Haliç'ten Moda'ya CİBALİKAPI BALIKÇISI

Bu hafta Haliç kenarındaki Cibalikapı’da yıllardır hizmet veren eski bir meyhanenin Moda şubesine gidiyoruz…

30 Nisan 2015 - 12:27

Esma BAYRAKTAR
Cibalikapı’daki mekana giden Kadıköylülerin ısrarlarıyla Moda’da bir şube açmak durumunda kalan bu meyhane, eski meyhane kültürüyle günümüz arasında bir köprü, bir müdavim mekanı. Eski Türk filmlerinde, Nubar Terziyan’ın meyhaneleri vardı ya, işte öyle bir yer. 
Moda’da Anadolu yakasının denize, yeşile uzanan en güzel yolunda, Tarihi Moda İskelesi’ne inen yokuşun sol tarafında küçük bir tabelayla “biz buradayız” diyor. Sarmaşıklı küçük bir bahçe kapısından geçip birkaç merdivenle önce bahçesine sonra keyifli salona geçip, birden bambaşka bir dünyayla karşılaşıyorsunuz. Fonda, taş plakların derinden gelen keyifli sesi, rembetikolar, Yorgo Bacanos’lar, Münir Nurettin’ler, Udi Hrant’ları dinleyerek eski İstanbul’u yaşıyorsunuz adeta…
Cibalikapı Meyhanesi’nini sahipleri, Haliç’te uzun yıllar deneyim kazanmış ustaları ve hizmet elemanlarını da Moda’ya aktarmışlar. Haliç’teki lezzeti ve keyfi, hiç değiştirmeden Kadıköylülerin ayağına getirmişler.


MEZELERE DİKKAT!
Cibalikapı, balık ve deniz ürünleri ağırlıklı bir meyhane ancak mezeleri de yemekleri kadar ünlü. Mekana, Ermeni mezeleri ve Girit mutfağı hakim. Burada bir uyarı yapalım, Cibalikapı’nın mezelerine kendinizi kaptırırsanız balık yiyecek yeriniz kalmayabilir!
O kadar çeşit mezenin içinden hangisini seçeceğinize karar vermek gerçekten zor: Ahtapot salata, kurutulmuş domates sarması, kalamar dolma, karides söğüş, papaz yahni, şeviçi, topik, abudaraho, tarama, palamut pilaki, Cibalikapı usulü Girit ezmesi, balık salatası, mezgit sarma, soslu sardalya, zeytinyağlı enginar, kopsiya, midyeli barbunya pilaki, acılı borani, maş piyazı, lakerda, zeytin dolması, deniz börülcesi, şevketi bostan, kaya koruğu, Ermeni pilaki, közlenmiş biber, közlenmiş patlıcan, otlar, fava, kabak çiçeği dolması, marul yaprak sarma mezelerden sadece bir kaçı.
Ara sıcak isteyenlere ise, bütün kalamar, ahtapot ızgara, karides güveç, deniz mahsulleri güveci, fener kavurma, balık beğendi, kalamar dolması, sıcak ot, balık köftesi, balık böreği, parmesanlı midye ızgara, asma yaprağında ızgara, keçi peynirli karides dolma seçeneklerden bazıları.

“TAZE BALIK SUNMAK KEYFİM”
Balığa gelince, ustanın kendisinden aktarıyoruz: “Son derece titiz davrandığımız bir konudur. Günlük olmayan balığı müşterime vereceğime, balık kalmadı demeyi tercih ederim. Günlük tüketilebilecek miktarı aşağı yukarı hesaplayarak bütün çeşitlerden birkaç porsiyonluk satın alırım. Taze balıkları, müşterinin damak zevkine göre hazırlayıp sunmak benim en büyük keyfimdir.”
Ayrıca sadece Cibalikapı’da yiyebileceğiniz  tatlı çeşitlerini mutlaka tatmalısınız: Enginar tatlısı, kireçte yatırılmış kabak tatlısı, Cibalikapı tatlısı gibi..
Fiyatları diğer balık restaurantlarından biraz yukarıda gibi. Kişinin yediği meze ve balığa göre değişebiliyor. Mönüde tüm mezelerin fiyatları yazıyor. Hemen yanında otopark bulunuyor. Yemekten sonra Moda iskelesinin yanından deniz kenarında yürüyüş imkanı da bulunuyor.


Adres: Tarihi Moda İskelesi Yolu, Moda Cad. No:163/A Moda /  216 348 93 63 / 216 418 59 73
 
 

ARŞİV