"Gripten korunmak için her yıl aşı olunmalı"

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Simla Sezgin, sağlıklı erişkinlerde aşının koruyuculuğunun yüzde 80’in üzerinde olduğunu söyledi

11 Ekim 2024 - 10:50

Sonbaharın gelişiyle birlikte grip salgını hızla yayılmaya başladı. Grip aşısı, gribe karşı en etkili korunma yöntemlerinden biri. Her yıl mutlaka aşı olunması gerektiğinin altını çizen İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Simla Sezgin, “Her yıl mevsimsel gribe neden olan grip virüsü değişebilmektedir ve buna bağlı olarak aşının içeriği de değişmektedir. Bu nedenle; eskiden geçirilmiş grip hastalığı ya da uygulanmış grip aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırılmalıdır” dedi.

Grip ve zatürre aşılarının önemi hakkında bilgi veren Sezgin, “Dünya Sağlık Örgütü virüsün değişikliklerini yakından takip edip, aşı içeriği için yıllık önerilerde bulunur. Her yıl aşı içeriği Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri dikkate alınarak hazırlanır. Son yıllarda kullanılan aşılarda influenza A’nın iki alt tipi ve influenza B’nin de bir alt tipi yer almaktadır. Hazırlanan aşı ile dolaşımda saptanan virüslerle antijenik benzerlik varsa aşı yüzde 50-80 korunma sağlayabilir. Sağlıklı erişkinlerde aşı ile sağlanan koruyucu antikor düzeyi influenza A için yüzde 80’in üzerinde bildirilmiştir. Yaşlılarda koruyuculuk daha düşük olmakla birlikte komplikasyonları ve ölümleri azalttığı bilimsel yayınlarla gösterilmiştir” dedi.

“EYLÜL-KASIM ARASINDA YAPILMALI”

Her yıl mutlaka grip aşısı yapılması gerektiğinin altını çizen Sezgin, “Her yıl mevsimsel gribe neden olan grip virüsü değişebilmektedir ve buna bağlı olarak aşının içeriği de değişmektedir. Aşı, yapıldığı grip sezonu için etkili olmaktadır. Bu nedenle; eskiden geçirilmiş grip hastalığı ya da uygulanmış grip aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırılmalıdır. Aşının koruyucu etkisi, aşı yapıldıktan iki hafta sonra başlayacağı için aşının en uygun zamanı, gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen öncesidir. Eylül ve Kasım ayları arası grip aşısının yapılma zamanı olarak tercih edilmelidir. Aşılanmayanlar kişiler ise mart ayının sonuna kadar aşılanabilir. Aşının koruyuculuğu yaklaşık 6-8 ay sürer. Aşı hastalık kendini gösterdikten sonra tedavi amacıyla yapılmaz. Kişi hastalığa yakalanmadan önce bağışıklık sistemini virüse hazırlamak amaçlanır. İnfluenza aşısı grip risk grubundaki kişilere önerilir. 6 ay–2 yaş arası çocuklar, 65 yaşın üzerindeki yetişkinler, diyabet, astım, kalp yetmezliği, astım ve KOAH gibi diğer akciğer hastalıkları olanlar, bağışıklık sistemi düşkün hastalar, kanser hastaları, sağlık personeli, kreş ve huzurevi çalışanları, toplu yaşamın olduğu kışlalar, yurtlarda barınanlar ve gebeler bu gruba dahildir” şeklinde konuştu.

“BİRÇOK KİŞİ AŞIYA ULAŞAMADI”

Geçtiğimiz yıllarda grip ve zatürre aşılarına ulaşım oldukça zordu. Aşı azlığından dolayı birçok eczanede grip aşısı bulunamıyordu. Bu sene böyle bir durumun söz konusu olmadığı dile getiren Sezgin, “Bu sene eczanelerde grip aşı bulunmasında bir sıkıntı bulunmamaktadır. Geri ödeme sistemine dahil olan vatandaşlarımız (yalnızca 65 yaş üstü bireyler, huzurevi ve bakımevlerinde kalan yaşlılar, 2. ve 3. trimester dönemindeki hamileler ile kronik hastalıkları bulunan kişiler) reçete karşılığı ücretsiz; diğer vatandaşlarımızda ücretini ödeyerek eczanelerden grip aşısı temin edebilirler. Özellikle covid-19 salgınından sonra 2020-2023 yılları arasında grip aşılarının toplumda riskli kişilere öncelikli yapılmasını sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından aşıların satışına ve teminine bir kısıtlama getirilmiş, eczacılar reçete karşılığı kişiye özel grip aşısını depodan tek tek temin edilebilir şeklinde bir sistem uygulanmıştı. Öncelikli ve riskli grupta yer almayan kişilerin o yıllarda grip aşısı olmaları maalesef mümkün değildi. Aşı miktarı bu dönemde hiçbir zaman talebi karşılayamadı. Hem riskli grupta yer alan bazı kişiler hem de sağlıklı bir vatandaş olup grip aşısı olmak isteyen birçok kişi aşıya ulaşamadı. Bu kısıtlamanın amacı covid-19 ve grip hastalıklarının aynı anda riskli grupta görülmesinin önüne geçmeye çalışmak, oluşabilecek komplikasyonları ve sağlık sorunlarını önlemekti” ifadelerini kullandı.

Sezgin, güncel aşı fiyatları hakkında da bilgi verdi: “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan alınan bilgilere göre, 3 farklı firma tarafından ülkemize toplam 3,5 milyon doz grip aşısı temin edilmektedir. Her 3 grip aşısı da SGK tarafından riskli gruplar için geri ödeme kapsamına alınmıştır. Aşıların satış fiyatları ise 558,99 lira ile 543,64 lira arasında değişmektedir.”


ARŞİV