HAYALI KADAR MUTLULUĞU DA BÜYÜK

Engelli çocuklar için hayal etti, salıncak tasarladı. Hayalini projeye dönüştüren Elifsu’nun şimdi tek dileği var; projenin hayata geçmesi

29 Mayıs 2015 - 10:56
Mustafa SÜRMELİ
Elifsu Özay, Kadıköy Gazi Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu ikinci sınıf öğrencisi. Yaşı küçük ama yüreği kocaman.
Elifsu bir gün, Teknoloji Tasarım dersinde öğretmeniyle bir hayalini paylaştı. Tekerlekli sandalyesi nedeniyle salıncakta sallanamayan çocukların hayallerini gerçekleştirmeyi hayal etmişti. Öğretmenin de desteğini aldı, işe koyuldu. Yaklaşık iki ay çalıştı, engelli çocuklar için salıncak tasarladı. Kadıköylü öğrencinin tasarım salıncağı hayata geçerse tekerlekli sandalye kullanan engelli çocuklar için, parklarda eğlence hayal olmaktan çıkacak.

KEŞKE KADIKÖY'DE OLSA
Bilim ve teknolojiye meraklı olduğunu, kitap okumayı sevdiğini söyleyen Elifsu, “Oyun Engel Tanımaz” adını verdiği projesini bir gün parka gittiğinde hazırlamayı kararlaştırmış. “Parka gittiğimde tanıştığım ve bizi uzaktan izleyen tekerlekli sandalyedeki çocuk için projemi yapmaya karar verdim. En sevdiğim oyuncak olan salıncağa binmek, onun için çok zor bir durumdu. Onun da salıncağa binmek isteyebileceğini neden düşünmemişler diye üzüldüm ve bu projeyi tasarladım. Projemde engelli arabasının iki yanına takılabilecek olan pratik açılır kapanır güvenli zincirler var. Ayrıca park görevlisinin rahatlıkla kullanabilmesi için yürüyen merdiven tasarladım. Engelli arabasıyla parka gelen çocuk, görevlinin merdivene çıkıp zincirleri takmasıyla salıncakta sallanabilecek. Projemi maket olarak yaptım” diyen Elifsu, projeyi engelli çocukların mutluluğu için tasarladığını, elinden gelse tüm parkı tasarlamak istediğini söyledi. Elifsu’nun dileği, projesinin hayata geçmesi.

SALINCAK KEYFİ BAMBAŞKA
Fikri, tasarımı, çizimi, ismi Elifsu’ya ait olan proje, İstanbul genelinde düzenlenen Küçük Hayaller Büyük Projeler yarışması kapsamında Kadıköy ilçesini temsil eden projeler arasına girdi.  Engelliler için kabin şeklinde tasarlanmış salıncakların olduğunu, bunlarda kabine arabayla binilip sallanılabildiğini anlatan Teknoloji ve Tasarım dersi Öğretmeni Ebru Birgül, Elifsu’nun tasarladığı salıncağa, engelli çocuğun kendi tekerlekli sandalyesiyle binebileceğini söyledi. Bunun için bir yürüyen merdiven, bir de zincir gerekiyor. Parklardaki salıncakların ve tekerlekli sandalyenin buna uyumlu olması gerekiyor. Emniyet kemeri takılıp, görevli yardımıyla salıncağın zinciri tekerlekli sandalyeye monte ediliyor. Her tekerlekli sandalyeye uyumlu olması, pratik bir şekilde takılıp çıkarılabilmesi projenin genel özellikleri arasında.  Çocuğun tekerlekli sandalyesinden kalkmadan salıncakta sallanmasına imkân sağlayan tasarım gerçek bir salıncak keyfi sunuyor.  Eğer Elifsu’nun projesi hayata geçirilirse ilk olma özelliği taşıyacağı da belirtiliyor.
 

ARŞİV