Havalar soğudu, kombi şikayetleri arttı

Doğru kombi kullanımının yanı sıra ısı kaybının da önlenmesi gerektiğini söyleyen Bülent Başargan, “Isınan havayı içeride tutamazsak kombiyi verimli kullanma şansımız olmaz” dedi

14 Aralık 2023 - 15:20

Soğukların iyiden iyiye hissedildiği bu günlerde kombide ısı kaybının önlenmesi ve kombi arızaları ile ilgili şikayetler de artıyor. Şikayetvar tarafından açıklanan verilere göre bir önceki ay ile kıyaslandığında Kasım’da şikayetler yüzde 195 artış gösterdi. Kombiyle ilgili en çok çözüm beklenen konuların başında ise, kombi tamiratında servislerin garanti şartlarını göz ardı etmesi geliyor.

Şikayetvar’ın açıkladığı verilere göre kombiyle ilgili en çok şikayet edilen konular şöyle:

  • Kombi tamiratında servislerin garanti şartlarını göz ardı etmesi ve arızaları garanti kapsamında değerlendirmemesi,
  • Kombi kurulumunda ve bakımında servislerin fazla ücret talep etmesi,
  • Kombiden sıcak su gelmemesi,
  • Servisin gelmemesi ya da randevu saatine uyulmaması,
  • Kombinin su akıtması,
  • Kombinin gürültülü çalışması,
  • Yedek parça için uzun süre bekletilmesi,
  • Garanti süresinin uzatılmasında vaat edilen şartların kombi bozulunca uygulanmaması,
  • Firmanın adı kullanılarak açılan sahte servislerin müşterileri mağdur etmesi ve firmalarının bunu önleyememesi,
  • Kombi arızalarının defalarca tekrar etmesine ve arızanın çözülmemesine rağmen değişim veya iadenin yapılmaması.

Yaklaşık 22 yıldır kombi servis hizmetleri sektöründe çalışan Bülent Başargan, kombi bakımı ve verimli kombi kullanımı ile ilgili gazetemize konuştu.

“YILDA BİR KERE KOMBİ BAKIMI YAPILMALI”

Kombi bakımını düzenli yaptırmanın ilerde oluşabilecek sorunların önüne geçeceğini belirten Başargan “Kombi bakımı verimli ve güvenli çalışmayı sağlar. İleride oluşabilecek sorunların bir kısmı bakım esnasında tespit edilir ve sorunların sürpriz bir şekilde ortaya çıkması engellenebilir. Kombi bakımları yılda 1 kere yetkin kişiler tarafından yapılmalıdır. Kombi bakımlarında genleşme tankının kontrolü ve eksik hava basıncı tamamlama işlemleri yapılır. Kombi yanma odası ve fan temizliği, kombinin alt tarafındaki filtresinin temizliği ve yanma kontrolleri, en sonun da gaz kaçağı kontrolü yapılarak bakım tamamlanır. Ayrıca ileride oluşabilecek arızalarla ilgili bir durum var ise kullanıcıyı bilgilendirilir” dedi.

“BİLİNÇSİZ YAPILAN MÜDAHALELER SAKINCALI”

Kombi bakımlarının yetkili kişiler tarafından yapılması gerektiğini dile getiren Başargan, “Ülkemizde kombi bakımıyla ilgili seviye 4 belgesi veriliyor. Ancak hiçbir tüketicinin bu belgeden haberi yok, dolayısıyla kimse bunu sorgulamıyor. Ben 5 yıldır bu belgeye sahibim ama daha bir müşterim bile belgem olup olmadığını sormadı. Kullanıcıların kendi kombilerine müdahale etmeleri, eğer şanslılar ise en iyi ihtimalle daha fazla masraf çıkarabiliyor. Tabii ki bilinçsiz yapılan müdahaleler güvenlik açısından ise oldukça sakıncalı” ifadelerini kullandı.

“ISINAN HAVAYI İÇERİDE TUTMALIYIZ”

Başargan, kombiyi verimli kullanmak için tavsiyelerde de bulundu: “Büyük tesisatlarda kombiyi verimli kullanmak için kısık ayarda sürekli çalıştırmayı tavsiye edebilirim. Eğer ev küçük ise ve uzun süre evde bulunulmuyorsa (10 saati aşkın) kombiyi çalıştırmak doğru değil. Camların çift cam olmasına ve pencerelerin arasından soğuk girmemesine de dikkat edilmeli. Cam aralarına nalburlarda satılan fiiller çekilerek ısı içerde tutulabilir. Isınan havayı içeride tutamazsak kombiyi verimli kullanma şansımız olmaz.”


ARŞİV