Hayat kurtaran köpek: Lena

Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı üyesi Lena, Kahramanmaraş depreminde enkaz altında yaşam mücadelesi veren 16 insanın yerini tespit etti ve canlı olarak kurtarılmasını sağladı. BAK Kadıköy Arama Köpeği Eğitmeni Cenk Tankal "Lena olmasaydı, o 16 kişiden birçoğu hayatta olmayabilirdi" diyor

01 Ağustos 2024 - 13:54

Uzun zamandır gündemde olan ve “katliam yasası” olarak adlandırılan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM’de kabul edildi. Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürülüğe girdi. Ancak toplumun büyük bir kesimi bu yasaya tepkilerini göstermeye devam ediyor. Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama ve Kurtarma Takımı (BAK Kadıköy) Arama Köpeği Eğitmeni Cenk Tankal da köpeklerin yaşam hakkının korunmasının önemine dikkat çekiyor.

“BELKİ HAYATTA OLMAYACAKLARDI”

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş depreminde enkaz altında kalan 16 kişinin canlı olarak kurtarılmasını sağlayan Lena’nın eğitmeni olan Tankal, onu şöyle anlatıyor: “Eğer Lena olmasaydı ki Hatay’da görev yapan çok çok az köpek vardı. Sadece İstanbul ekipleri görevlendirildiği için, o kurtardığı, sesine ses olduğu 16 kişiden belki birçoğu hayatta olmayabilirdi. Lena ile hemen hemen 3,5 yıldır beraberiz. Lena bir canlı insan arama köpeği. Dolayısıyla herhangi bir ölüye ya da farklı bir kokuya tepki vermiyor. Sadece canlıların kokusunu aldığında tepki veriyor. Bunun üzerine eğitimlerini gerçekleştiriyoruz. Bu eğitimlere de 3,5 yıldır devam ediyoruz. Lena’yı emekli edene, 10 yaşına kadar bu eğitimlere devam edeceğiz.”

Lena’nın yerinin doldurulamayacağını söyleyen Tankal şöyle devam etti: “Bir insan başka bir insana laf anlatamazken, bir insanın hayvana laf anlatabilmesi, onunla çok iyi bir bağ kurması ve yakın arkadaş olması çok farklı bir duygu. İnsanın yeri nasıl doldurulamaz ise Lena’nın da yeri benim için doldurulamaz. Beni en fazla onore eden şey de çocuğumun, çocuğum gözümle baktığım bir hayvanın, insan hayatına dokunması. Beni en çok etkileyen de bu oldu. Enkazda saatlerde çaba harcayan, patilerini parçalayan, yani insanları yaşatmaya çalışan köpekleri biz de yaşatmalıyız.”

 

 


ARŞİV