Öğrenciler şehirde bahçe yaptı

Kadıköylü öğrenciler bahçe yapmak istedi, Kadıköy Belediyesi onlara bahçe yapacak alan temin etti. Şimdi o bahçede onlarca çeşit bitki ve ürün yetişiyor

09 Haziran 2016 - 13:57
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi, öğrencilerin hayalini gerçeğe dönüştürdü. Kadıköylü öğrenciler; Kadıköy Belediyesi’nin, Fenerbahçe Parkı’nda kendilerine permakültür (topluluk bahçesi) projesi çalışması kapsamında bahçe yapmaları için temin ettiği yaklaşık 900 metrekarelik alanı yemyeşil bitkilerle donattı. Adeta botanik parkına dönen bahçe son görüntüsüyle görenleri cezbediyor.
Fenerbahçe Parkı’nda doğal yöntemlerle sürdürülebilir tarım bahçesi yapan öğrenciler, doğaya zarar vermeden ve hiçbir kimyasal madde kullanmadan toprağı tarıma hazırlayıp ekti.  Çalışma kapsamında öğrenciler kompost gübre denilen doğal gübreyi de kendileri yaptı.
Öğrencilerin ilk çapayı mart ayında vurduğu bahçe şimdiki haliyle yeşillikler içinde. Ahududu, elma, böğürtlen, kabak, mısır, biber, armut, erguvana kadar pek çok bitkinin yanı sıra ahşaptan kamelyası, kulübesiyle oldukça şirin bir görüntüye sahip olan bahçeye bir bakan bir daha bakıyor.
Pek çoğu ilk defa bahçe işleriyle uğraştığını söyleyen öğrencilere Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü çalışanları, öğretmenleri ve sürdürülebilir tarım (permakültür) eğitmeni Taner Aksel yardımcı oldu.

ÖĞRENCİLERLE BAHÇEYİ GEZDİ
Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesinin açılışı 8 Haziran Çarşamba günü Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Başkan Nuhoğlu, öğrencilerle bahçeyi gezip, çalışmalar hakkında bilgi alırken, öğrencilerin doğal tarımı başarıyla uygulamasından duyduğu memnuniyeti belirterek, başarı diledi.

TOPRAĞI, TARIMI, ÜRETMEYİ ÖĞRENDİLER
İlk fideleri mart sonunda ekip, okuldan vakit buldukça bahçeye gelip çalıştıklarını söyleyen öğrencilerden Defne Aksel, açılışa Kadıköy Belediye Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve ekibini davet ederek, teşekkür ettiklerini ifade etti. Marul, soğan gibi bazı yeşillik ürünlerin de hasadına başladıklarını söyleyen Serra Özsoy, büyüyenleri bir kenara ayırdıklarını, minik domatesler ve armutların da yavaş yavaş büyüdüğünü, bahçeye şeker pancarı bile ektiklerini anlattı.
Tarım ve toprak ile ilgili daha önce bilgi sahibi olmadığını, bahçe çalışmalarına katıldıktan sonra çok şey öğrendiğini belirten Alp Bolluk, “Kent ortamında zaten imkân da yoktu. Toprak, gübre taşıyıp tohumları, fideleri ektik. Çok şey öğrendim” dedi.
Alara Tizer de daha önce bahçe işlerini hiç bilmediğini ancak bahçe çalışmasıyla bitkileri tanırken, ürünlerin yetişmesinin kolay olmadığını gördüğünü söyledi. Zeynep Yılmaz, toprağın nasıl hazırlanıp verimli hale getirildiğini, fide ve tohum ekiminin nasıl olması gerektiğini yaptıkları çalışmalarla öğrendiğini ifade ederken,  Doğa Pınarlı ise toprakla uğraşmanın yanında yetiştirilen bitkileri kargalardan korumak için tahta parçaları ve eski kıyafetlerden korkuluklar yaptıklarını, çok eğlendiğini anlattı. Eda Haznedaroğlu da ot ve yapraklardan, meyve ve sebze kabuklarından tamamen doğal kompost gübre yapmayı ve bahçede ürün yetiştirmekte kullanmayı öğrendiğini anlattı.  Tan Dedebaş ise Alp ile birlikte çapa, kürek, kazma ile toprağı ekime hazırlama işlerinde çalıştıklarını, daha önce bu konuda hiçbir bilgisinin olmadığını belirtti.

LEZZETLİ ÜRÜNLER YETİŞİYOR
Sainth Joseph Okul Aile Birliği Başkanı Sinem Üner Yanılmaz ise bahçedeki ürünlerden biberi tattığını ve çok lezzetli bulduğunu belirterek, “Çocuklar süper iş çıkardı” dedi.
Okul Aile Birliğinden Dr. Sevda Gürsel de tamamen organik şekilde öğrencilerin yetiştirdiği marulun lezzetli olduğunu ifade etti.
Uludağ eteklerindeki çiftliğinde 5 yıldan bu yana tamamen doğal yöntemlerle sürdürülebilir tarım uygulaması yapan İnşaat Mühendisi-Permakültür Eğitmeni Taner Aksel ise birkaç ay önce hiçbir şeyin olmadığı bahçenin son halini görünce heyecanlandığını belirterek, “Bereketi görüyorsunuz değil mi? Her taraf yeşermiş, coşmuş, her taraf bitkilerle dolmuş, sağlıklı, dinç, canlı görünüyor. Çok iyi bir iş yapmışız” dedi.

 
Etiketler; permakültür

ARŞİV