Gönüllerince üretip, internetten satıyorlar

El emeği ürünlerini, “Gönlümce” markası altında internetten satışa sunan Hasanpaşalı ev kadınları, hem sosyalleşiyor hem para kazanıyor

10 Nisan 2018 - 15:20

Yılbaşından bu yana Kadıköy’deki Hasanpaşa Gönüllüevi’ndeki el işi derslerine devam eden Hasanpaşalı kadınlar kendi markaları “Gönlümce”yi yarattı. “Bohçacık” adlı web sitesi üzerinden mutfak önlüğü, masa örtüsü, şal, yastık kılıfı, oyuncak, mum gibi el emeği ürünlerini satışa sunan 22 kadın, 2 ayda yaklaşık 30 kalem ürün satarak toplamda 2 bin 500 civarı gelir elde etti.

Proje hakkında bilgi veren, kendisi de eğitmenlerden olan Hasanpaşa Gönüllüleri Başkanı Zekiye Ensari, “Kadınlar buradan iki şekilde yararlanabiliyor. İlki dersliklerde el işi, nakış ve çini dersleri veriyoruz ücretsiz olarak. Bunlar bireysel eğitimler. Bu eğitimlerden Hasanpaşa sakini yaklaşık 150 kadın yararlanıyor. Burada bir de, dikiş, overlok ve triko makinelerinin olduğu atölyemiz var. Bu kapsamda 22 kadın bu atölyeden yararlanıyor. Ürün üretiyor ve Gönlümce markamız adı altında satışını gerçekleştiriyor.” dedi.

Marka çatısı altında ürün satmak isteyen kadınlara bu süreçte destek verdiklerini anlatan Ensari, “Örneğin bir ev kadınının, işin pazarlaması hakkında detaylı bilgisi olmayabilir. Biz burada bir ‘piyasa araştırma’ ekibi kurduk. Kadınlara bilgi veriyoruz. Ürünün üretim sürecinde de dikiş, malzeme, renk gibi konularda desteğimiz sürüyor. Keza kendi aralarında da dayanışma halindeler. Hangi ürün daha popüler, hangi ürün nasıl hazırlanır gibi konularda fikir alışverişinde bulunup, birbirlerine destek oluyorlar.” diye konuştu. Sitede hangi kadının hangi ürünü satmak isterse ona yer verdiklerini, hiçbir sınırlama koymadıklarını belirten Ensari, “Mesela bir teyzemiz var, sadece lif örüyor. Kim hangi ürünü satışa çıkarıp paraya çevirmek istiyorsa onu koyuyoruz siteye. Çünkü kadınların el becerileri de beklentileri de farklı. Kimi 10 liraya satış yapınca memnun olurken, kimi 1000 liralık ürün satmak istiyor mesela. Bu nedenle, tam da adımız gibi, gönüllerince dâhil oluyorlar bu ağa.” diye anlatıyor.

HEM ÜRETİM HEM TERAPİ

Hasanpaşa Gönüllüleri Başkanı Zekiye Ensari, ev kadınlarının hem sosyalleşmesi, hem ekonomiye katılımlarının önemine vurgu yaparak, şunları söylüyor: “Hasanpaşa biraz kapalı bir semt, başta kadınlara ulaşmakta zorlandık, kapıları teker teker çaldık ve başardık onları buraya çekmeye. Şimdi burada güzel bir arkadaşlık ortamı oluştu. Kadınlar hem üretim hem terapi yapıyorlar. Birbirlerinden hem sosyal olarak hem de ürünleri açından çok şey öğreniyorlar. Rekabet değil yardımlaşma var. Şahsen ben en çok bundan memnuniyet duyuyorum.”

GELİRİN YARISI BAĞIŞ

Henüz 2 ay olmasına rağmen ilginin ve satışların umut verici olduğunu; sadece İstanbul’dan değil Türkiye’nin farklı illerinden de müşterilerin olduğunu gururla söyleyen Ensari, Gönlümce adı altında ürün satan kadınların bir kısmının farklı ürünlerle Kadıköy Belediyesi’nin Potlaç ağına da dahil' olduğunu açıkladı. Bazı kadınların satıştan elde edecekleri gelire ihtiyaç duymadığını, onun yerine bağış yaptıklarını da sözlerine ekleyen Ensari, “Onlar manevi tatmin ve bazı kurumlara bağış yapmak için buradalar. Herkesi buradan alışveriş yapmaya davet ediyoruz. Hem çok güzel ürünlerimiz var hem de gelirin yarısı hayır kurumlarına bağışlanıyor olacak.” ifadesini kullandı.

Hasanpaşalı kadınlar, 14-15 Nisan’da Bohçacık çatısı altında, Taksim’deki Demirören AVM’deki Moda ve Tasarım Festivali’nde stant açacak


ARŞİV