‘Hayata için sanat' Kraft'ta

 ‘Çöp adam bile çizemem’ diyenlere!   Kadıköylü 2 kadın sanatçının Acıbadem’de kurduğu Kraft Güzel Sanatlar, başta plastik sanatlar olmak üzere farklı sanat disiplinlerinde çocuk ve yetişkinlere yönelik atölyeler düzenliyor.  

20 Haziran 2013 - 13:25
 
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Ceren ACUN  
Kısa bir süre önce Acıbadem’de açılan Kraft Güzel Sanatlar, Çocuklara ve gençlere yönelik güzel sanatlar eğitimi veren, farklı disiplinlere dair atölyeler düzenleyen bir eğitim kurumu olarak Kadıköy’ün sanat hayatına katıldı. Daha önce çocuk ve yetişkinlerle çeşitli projelerde yer alan Kraft’ın kurucuları heykeltraş Ayşenil Şenkul ile ressam Sevcan Tekcan, “Ancak bu projelerde bazı eksiklikler olduğunu fark ettik, bu eksikliklerin olmadığı yeni bir atölyenin hayalini kurduk. Şimdi bu hayal gerçek oldu. ‘Hayat için sanat’ sloganıyla yola çıkarak kurduğumuz Kraft’ı 11 Mayıs’ta açtık” diyor. Şenkul ve Tekcan, sanatın sadece belirli bir yaş grubunu ilgilendirdiğine inanmadıkları için hem yetişkinlere, hem de çocuklara açık olan atölyeler düzenliyorlar. Kraft’ın diğer sanat kurumlarından farkı, - Şenkul ve Tekcan’ın sanatın, sadece onu meslek olarak seçmiş kişilerin tekelinde bir alan olmadığına inançlarından kaynaklı-herhangi bir atölye çalışmasına katılan birinin, o alan dışında farklı sanat alanlarıyla ilgili de bilgi alacak olması. Örneğin resim öğrenmeye giden biri heykele dair de çalışma yapma fırsatı bulacak. Şenkul ve Tekcan’a göre bu katılımcıların yaratıcılıklarını artıracak bir uygulama...
 
ÇÖP ADAM BİLE ÇİZEMİYORSANIZ... 
Ayşenil Şenkul ve Sevcan Tekcan, “Ben çöp adam bile çizemem” diyerek umutsuzluğa kapılanlara da bakın nasıl sesleniyor; “Olayın bununla çok bir ilgisi yok. İş aslında yalnızca el-beyin koordinasyonuna bakıyor. Bu koordinasyonu kurabilen herkes buradan belirli bir tecrübe kazanarak çıkabilir. Geri kalan kısmı sizin yaratıcılığınıza kalmış bir süreç. Atölye sürecinde öncelikle gördüğünü çizmeye, el kontrolünü sağlamaya yönelik çalışmalar yapılıyor. Kişi gördüğünü çizmeyi başardığı zaman zaten kendine güveni geliyor ve o sınırları kendisi ortadan kaldırıp daha yaratıcı olmaya başlıyor. Resmin, heykelin ya da öğrendiği hangi dalsa, o dalın içine düşüyor insanlar. Onun bir parçası oluyor. Ama öncelikli olarak o çöp adamı çizememe fikrinden çıkmak gerekiyor.
 
” SANAT NE İÇİN? 
Kraft’ın mottosu ise “Hayat için sanat”. Şenkul ve Tekcan, şöyle anlatıyorlar:“Sanatın hep birilerinin tekelinde olduğunu düşünüyoruz. Bu ortam, insanların 2 adım, 5 adım, 10 adım geriden baktığı bir ortam. Biz bu mesafeyi tamamen ortadan kaldırmayı ve sanatın hayatımız için vazgeçilmez bir gereklilik olduğunu düşünüyoruz. Sanat, günlük yaşantınızdaki kendinizi ifade ediş biçimleriniz dışında farklı ve yeni bir ifade etme yolu açar size. Ve bunu illa ki meslek olarak yapmanıza gerek yok. Her yönünü çok iyi bilmeniz, bütün zamanınızı ona harcamanız da gerekmiyor. Sanat, hayatınızda açacağınız size ait küçük ve rahat nefes alabileceğiniz bir alan. Günlük hayatın stresinden, gerginliğinden uzak kalabileceğiniz bir alan. Sanat hayatınızın bütün alanlarında yaratıcı düşünmeyi sağlıyor. Sanatla uğraşan insanlar, sonrasında farklı sıkıntılarla daha kolay başa çıkabiliyor.
 
” ATÖLYEYE KATIL, SERGİNİ AÇ 
Kraft atölyelerinin motive edici bir başka uygulaması ise sergileme süreci olacak. Kraft’a gidenler belirli bir periyodun sonunda ürettiklerini sergileyebiliyorlar. Zira yaptığını insanlara göstermek, onların fikirlerini duymak, yorumlarını öğrenmek de sanatın bir parçası olduğuna inanan Kraft'ın kurucuları Şenkul ve Tekcan, bu aşamayı önemsiyorlar.
 
ÇOCUKLARA YAZ SANAT KAMPI  
Kraft Junior Güzel Sanatlar'ın, çocukların gelişimlerine ve eğlenceli zaman geçirmelerine olanak sağlayacak “Yaz Sanat Kampı” başlıyor. 17 Haziran-30 Ağustos 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek sanat kampları çocuklara eğlenceli ve keyifli bir ortamda, sanat aracılığıyla, bireysel ve kolektif çalışma olanağı sunuyor. Her gün farklı bir tekniğin uygulanacağı Yaz Sanat Kampı’nda çocuklar resim, heykel, özgün baskı, seramik, illüstrasyon, oyuncak yapımı, moda tasarımı, çizgi film atölyesi, yerleştirme ve performans gibi disiplinlerin yanı sıra sanat, sanat tarihi, çağdaş sanat, kamusal/kentsel sanat konuları da eğlenceli biçimde çocuklara aktarılacak.
Kraft Güzel SanatlarGömeç sok. Ihlamur apt. No: 11/B Acıbadem Kadıköy/İstanbul 0216 326 64 [email protected] www.kraftsanat.com

 


ARŞİV