Güzel komşumuz Fahriye abla!

Türk sinemasının unutulmazlarından “Fahriye Abla”nın ismi Moda’da bir kafede yaşıyor

05 Şubat 2016 - 10:49
Aysel KILIÇ

Önce Ahmet Muhip Dıranas’ın dizelerinden, ardından Özdemir Erdoğan’ın şarkısından tanıdık onu. Filmi çekildi, evimize mahallemize konuk oldu Fahriye Abla.  Onunla tanışmamızın üzerinden yıllar geçse de “Fahriye Abla” şimdi de bir kafede, ismiyle yaşıyor…
Kafe “Fahriye”, Moda Caddesi’nde. Ufak ve mütevazı olan bu mekân, adeta Türk sinemasına ev sahipliği yapıyor. Fahriye Abla karakterini canlandıran Müjde Ar, halkın gönlünde taht kuran Kemal Sunal,  “Sanat Güneşi” lakabıyla anılan Zeki Müren başköşede, buraya gelen konukları gülümseyerek karşılıyor. Türk sinemasının tarihi de unutulmamış; kitaplar raflarda hemen elimizin altında. Yılların eskitemediği ve plaktan çalan şarkılar da maziye eşlik ediyor…
Fahriye Kafe’yi Elif Gezer ve Çetin Baskın çifti açmış. Çetin Baskın, “Kafemiz adını Yavuz Turgul’un yönettiği filmden ve aynı zamanda Ahmet Muhip Dranas’ın şiirinden alıyor” diyor.  Müjde Ar’ın oynadığı “Fahriye Abla” film afişinin kafeyi açmadan önce uzun zaman evlerinin duvarında asılı olduğunu söyleyen Baskın, şöyle devam ediyor: “Bu kafeyi açtık ama mekâna bir de isim gerekliydi. İsim ararken, gözümüz hemen yanıbaşımızdaki afişe takıldı. Her gün yanıbaşımızda olan Fahriye Abla’nın ismini neden kafeye vermeyelim, dedik.  Böylece mekânımızın ismini ‘Fahriye’ koyduk. Haliyle evdeki afişi de buraya taşıdık.”
Elif Gezer de sinema günlerini anlatıyor. Kafeyi açtıkları ilk dönemler, sinema günleri de düzenlediklerini anlatan Gezer, “Sinema günleri yapıyorduk. Ancak hem kafenin teknik sorunları hem de yoğunluktan dolayı şu an film gösteremiyoruz” diyor. Fahriye Kafe’de her ne kadar film gösterimlerine ara verilse de,  burada sinema tarihinden çokça kaynak bulmak mümkün.

FIRINDA MANTI ÇOK SEVİLDİ
Elif Gezer, aynı zamanda kafenin mutfak emekçisi. Birbirinden güzel lezzetler Gezer’in elinden çıkıyor. Fırında mantı, çikolatalı ıslak kek, portakallı yaban mersinli kek, cevizli irmik tatlısı, peynirli dereotlu börek, tiramusu, zeytinyağlı biber dolması ve yaprak sarması… Hepsi de fırından taze çıkma. Dileyen bir çay molasının yanında tatlı çeşitlerini tercih edebileceği gibi, dileyen de soğuk kış günlerinde içini ısıtacak bir çorba bulabilir. Evimizde yaptığımız çorbaları aratmayacak türden olan çorba çeşitleri 6 TL. Çokça tercih edilen fırında mantı 14, kek çeşitleriyse 6 TL.
Asma katı da olan bu ufak ve şirin mekânda, içecek alternatifleri de çeşitli. Kafenin kendine has, karışık bitki çayı olan “Fahriye Çayı” da revaçta olan içecekler arasında. Fahriye Kafe, Moda Caddesi, Leylek Sokak, No:3/A’da

 

ARŞİV