Hababam 40. yaşını Kadıköy'de kutladı…

Aradan yıllar geçse de halen zevkle izlemeye devam ettiğimiz Hababam Sınıfı filminin oyuncuları, 40. yıllarını İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği ile birlikte kutladılar.

15 Ocak 2014 - 13:40
Rıfat Ilgaz'ın romanından sinemaya uyarlanan ve çekildiği 1974 yılından beri bizleri hâlâ güldürmeyi başarabilen bir başyapıt olan “Hababam Sınıfı” serilerinin Güdük Necmi, Hayta İsmail, Bacaksız gibi lakaplarla ünlü yedi oyuncusu, 40. yıl kutlamalarını İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği İKOD'un ev sahipliğinde yaptılar, filmin hayatta olmayan diğer oyuncularını ve emektarlarını hep birlikte andılar. “Yeşilçam'a Saygı” konseptli etkinliklerine bir yenisini daha ekleyen İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği İKOD, Hababam Sınıfı'nın haylaz ama bir o kadar da sevimli, gerektiğinde özür dileyebilen, duygulu öğrencilerini yıllar sonra derneğin Yeşilçam Cafe'sinde bir araya getirdi. Oyuncular yıllar sonra birbiriyle karşılaşınca çok duygusal anlar yaşandı. Filme ait söyleşide ilginç anekdotlar da ortaya çıktı. Mesela filmin sınıfta yer alacak öğrenci kadrosu, verilen gazete ilanlarından seçmelerle gerçekleştirilmiş ve jüride Ertem Eğilmez’in yanı sıra Halit Akçatepe ve Kemal Sunal da bulunmuş. Filmde “Bacaksız” rolüyle yer alan Tuncay Akça o dönemde setteki oyuncuların ayakkabılarını boyayan bir boyacıymış, bir gülüşü Ertem Eğilmez’in dikkatini çekmiş ve Hababam Sınıfı’nda yer vermiş Akça’ya. O günden sonra Arzu Filmin çoğu filminde rol almış Tuncay Akça. Ayrıca Ertem Eğilmez o küçücük sınıfta kamera açılarını öyle bir yerleştirmiş ki bize yıllarca hafızalarımızdan silinmeyecek çok zengin sahneler armağan etmiş.

Filme ilişkin söyleşinin ve İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği bünyesinde yer alan Yeşilçam Cafe’de Hababam Sınıfı’nın 40. Yıl pastasının kesiminin ardından oyuncular klasik otomobillerle filmin çekildiği Üsküdar Koşuyolu'nda bulunan Adile Sultan Kasrı'na götürüldü. Oyuncular Halit Akçatepe, Tuncay Akça, Cafer Dere, Ahmet Arıman, Mehmet Çatay, Ercan Gezmiş ve Tayfun Akalın 40 yıl sonra filmin çekildiği mekânları gezince anılara yolculuk ederek heyecanlarını gizleyemediler .Arzu Film'in yapımcılığını, Ertem Eğilmez'in yönetmenliğini üstlendiği Hababam Sınıfı’nın İnek Şaban’ı Kemal Sunal, Hafize Ana’sı Adile Naşit, Domdom Ali’si Feridun Şavlı, Paşa Nuri’si Sıtkı Akçatepe, Tulum Hayri’si Cem Gürdap ve artık hayatta olmayan diğer oyuncuları, Güdük Necmi Halit Akçatepe, Hayta İsmail Ahmet Arıman, Bacaksız lakaplı Tuncay Akça gibi oyuncularla 40 yıl sonra İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği ev sahipliğinde anılmış oldular.
Etkinliğe ilişkin düşüncelerini aktaran Halit Akçatepe, filmin 40. yılında böyle bir etkinlikle tekrar hatırlanmasından ve filme emek vermiş diğer arkadaşlarıyla birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ,filmi kendisiyle birlikte yedi kuşağın izlediğini, dünyada bunun başka bir örneği olmadığını ifade etti. Hayta İsmail rolündeki Ahmet Arıman ise arkadaşlıklarının 40 yıldır, filmdeki gibi kesintisiz devam ettiğini ve edeceğini ,insanların kalbinde hâlâ geçerliliğini koruyan ölümsüz bir yapıta imza atan ekipte yer almaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.
İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği Başkanı Serkan Okay ise etkinliğe ilişkin şunları söyledi: “Hababam Sınıfı’nın herkesin ferdi olma hayallerini kurduğu bir sınıf olduğunu düşünüyorum. Çünkü müthiş bir dostluk var
orada. Artık büyük özlemle baktığımız bir başka dostluk. Onlarca kez izleyip,aynı lezzeti alabildiğimiz, aynı şekilde gülebildiğimiz bir şaheser Hababam Sınıfı. Filmin 40.yıl kutlamasını organize etmekten, bu büyük dostlukları bir araya getirebilmekten ve filmin olmazsa olmazları Kemal Sunal, Adile Naşit gibi unutulmaz oyuncuları anabilmiş olmaktan duyduğumuz mutluluğu anlatabilmek mümkün değil. Sevgili Münir Özkul’un da bir an evvel sağlığına kavuşup tekrar aramızda olmasını dileriz.”
  
TÜRK SİNEMASI’NIN EN SEVİLEN FİLMLERİNDEN OLDU
Hababam Sınıfı, Rıfat Ilgaz’a ait günümüze kadar Türkiye’de yazılmış en iyi mizah romanlarından biridir. Bu nedenle hem tiyatroya hem sinemaya uyarlandı ve büyük başarılar kazandı. İnek Şabanıyla, Kel Mahmuduyla, Hafize Anasıyla, Güdük Necmisiyle, Tulum Hayrisiyle, Hayta İsmailiyle, Damat Feridiyle, Domdom Alisiyle ve daha birçok karakteriyle Yeşilçam Sinema tarihinde bir efsane olmayı başarmış bir eserdir Hababam Sınıfı. 1974-1981 yılları arasında çekilen ilk seride, Hababam Sınıfı (1974), Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1975), Hababam Sınıfı Uyanıyor (1976), Hababam Sınıfı Tatilde (1977), Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor (1978) ve Hababam Sınıfı Güle Güle (1981) isimlerinde altı film çekilmiş, ilk dördünün yönetmenliğini Ertem Eğilmez, son ikisinin yönetmenliğini ise Kartal Tibet yapmıştır. 2003-2005 yılları arasında çekilen ikinci seri Hababam Sınıfı filmleri ise şunlardır: Hababam Sınıfı Merhaba (2003), Hababam Sınıfı Askerde (2004) ve Hababam Sınıfı Üç Buçuk (2005).
İkinci serinin ilk filmini yine Kartal Tibet, diğer ikisini ise Ertem Eğilmez’in oğlu Ferdi Eğilmez yönetmiştir. Filmin başlıca oyuncuları; Münir Özkul (Kel Mahmut), Adile Naşit (Hafize Ana), Kemal Sunal( İnek Şaban), Halit Akçatepe (Güdük Necmi), Tarık Akan (Damat Ferit), Şener Şen (Badi Ekrem), Ahmet Arıman (Hayta İsmail) ve Cem Gürdap’dır (Tulum Hayri). Bunların haricinde filmde, Kalem Şakir, Bozum Cahit, Köylü Ahmet, Dilaver, Boncuk, Kıvırcık Ömer, Paşa Nuri, Palamut Recep, Veysel Efendi, Bacaksız gibi birçok karakter vardır. Filmde; Özel Çamlıca Lisesi’ne yeni atanan müdür muavini ve tarih öğretmeni olan Mahmut Hoca (Münir Özkul), kopya çeken, derslerden kaçıp maçlara giden, hocalarla sürekli kafa bulan öğrencilerle dolu okulun 6 Edebiyat B, namı diğer Hababam Sınıfı’nı ilginç ceza yöntemleriyle disiplin altına almaya çalışır. Öğrencilerin çeşitli haylazlıkları etrafında gelişir Hababam Sınıfı’nın bitmek bilmez maceraları...

ARŞİV