Kadıköy’de birbirinden faklı kütüphaneler bulunuyor. Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi, Çocuk Etüt Merkezleri Kütüphaneleri, Kemal Tahir Halk Kütüphanesi, Muhtar Özkaya Halk Kütüphanesi ve Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi... Kadıköylüler tarafından tanınan bu kütüphanelerin yanı sıra bir de bireysel çabalarla kurulan kütüphanelerle karşılaşmak mümkün. Bunun en yeni örneklerinden biri de Hasanpaşa’daki Işık ve Gölge Okuma Evi.
ESKİ MİMAR, YENİ KÜTÜPHANECİ
Mehmet Sinan Gür ODTÜ mezunu bir mimar. Uzun yıllardır Erenköy’de yaşayan Gür, mimarlık mesleğinden kısa bir süre önce emekli olmuş. Ama Gür, yaşamının emekliliğe uygun olmadığına karar verip yaşadığı semtte yeni projeler geliştirmeye karar vermiş. İlk önce Kadıköy’de bir Çanakkale Müzesi kurmak istemiş ama bu projenin çok maliyetli olduğunu anlayınca maliyeti daha düşük projeler yapmak istemiş. Gür, 2 yıl önce kendi çabasıyla Hasanpaşa’da bir kütüphane kurmuş ve bu kütüphanenin adını da “Işık ve Gölge Okuma Evi” koymuş.
BAĞIŞLARLA 7 BİN KİTAP
Gür, ilk olarak kendi kütüphanesinden 2 bin kitabı Işık ve Gölge Okuma Evi’ne taşımış. Bu arada kütüphanecilik eğitimi almış. Daha sonra arkadaşlarına, eşe dosta çağrıda bulunarak kitap bağışı yapmaları ricasında bulunmuş. Çok zaman geçmeden bu çağrı yanıt bulmuş ve kütüphanedeki kitapların sayısı 7 bini bulmuş. Gür, Işık ve Gölge Okuma Evi’nin raflarını dolduran kitapların çeşitliliğini şöyle anlatıyor, “ Dil kitapları, tarih, coğrafya, edebiyat alanından birçok kitap bulunuyor burada. Ama ben farklı olarak bir de özellikle mimarlık alanındaki kaynakları da ekledim. İsteyen herkes buraya gelip gönül rahatlığıyla araştırma yapabilir. İtalyanca öğrenmek isteyen biri bile istediğini burada bulabilir.”
BİLGİ PAYLAŞILMALI
Mehmet Sinan Gür hayatının büyük bir bölümünü Işık ve Gölge Okuma Evi’ne ayırıyor. Sabah saat 11.00’de kütüphanenin kapılarını açıyor, akşam da kapatıyor. Gür neden böyle bir projeye imza attığını ise şöyle açıklıyor: “ Burayı asıl olarak üniversite öğrencilerinin kullanmasını istiyorum. Kadıköy’de iki büyük kütüphane var. Biri halk kütüphanesi, diğeri de TESAK. Ama bu kütüphanelere ilgi çok yoğun. Ben bazen gidiyorum ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiğini görüyorum. Aslında ben bu ihtiyaca cevap vermek için bu kütüphaneyi kurdum. Eğitimle ilgili zaten sorunlarımız var. İstiyorum ki öğrenciler tek bir yerden bilgi edinmek zorunda kalmasınlar. Burada her alandan çeşitli kaynaklar var. Bilgiyi saklamak ya da umursamamak doğru değil bence. Ben biraz da bu düşünceden hareket ederek kitapları paylaşmak istiyorum.”
SÖYLEŞİLER DÜZENLENİYOR
Işık ve Gölge Okuma Evi henüz Kadıköy’de çok fazla bilinmiyor maalesef. Ama Mehmet Sinan Gür, sosyal medya aracılığıyla Kadıköy sakinlerine ulaşmaya çalışıyor. Bunu yaparken de okuma evinde çeşitli etkinlikler düzenleme gayreti içinde. Hem söyleşiler düzenliyor hem de belgesel gösterimleri yapıyor. Önümüzdeki günlerde de çeşitli söyleşilere ev sahipliği yapacaklarını söyleyen Gür, “ 20 kişi aynı anda burayı kullanabilir. Mimar olmamın etkisiyle burayı dizayn ettim. Bu malzemeleri alırken kendi imkanlarımı kullandım ve bundan bir karşılık beklemiyorum. Tek amacım bilgiyi herkesle paylaşmak. ‘Buraya sığdık bitti’ demeyeceğim. Yeni kitaplar geldikçe ya da insanların talebi artarsa yeni bir mekana taşınabilirim.”
Işık ve Gölge Okuma Evi’ndeki etkinlikleri https://www.facebook.com/ivgoe/ adresinden takip edebilirsiniz.
Işık ve Gölge Okuma Evi: Hasanpaşa Kurbağalıdere Cad. No 59/4