Gülriz Sururi, bebekleriyle umut oluyor

Gülriz Sururi bebekleriyle farkındalık yaratmayı amaçlayan Renan Tan Tavukçuoğlu, “Kız çocuklarına çok önem verdik çünkü toplumu onlar şekillendiriyor” diyor

13 Kasım 2020 - 03:15

Renan Tan Tavukçuoğlu’nun iki yıl önce hayata geçirdiği “Puduhepa ve Kız Kardeşleri” sosyal sorumluluk projesi kısa sürede büyüyerek onlarca köye ulaştı ve binlerce çocuğun hayalini gerçekleştirmesine katkı sundu. Proje eğitim hakkından mahrum kalan kız çocuklarına ve iş yaşamına katılamayan pek çok kadına da destek veriyor. Tarihteki ilk barış anlaşması Kadeş’e mührü basılı olan Hitit kraliçesinden esinlenerek yola çıkan ve adını alan proje şimdi de 2018’de kaybettiğimiz Gülriz Sururi bebekleriyle farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Bu projede Gülriz Sururi bebeklerinin elbiselerini modacı Özlem Süer tasarlıyor. Biz de Gazete Kadıköy olarak projenin baş mimarı olan Renan Tan Tavukçuoğlu ile “Puduhepa ve Kız Kardeşleri”nin geldiği noktayı ve yeni bebekleri Gülriz’i konuştuk.

“İLHAM ALDIĞIMIZ ÇOK SAYIDA KADIN VAR”

“Puduhepa ve Kız Kardeşleri” fikrinin kadın gücü ile bir toplumsal dönüşüm projesi olduğunu vurgulayan Renan Tan Tavukçuoğlu, “Anadolu’nun gerçek süper kahramanı kadınların başarı hikayeleri yeni yetişen çocuklarımıza ilham vermesi amacıyla böyle bir girişimde bulunduk. Puduhepa, adını tarihteki ilk barış anlaşması Kadeş’e mührünü basan Hitit kraliçesinden alıyor. Marka ismimiz olarak onu seçtik çünkü barış bugün dünyanın en çok ihtiyacı olan şeylerden bir tanesi. Daha sonra yanına ‘kız kardeşler’” ekledik çünkü ilham alacağımız çok sayıda kadın var.” ifadelerini kullandı. Tavukçuoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Projedeki tek amacımız bez bebekler ve hikâye kitaplarımız aracılığıyla 6-10 yaş arasındaki kız çocuklarının kendilerine güvenerek, tanıyarak, kaynaklarını öğrenerek güçlü bir şekilde büyümelerini ve ileride hem kendilerine hem topluma faydalı bireyler olmalarını sağlamak.”

“BİNLERCE ÇOCUĞUN HAYALİNİ BÜYÜTTÜK”

Gülriz Sururi bebeğinin nasıl ortaya çıktığını anlatan Tavukçuoğlu, “2018’de Puduhepa’yı çıkardıktan sonra 2019’da NASA’da çalışan ilk Türk bilim kadını Dilhan Ege Eryurt’un ilhamını yeniden canlandırdık. 20 Ekim 2020’de, pandemi döneminde en çok yara alan iki konu olan eğitim ve sanata destek olmak amacıyla Gülriz Sururi aramıza katıldı.” dedi ve şöyle devam etti: “Gelirimizi Toçev’e aktarıyoruz ve maddi imkânı kısıtlı olan ailelerin kız çocuklarını okutmalarına destek oluyoruz. Bütün ürünlerimiz el yapımı ve elliden fazla kadına evlerinden çalışarak ekonomiye katılma imkânı sunuyoruz. Kısaca her yaştan kadına dokunan ve ilhamının nesiller boyu sürmesini hedeflediğimiz bir proje. Onlarca köy okuluna gittik, binlerce çocuğun hayalini büyüttük. Ufacık ama doğru bir dokunuşla bu çocukların hayatlarında ve bakış açılarında yarattığımız değişimi deneyimlemek paha biçilemez”

“UNUTULMAMASI GEREKEN BİR KADIN”

Tüm ürünlerin yaşam becerilerini geliştirmek için birer araç olduğuna dikkat çeken Tavukçuoğlu, “Ergenliğe ulaşmadan bazı mesajların normalleşmesi bizim için büyük önem taşıyor. Sadece hayal etmek yetmez, çok çalışmak, sabırlı ve esnek olmak da önemli. Oyunlar, hayallerin tohumları. Biz bu tohumları atmak için yola çıktık.” şeklinde konuştu. Tavukçuoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gülriz Sururi, hayatı boyunca sanat ve kız çocuklarının eğitimi için çalışan çok güçlü bir kadın. Hikayesi unutulmaması gereken kadınlarımızdan biri. İlham olması dileğiyle Puduhepa’nın dünyasına katıldı.”

“TOPLUMU KIZ ÇOCUKLARI ŞEKİLLENDİRİYOR”

Projeye başlarken en çok içini acıtan durumun aile içi şiddet olduğunu söyleyen Tavukçuoğlu, “Çok düşündüm ama belli bir yaşa gelmiş erkekleri değiştirmek neredeyse imkansıza yakın. Kadınlara da pansuman yapmak ve korumak dışında bir katkımız olması çok zor. Kökten bir değişim lazım diye düşündüm ve çocuklara yatırım yapmaya karar verdim. Özellikle kız çocuklarına çok önem verdik çünkü toplumu onlar şekillendiriyor. Ayrıca ileride kadını ezmeye çalışmayacak, saygı duyacak erkeklerin oluşabilmesi için çocuk yaşlarda eğitilmesi büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı

“Puduhepa ve Kız Kardeşleri” projesine katkı sağlamak isteyenler aşağıda yer alan internet sayfasından harika hediyeler seçebilir, aldığı her hediyeyle bir kız çocuğunun eğitimine ya da bir kadının istihdamına fayda sağlayabilir.

www.puduhepavekizkardesleri.com

Sosyal medya hesabından takip ederek projenin büyümesine katkı sağlayabilirsiniz.

 @puduhepavekizkardesleri


ARŞİV