Kadıköy Belediyesi’nin sorumluluk sahası içerisinde yer alan işletmelerin gölgelik yapımına ilişkin hususlar “Gölgelik Yapılırken Aranacak Hususlara Dair Yönetmelik” çerçevesinde yeniden düzenlendi. Yeni düzenleme ile birlikte Kadıköy Belediyesi sorumluluk sahası içerisinde bulunan ve yine yönetmelikte tanımlanan işletmelerin gölgelik yapımının mevzuat ve şehir estetiğine uygun şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor
BUNLARA DİKKAT!
Yeni uygulama ile bilinmesi gerekenler neler, vatandaşlar ve işletme sahipleri nelere dikkat etmeli?
-Gölgelik uygulaması; çiçekçi, manav, market, bakkal, kafe, bar, lokanta, pastane, kıraathane, çay bahçeleri ve yeme-içme yerlerinde yapılabilecek.
-Gölgelik uygulaması yola cepheli yapılarda; ön bahçe çekme mesafesi 10 metre olan yerlerde istikametten 3 metre çekilerek, 5 metre olan yerlerde ise 1,5 metre çekilerek, mekânın cephesini geçmeyecek şekilde ön bahçede ve/veya minimum komşu çekme mesafeleri dışında kalan alanda yan bahçede yapılabilecek.
-Köşe parsellerde ise her iki yol cephesinde çekme mesafelerine uymak koşuluyla gölgelik yapılabilecek. Ancak gölgelik, zemin kat planı, taban alanı dikey izdüşümlerini aşamayacak.
-Yapılan gölgeliğe eklenti yapılamayacak.
-Gölgelik ile oluşturulan alan işletme ruhsatında belirtilen kullanım alanını geçmeyecek.
-Gölgelik uygulaması zemin veya açığa çıkan bodrum katlarda yapılabilecek.
-Yapılacak gölgelik uygulaması mekânın tavan kotunu aşmayacak. Yüksek tavanlı mekânlarda proje bazında değerlendirme yapılacak.
-Cadde ve sokakta yapılacak gölgelikler; yükseklik, uzunluk ve şekil bakımından uyum içinde olacak.
-Gölgeliğin yerden yüksekliği; minimum noktasında 240 cm altına düşmeyecek.
-Gölgelik herhangi bir boş alana veya binadan bağımsız bir şekilde yapılamayacak.
- Ön ve yan cephelere zemin kotundan itibaren maksimum 100 cm yükseklikte şeffaf cam parapet veya çiçeklik yapılabilecek
- Gölgelikte kullanılacak tüm malzemeler yürürlükteki standartlara uygun, hafif ve yangına dayanıklı ürünler olacak.
- Çatı teraslarında gölgelik yapılmayacak.
- Portik (önü sütunlu açık galeri) alanlarda gölgelik uygulamasına izin verilmeyecek.
- Zabıtlı yerlerde zabıt kusuru gölgelik başvurusu yapan iş yerine ait ise izin verilmeyecek. Ancak zabıt gölgeliğe ait ise gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra izin verilebilecek.
- Kat maliklerinin en az 4 / 5’ünün noter onaylı muvafakatı veya bina yönetiminin karar defterine işlenmiş ve en az 4 / 5 kat maliki tarafından bizzat imzalanmış noter onaylı karar defteri sureti istenecek.
- Kamusal alanda uygulama yapılamayacak.
- Gölgelik izni işletmeye verilecek. İşletmenin mevcut yerdeki işletme ruhsatı kaydının kapanması halinde gölgelik izni geçersiz sayılacak.
- Tasarım rehberi yapılan alanlarda, tasarım rehberi ilkeleri öncelikli kabul edilecek.
- Yönetmelik ile oluşturulan standart ölçülerin kullanılmasında kent estetiği esas sayılacak.
- Gerekli görülmesi halinde gölgelik için statik rapor istenecek.
- Gölgelik projesinin onayı için; sokak rayiç bedelinin yüzde 5’inin, kullanılan alan metrekaresine çarpımı kadar ücret alınacak.
Gölgelik başvuruları Kadıköy Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü’ne yapılacak. Başvurular üç kişilik teknik kurul tarafından onaylanacak. Vatandaşların başvuru yapmadan önce bazı evrakları hazır bulundurması gerekiyor. Gerekli evraklar www.kadikoy.bel.tr adresinden öğrenilebilir.
“TALEBİ DEĞERLENDİRDİK”
Kadıköy Belediye Meclisi tarafından onaylanan yönetmeliğe ilişkin konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu “Kadıköy’de kent estetiğine uygun düzenlemeler yapılması için hem işletmelerin hem de vatandaşımızın talepleri oldu. Bununla ilgili çeşitli toplantılar düzenledik, talepleri topladık. Ve bu talepler doğrultusunda yeni bir düzenleme yaptık. Bu yönetmelikle yapılacak gölgelikler binaya ve çevreye uyumlu olacak. Hem vatandaşlarımızın hem de işletmecilerimizin bu düzenlemeden memnun kalacağını umuyorum” dedi.