Grenoble Kadın Politikaları

Dünyadan ve Türkiye’den yerel yönetim uygulamalarına Grenoble’deki kadın politikası uygulamalarıyla devam ediyoruz

10 Mart 2017 - 12:34

Fransa’nın güney-doğusunda bulunan Grenoble’de 2013 verilerine göre, 160 bin 215 kişi yaşıyor. Nüfusun göreceli olarak genç olduğu Grenoble’da, 2012 verilerine göre, erkekler nüfusun yüzde 48,4’ünü, kadınlar yüzde 51,6’sını oluşturuyor.  Yani şehirde yaşayan kadınların oranı erkeklere göre daha fazla. Peki, bu yaşamda ve siyasette neye karşılık geliyor?

TEMSİLDE EŞİTLİK

2014’ten bu yana belediye başkanlığını Éric Piolle (Avrupa Ekolojisi – Yeşiller Partisi) yürüttüğü şehirde başkan yardımcılarının yarısından fazlası kadın. Ve öyle aile, sosyal hizmetler gibi kadınlara bahşedilen ve görece basit olduğu düşünülen alanlarda değil. Şehirde, eğitim programları, maliye, yaşlılar ve nesiller arası politikalar, uluslararası dayanışma, kültür, spor, açık veri ve özgür yazılım, eşit haklar ve ortak yaşam, sağlık ve önleyici politikalar, yerel demokrasi, kamusal alanlar ve doğa, şehircilik, konut, habitat ve enerji aktarımı gibi başlıklarda toplam 19 başkan yardımcısı görev yapıyor. Aynı durum belediye meclisi için de geçerli.

Fransa, 2002 yılından itibaren, “yerel demokrasi yasası”nın (démocratie de proximité) uygulanması yoluyla katılımcı demokrasinin kapsamının genişletilmesi amacıyla nüfusu 20 binin üzerinde olan yerleşimlerde yurttaşların etkisinin güçlendirilmesi amacıyla mahalle meclislerinin kurulmasını öngörürken, nüfusu 80 binin üzerinde olan yerleşim yerlerinde ise mahalle meclislerinin kurulmasını zorunlu hale getirmiş. Grenoble’da belediye meclisi tarafından ilk olarak 6 ayrı sektörde (mahalle kümelerinden oluşan yapı) Yurttaş Danışma Konseyleri (Conseils Consultatifs de Secteur - CCS) oluşturulmuş. Bu sürecin devamında ise yerel demokrasi uygulamalarını yenilemek ve güçlendirmek için belediye, “projelerin yurttaşlarla birlikte üretilmesini” taahhüt etmiş ve Yurttaş Danışma Konseyleri yerine belediye ve seçilenlerden işlevsel olarak bağımsız olan Bağımsız Yurttaş Konseyleri (Conseils Citoyens Indépendants - CCI) oluşturulmuş. Şu an Grenoble’da 7 adet Bağımsız Yurttaş Konseyi var. Her konsey, kadın-erkek sayısının eşitliğine önem verilerek, seçim listelerinden ya da gönüllü listelerinden rastgele seçilen 40 kişiden oluşuyor. Her birey, meclis üyesi olarak en fazla 2 yıl çalışabiliyor.

EŞİT HAKLAR

Grenoble Belediyesi, iş, konut, eğitim gibi alanlarda her türlü ayrımcılığa karşı. Belediye kendi birimlerinde ya da Grenoble’de yaşanabilecek ayrıcılığın her türlüsüne karşı mücadele ediyor ve bir işveren olarak, iş için başvuran kurumlara ve adaylara karşı gösterdiği eşitlikçi yaklaşım örnek oluyor. Belediye bu yaklaşımının bir sonucu olarak Uluslararası Kadın Hakları Günü’nün hemen sonrasında, 9 Mart 2015 tarihinde, Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’na imza atmış.

Söz konusu protokole göre, tüm karar alanlarına kadınların ve erkeklerin dengeli katılımının sağlanması, davranışları ve kamu hizmetlerini etkileyen toplumsal cinsiyet kalıplarının ortadan kaldırılması, tüm kamu tesislerinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması gibi ayrımcılığa son veren uygulamalar öngörülüyor. Belediye ve Bağımsız Yurttaş Konseyleri eşit haklar ile ilgili raporlar hazırlıyor ve bunu kamuyu ile paylaşıyor.

Grenoble Belediyesi, aynı zamanda ayrımcılığa karşı mücadele eden derneklere de sübvansiyon vererek ya da alan tahsis ederek destekte bulunuyor.

TACİZE DUR SERGİSİ

Grenoble Belediyesi geçtiğimiz Ekim ayında sıra dışı bir sergiye ev sahipliği yaptı. Sokakta tacize dikkat çekmek için gerçekleştirilen “Grenoble dit stop au harcèlement de rue” sergisinde illustrator Thomas Mathieu’un çizimleri caddede yer aldı. Kadınların sokakta karşılaştıkları tacizin çizildiği sokak sergisiyle kadınlara yalnız olmadıklarını göstermek ve yaşadıkları durumu asla normal bir şey gibi düşünememelerini sağlamak amaçlanıyordu. Milyonlarca kadının yaşadığı gerçeğe dikkat çeken sergi büyük beğeni topladı.

KADIN FUTBOL OKULU

Grenoble Belediyesi’nin ‘erkek işi’ne el atan uygulamalarından biri de Kadın Futbol okulu. Futbolun sadece erkeklerin tekelinde bir oyun olmadığına dikkat çekmek ve isteyen kız çocuklarının futbol öğrenmesini sağlamak için harekete geçen belediye 2015 yılında kadın belediye futbol okulunu kurmuş. 6 ile 14 yaş arası 50 kız çocuğu her çarşamba futbol eğitimi alıyor.

Grenoble ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.kadikoyakademi.org/grenoble-kent-profili/ sayfasından ulaşabilirsiniz.


ARŞİV