsizlerin en sık kullandığı gece konaklama yeriyken, hastanenin önlem alması sebebiyle evsizler Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde konaklamaya başlamış. Piyalepaşa ve Feriköy gibi “Eski Şişli” denebilecek ve mahalle kültürünün canlı olduğu yerlerde ise mahalleli evsizlere dükkânlarını açtığı için geceleri düzenli kalacak yer bulan evsizler bu semtleri tercih ediyor.