Hatıra defteri tutan tek mekân: Hatay Restaurant

Sevgili okuyucular bu hafta sizlerle Kadıköy’ün 40 yıldır kapanmadan ayakta kalabilen ender mekânlarından birine gidiyoruz...

06 Şubat 2015 - 10:22
 Esma BAYRAKTAR
Evet mekânlar çeşitli sebeplerden dolayı ya el değiştiriyor, ya da maalesef kapanıyor, yenisi açılıyor. İlçemiz Kadıköy’de de ne yazık ki durum böyle. Fakat bu hafta misafir olduğumuz mekân, özellikle edebiyat dünyasının ikinci adresi olarak bilinen Bostancı’daki Hatay Restaurant, 40 yıldır hizmet veriyor. Daha nice 40 yıllara diyoruz…

1960 yılında kahvehane olarak hizmete giren bu mekânı, Mehmet Ali Işık 1963 yılında lokanta olarak işletmeye açmış. Tam anlamıyla İstanbul Meyhane kültürünü yaşatan tek yer diyebilirim Hatay için. İçeri adım atar atmaz sanki zaman makinesiyle ışınlanıp, bambaşka bir zamanda eski İstanbul’da bir yerde gibi hissediyorsunuz kendinizi…
Bembeyaz masa örtüleri, duvarlarda ünlü şairlerin, şiirleri, notlar, bir köşede Cemal Süreya’nın yıllarca elinden düşürmediği çantası, Edip Cansever’in şapkası, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın el yazısıyla bir dörtlüğü, Salâh Birsel’in el yazısıyla bir anısı, hangisinden bahsedeyim bilemiyorum,  nereye bakacağınızı şaşırıyorsunuz, her noktada ayrı bir anı bırakmış edebiyatımızın çınarları.. Hatay Restaurant, hatıra defteri gibi bir mekân adeta. Zaman tünelinden çıkabilirseniz eğer, tertemiz yüzlü, gülen gözleriyle sizi bekleyen personele siparişlerinizi verebilirsiniz…
Ama o da zor tabii…. Çünkü 20 çeşit soğuk meze, 15 çeşit ara sıcak meze, ana yemekler, salatalar derken neredeyse 100 çeşit içinde seçim yapmak da çok zor. Üstelik hepsi günlük yapılmış taze ve müthiş lezzetteler. Bize birkaç örnek sundular, hepsi birbirinden leziz. Güveçte tereyağlı yaprak ciğer, humus, paçanga böreği, çoban kavurma, sahanda köftenin tadı damakta kalıyor. 30 yıldır kimin neden hoşlanacağını ezberlemişler artık. Kendinizi yormayın onlar sizin damak zevkinizi çok iyi biliyorlar.
Kulağımıza gelen eski İstanbul şarkılarıyla, nostaljik bir zaman başlıyor Hatay’da, burada yemek ve sohbet bütünleşmiş adeta. Mehmet Ali Bey’in sohbeti de bir başka, küçük hikâyeler anlatıyor, anılar yüklü hikâyeler gözünüzün içine dostça bakan sıcacık insan ilişkileri. Eminim hepiniz özlemişsinizdir bu tür sohbetleri.
Hatay Restaurant’ın merdivenle inilen arka bahçe salonu da ayrı bir güzellik. Arka bahçeyi camekânla kış bahçesi yapmışlar. Orası da büyücek bir salon olarak hizmet veriyor.
 
SERVİS, 12.00’DA BAŞLIYOR
Hatay, servise öğle vakti 12.00 civarında başlıyor gece 23.30’da sona eriyor. “Neden” diyorum, “erken değil mi  bir meyhane için?” Ali Bey cevap veriyor; “Çalışanları da düşünmek lazım. Burada hizmet veren arkadaşlar evlerine gidip dinlenip ertesi güne kendilerini hazır hissetmeleri gerekiyor. Hem gelen dostlar da gelsinler, günlerine keyif katsınlar, sohbetlerini yapsınlar, yarenlik etsinler, ama zamanında evlerine gidip, dinlensinler.”
Ne güzel değil mi? İnsanca, inanın ben çok keyif aldım. Bir naiflik var burada. Gizli bir incelik. Bu hoyrat dünyada kaçılacak ve sığınılacak yerlerden biri Hatay Restaurant. Bostancı meydanına çok yakın bir yerde bulunan Hatay Restaurant’a ulaşım da çok kolay, otobüs ya da dolmuşla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Eğer arabayla gidecekseniz, arabanızı Bostancı meydanındaki otoparka bırakabilirsiniz. 
Adres: Bağdat Cad. No: 526/Bostancı
Tel.: 0216 361 33 57

ARŞİV