"Gönüllü olun dünya iyilikle dönsün"

Görme engellilere 27 yıldır kitap seslendiren Sabahat Varol İnsel, “Bu bir gönül işi. Zevkle okuyorum. Okumanın verdiği mutluluğu parayla satın alamazsınız. Herkesi gönüllü olmaya davet ediyorum.” diyor

20 Şubat 2025 - 12:06

“Gönüllü olmak” karşılık beklemeden yardım elini uzatmak demek. Bu destek eli, öğrenciye eğitim bursu için ya da görme engellilere sesli kitap okumak için de uzanabilir. Karşılıksız destek elini uzatanlardan biri de sesiyle görme engellilere ışık olan 72 yaşındaki Sabahat Varol İnsel. Kadıköy Erenköy Mahallesi’nde oturan İnsel 1998 yılından beri görme engelliler için kitap seslendiriyor. İnsel ile bir araya geldik, kitap seslendirmeye nasıl başladığını ve 27 yıl kesintisiz süren kitap okuma sürecini konuştuk. 

“1998 yılıydı. Bir gün evde ütü yapıyordum. Televizyonda Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin görme engelliler bölümü açtığı söyleniyordu.” diyerek gönüllü olmaya giden yolu anlatmayı başlayan Sabahat Varol İnsel, şöyle devam etti: “Kütüphane müdürü Süheyla Şentürk Hanımefendi şöyle bir çağrıda bulunuyordu: “Okumayı seviyorsanız bu bölümümüze gelin, görme engelliler için kitap seslendirin.” Ütüyü fişten çektim. Hemen yanımdaki gazetenin kenarına verilen numarayı yazdım. Aradım. ‘Gelin bir ses denemesi yapalım’ dediler. Ertesi gün hemen gittim. O gün bana açık öğretim için genel işletme, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi için Türk edebiyatı, Aile Hukuku ve Şeyhülislam Es’ad ve İshak Efendi Divanı kitabını verdiler. Büyük bir istekle bu kitapları seslendirmeye başladım. Kaydı teyp kasetlerine yaptım. Birkaç haftada bu dört kitabı seslendirdim ve götürdüm. Kasetleri teslim ederken şaşırdılar. ‘Bunları çalıştınız da mı okudunuz’ dediler.”

“1181. KİTABI OKUMAYA BAŞLADIM”

Kütüphaneye gidiş ile kütüphaneden dönüşün üç saati bulduğunu, yolda geçen saati evde değerlendirirse daha çok kitap okuyabileceğini söylediğini ve bu talebinin kabul edildiğini ifade eden Sabahat Varol İnsel, “Evde kitap okuma talebimi kabul ettiler. Kızlarımın kayıt cihazı vardı. Onu kullandım. Kasetlerin bir yüzü 30 dakika diğer yüzü de 30 dakika. Toplam 60 dakika sürüyordu. Bazı kitaplar 8-10, bazıları 20-30, bazıları da 50-90 kaset oluyordu. Önceden kasetlere kayıt ediyordum şimdi ise bilgisayar ortamında CD’lere kayıt ediyorum.” dedi.

Genelde lise ile üniversiteye hazırlık kitapları ve üniversite kitapları seslendiren İnsel, yaz tatillerinde de roman ve şiir kitapları okuduğunu anlattı. 

Kitap okumaya başladıktan sonra diksiyon ile terimleri daha doğru okumak için Osmanlıca ve Arapça kursuna giden İnsel, “1181. kitabı okumaya başladım. 27 yıldır gönül verdiğim bu işi, haftanın yedi günü evimde yapmaya devam ediyorum.” diye konuştu. 

“PANDEMİDE DE OKUMAYA DEVAM ETTİM”

Pandemi döneminde de kitap seslendirmeyi sürdürdüğünü, Erenköy Marmaray durağında kütüphane görevlisi ile buluştuğunu ve kayıtları teslim ettiğini dile getiren İnsel, “Bu gönül işi. Severek yapacaksınız ve sabırlı olacaksınız. 45 yaşında okumaya başladım. Keşke daha erken okumaya başlasaydım diyorum. Zevkle okuyorum. Okumanın verdiği mutluluğu parayla satın alamazsınız.” dedi. 

Okuduğu kitapları dinleyenlerden gelen mesajlar ve telefonlar, İnsel’in motivasyon kaynağı olmuş. İnsel, gelen mesajları şu şekilde paylaştı: “Merhaba, Ankara’dan arıyorum. Görme engelliyim. Gazi Üniversitesi’ni bitirdim. 4 yılın bütün kitapları sizin sesinizdendi. Diplomayı size haber vermek için aradım.” Gazi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi gibi okullarda eğitim alan görme engelli öğrencilerin başarısına Sabahat Varol İnsel’in sesinden dinledikleri kitaplar da katkı sunmuş.

 “BOŞA ZAMANI İYİLİKLE DOLDURUN”

Kitap seslendirmeyi 27 yıldır severek yapan Sabahat Varol İnsel, anlatmayı şu çağrıyı yaparak bitirdi “Gönüllü olun. Herkesin yapabileceği bir şey vardır. Boş zaman diye bir şey yok. O boşlukları iyiliklerle doldurabilirsiniz. Herkes elini uzatırsa yaşam daha güzele ve iyiye gider. Dünya iyilikle döner. O yüzden herkesi gönüllü olmaya davet ediyorum.”

 


ARŞİV