Gürcü kültürü Kadıköy'de yaşıyor

Gürcü Sanat Evi yöneticilerinden İberya Özkan, “Sanatseverlerin bulunduğu ortamda ne savaş olur, ne kavga olur; üretim olur, sanatı paylaşmak olur” diyor

24 Temmuz 2015 - 10:16
Resul KABOĞLU
Kadıköy’de 2011 yılında sadece bir müzik atölyesi ile çalışmalarına başlayan Gürcü Sanat Evi, bugün resim ve dans atölyeleri ve yıl içinde yaptığı etkinliklerle sanatseverlerin başlıca duraklarından biri. Bu topraklarda yaşayan onlarca halktan biri olarak kültürü yaşatmak derdinde olan Gürcü Sanat Evi’nden İberya Özkan ile söyleştik.
Gürcü Sanat Evi’ni tanıtır mısınız?
Sanat Evimiz, din ve politika dışı kültür ve sanata yönelik çalışmalar yürütmekte. Örneğin Gürcü lezzetlerini tanıtmak için mutfak oluşturduk. Ses kayıt stüdyoları ve provaların yapıldığı oda hazırladık. Üst katta müzik odası ve kütüphane mevcut. Kütüphanede Gürcüce ve Rusça eserlerin olduğu ciddi bir arşiv var. Orta katta ise; mağaza kısmı ve salon bulunmakta. Değerli ressamlarımızın resimlerini her ay düzenli olarak burada sergiliyoruz. Mağaza kısmımızda Gürcü ve Kafkas kültürü müzik enstrümanlarının satıldığı bir yer hazırladık. Her hafta konserler, barkovizyon gösterileri, konferanslar gibi etkinlikler düzenliyoruz. Kafkas ve Gürcü dans çalışmaları, resim dersleri veriyoruz. Gürcü müziğini yansıtacak Çok Sesli Koro Atölyesi oluşturduk. Akordeon eğitimi ve Gürcü enstrümanları; panduri, çonguri, gibi Gürcü yerel enstrümanları eğitimleri veriyoruz. Her sene ekim ayında sezon açılışı yapılıyor, resim sergileri, konserler gibi etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Grup çalışmasındaki arkadaşlara haftada bir gün ve saat vererek Gürcü dili eğitimi, dans eğitimi veriyoruz ve koroda haftalık çalışmalarına başlamalarını sağlıyoruz. Geri kalan günlerde resim sergimizi gezebilir, kütüphanemizde araştırma yapabilirsiniz.
Gürcü Sanat Evi’ni açarken hedefleriniz ve beklentileriniz nelerdi?
2011 yılının Aralık ayında Gürcü Sanat Evi’ni açarken; Gürcü kültürü, müziği ve sanatını yaşatmaktı amacımız. Gürcü müziği yapan gruplar, Gürcü kültürüyle uğraşan dostlarımızın artık kendi sanatsal ürünlerini; üretmeleri, icra etmeleri konusunda böyle bir çatı oluşturma fikri oldu. Gürcistan ve Türkiye arasında sanatsal kültürel alanda da önemli bir rol oynayacağını düşünüyorduk. Türkiye’de Kafkas kökenli çok fazla insan var, onların kültürünü kültürel değerlerini ele almak ve tanıtmak amaçlarımızdan biriydi.
Gürcü Sanat Evi’ni Kadıköy’de açmanızın özel bir sebebi var mı?
Burası Gürcülere yönelik değil, Gürcü sanatına ilgi duyan herkesin uğrak yeri olabilecek bir mekân olarak tasarlandı. Öncelikle kurulacağı yer merkezi bir yer olmalıydı. Bu merkezi yer nerede olsun diye düşündüğümüzde; Beşiktaş, Kadıköy ve Taksim’i düşündük. Taksim çok kozmopolit bir yer olduğu için Beşiktaş ve Kadıköy arasında kaldık, daha sonra Kadıköy Moda’da karar kıldık. Özellikle Moda’nın sanatsal çalışmaların yoğun olduğu, bu çalışmaların rahatlıkla icra edilebilecek bir yer olması fikrimizi güçlendirdi. Burası azınlıkların olduğu, belirli bir kültür düzeyi olan kişilerin yaşadığı bir yer.
Gürcü Sanat Evi’ne, atölyelere ve etkinliklere ilgi nasıl?
Hedeflediğimiz kitleye tam olarak ulaşamasak da iyi gidiyoruz. Gürcü Sanat Evi çalışmalarıyla bir marka oldu ve güvenilir sıcak bir ortam oluştu. Buraya gelen insanlar, sanatçı insanlar; sanatseverin bulunduğu ortamda ne savaş olur, ne kavga olur, üretim olur ve sanatı paylaşmak olur. Bu anlamda Gürcü Sanat Evi bir ilki başardı çünkü zannediyorum ki burası Türkiye’de bir ilk. Gürcü Sanat Evi’nden haberi olmayan Kadıköylülerin en kısa zamanda bize uğramalarını ve burada yapılan çalışmalar hakkında bilgi almalarını öneriyoruz.
Uluslararası çalışmalarınız var mı?
Gürcistan’a geziler yapıyoruz. Türkiye’ye yerleşmiş Gürcü, Rus sanatçıların kişisel sergilerini açacağız.
Adres: Caferağa Mah. Moda Cad. Ağabey Sok. No:12/A / 0216 550 94 67

ARŞİV