18 Nisan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü etkinlikleri kapsamında, 2018 yılı teması olan "Nesiller Boyu Miras" başlığı altında Kadıköy’de söyleşi yapılacak.
Mimarlık ve kent portalı Arkitera web sitesinde yer alan yazıya göre, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mimarlık Bölümü, YTÜ Restorasyon Anabilim Dalı ve ICOMOS Türkiye'nin destekleriyle yürütülecek olan etkinliğin amacı, yılın temasına uygun şekilde kültür mirasının değerini anla(t)mak, korunması konusunda kuşaklar arası iletişimin önemini vurgulamak.
Bu kapsamda 18 Nisan’da YTÜ Mimarlık Fakültesi Alpay Aşkun Salonu’nda Doç. Dr. İrem Gençer'in moderatörlüğünde yapılan söyleşi, etkinliğin ilk aşaması oldu. Açılış konuşmalarının Prof. Dr. Gülay Zorer Gedik, Prof. Dr. İclal Dinçer, Prof. Dr. Çiğdem Polatoğlu ve Prof. Dr. Can Ş. Binan tarafından yapıldığı etkinlikte, Prof. Dr. Nevzat İlhan ve YTÜ Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı araştırma görevlileri birer konuşma yaptı.
Öğrenciler Kadıköy’de saha iniyor
Etkinliğin ikinci bölümü, 29 Nisan Pazar günü Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK)’de söyleşi ve atölye çalışması şeklinde iki aşamada gerçekleştirilecek. 09.30-18.00 saatleri arasında yapılacak ‘’Nesiller Boyu Paylaşım: Kadıköy’de Hafıza Mekanları’’ başlıklı söyleşi kısmında; Prof. Dr. Can Ş. Binan'ın moderatörlüğünde Prof. Dr. Nevzat İlhan, Prof. Dr. Zeynep Enlil, Öğr. Gör. Dr. Ayhan Böyür, Doç Dr. Aynur Çiftçi ve Doç. Dr. Ayşegül Özbakır, Kadıköy'e dair hafızalarını paylaşacak.
Etkinliğin atölye aşaması için çalışma sahası Kadıköy olarak belirlendi. YTÜ Mimarlık ile Şehir ve Bölge Planlama öğrencilerinin katılımıyla yapılacak çalışmada, kent hafızasının / hatıralarının aktarımı için üç yöntem belirlendi. Kullanılacak yöntemlere göre "hafızaların fotoğrafı" , "hafızaların haritası" ve "hafızaların çizimi" temalarında 3 grup oluşturuldu. YTÜ Mimarlık Fakültesi araştırma görevlileri Elifnaz Durusoy, Zeynep Uzun, Melis Bilgiç, Zeynep Ece Atabay, Tuğçe Darendeli, Serkan Ustaoğlu, Büşra Gezer ve İTÜ’den doktora öğrencisi Süheyla Koç’tan oluşan yürütücü ekip; belirlenen gruplarda atölye çalışmasına rehberlik edecek. Atölye çalışmasında ortaya çıkan eskiz çizimleri, eski-yeni fotoğraflar, kolajlar, haritalar gibi sonuç ürünler 7 - 11 Mayıs tarihinde YTÜ Mimarlık Bölümü'nde sergilenecek.