Hataylı çiftçilere destek

Kadıköy merkezli Buğday Derneği, depremzede Hataylı çiftçiler için dayanışma çağrısı yaptı

12 Eylül 2024 - 18:43

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, 6 Şubat 2023’te Güneydoğu’da yaşanan yıkıcı depremlerin ardından Hatay’da üretimi ve tedarik zincirleri ciddi zarar gören çiftçilerin, dirençli ve sürdürülebilir sistemler kurma çabalarını destekliyor.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, depremin ardından barınma, su, gıda, hijyen gibi en temel yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken bölge halkının tarımsal üretimde de büyük zorluklar yaşadığı anımsatılarak, gübre ve pestisit bağımlılığı olan çiftçilerin üretim için yeterli kaynak bulamadığı, üretebilenlerin ise ürünlerini pazarlamada çaresiz kaldığı anlatıldı. “Hem kentlerimiz hem de tarımsal üretim ve tedarik sistemleri sürdürülebilirlik ilkelerine göre inşa edilmiş dirençli yapılar olsaydı yıkım bu derece büyük olmazdı.” İfadesine yer verilen açıklamada, depremin üzerinden 1,5 yıl geçmesine rağmen Hatay’da hayatın normale dönebilmesi için çok zaman ve destek gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Yaşamını ve üretimini yeniden kurgulamaya çabalayan bölge üreticisinin sesini duyurmak için yardımınıza ihtiyacımız var. Deprem öncesinde ürünlerini Hatay içinde satabilen üreticilerimizin ekonomik anlamda yeniden ayağa kalkabilmeleri için dışarıdan gelecek satış desteklerine ihtiyaçları var. www.hatayicinbirlikte.org  adresinden yapılacak toplu ya da bireysel alımlar hem çiftçilerin üretimlerinin hem de Hatay’ın toprağının, suyunun, biyolojik çeşitliliğinin devamlılığını sağlayacak. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak 2024 yılı başından bu yana yürüttüğümüz “Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm” projemiz kapsamında agroekolojik üretim yöntemlerine geçmeye başlayan çiftçilerimizin domates, biber, karakılçık buğdayı, portakal gibi ürünleri kadın kooperatifleri ve işleme birimleri tarafından işlenerek domates salçası, domates turşusu, biber salçası, biber kurusu, portakal kurusu, karakılçık bulguru haline getirildi. Önümüzdeki dönemde nar ekşisi ve taze narenciye gibi ürünler de hazır hale gelecek.” denildi.

 “20 yılı aşkın süredir ekolojik, sürdürülebilir, adil ve sağlıklı modeller oluşturan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak, bu projeyle Hatay’da tarımsal üretimde dirençli ve sürdürülebilir sistemler oluşturmayı hedefliyoruz.” Denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Hatay’ın farklı ilçelerindeki çiftçilerle sürdürülebilir tarım yöntemlerine geçiş için çalışıyor, çiftçilere agroekoloji ve onarıcı tarım yöntemleriyle ilgili eğitim ve danışmanlık veriyoruz. Ayrıca ürünlerini pazarlamalarına destek oluyoruz. Hatay’da gübre ve pestisit gibi dış girdi bağımlılığı olan, uzun tedarik zincirlerine mecbur bırakılan üreticilerin, agroekolojik üretim yöntemlerine geçerek dış girdiye bağımlı olmadan, ekolojik ve ekonomik anlamda direnç kazanarak, deprem gibi felaket anlarında dahi üretimlerine devam edebilecekleri, tarımsal üretimin bütün halkalarında etkili olacak bütüncül bir onarım modeli oluşturmaya her geçen gün bir adım daha yaklaşıyoruz. Hataylı üreticilerimizin ürettiği ürünlerin satış kanallarına ve üreticilerimizin hikayelerine projemizin websitesinden ulaşabilirsiniz.”

 


ARŞİV