Hayatı yollarda keşfediyor

“Ezberlenmiş deneyimlerden uzak olmak istiyorum” diyerek yollara düşen Dicle Doğan, dünyanın birçok ülkesine yürüyerek seyahat ediyor

17 Ağustos 2018 - 13:23

Dicle Doğan 30 yaşında bir dansçı ve eğitmen. Doğan, şimdiye kadar binlerce kilometrelik yol kat ederek dağları, ovaları ve sınırları aştı. Doğan’ın hikayesini ve yolculuklardan neler öğrendiğini dinledik. Doğan, “Yürürken yediğim yemek, yattığım yatak, gördüğüm manzara bende hep hayranlık uyandırıyor.” diyor.

Dicle Doğan kimdir?

İstanbul’da yaşıyorum. Bağımsız koreograf, dansçı ve eğitmenim. MSGSÜ Devlet Konservatuvarı Çağdaş Dans Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldum. Aynı bölümde Yüksek Lisans eğitimime devam ediyorum. Tiyatro toplulukları ve kurumlarında koreograf olarak çalışıyorum. Oyuncularla beden kullanımı - hareket ve farkındalık araştırmaları üzerine çalışıyorum. Meditatif yaklaşımların dansla ilişkisi üzerine araştırmalar yapıyorum.

İspanya

Şimdiye kadar nerelere seyahat ettin?

Benim ilk deneyimim İtalya’dan Fransa’ya 650 kilometre  yürüyerek gerçekleştirdiğim seyahatimdi. Daha sonra Norveç’te yürümek üzere yola çıktım ama hava koşulları ve ekipman yetersizliğim sebebi ile 10 günün sonunda Türkiye’ye geri döndüm. Ardından İspanya’dan başlayan yolculuğum ile 850 kilometre yürüyerek Portekiz’e ulaştım. Güney İtalya’dan Jerrulsalem’e doğru yürüdüğüm ama yine hava koşulları yüzünden yarım bırakmak zorunda kaldığım bir rotam var.

Yolculuklarını hep yürüyerek mi yapıyorsun. Araç kullandığın zamanlar oluyor mu?

Hayır araç kullanmıyorum, yolculuklarımın tamamını yürüyerek gerçekleştiriyorum.

Tayland

Yalnız mı oluyorsun bu yolculuklarda?

Evet yalnızım. Ve bu konuda ısrarcıyım.

Norveç

Seyahat etmek ya da yolculuğa çıkmak seni nasıl etkiliyor?

Kendimle kalmayı ve uzun süre yalnız olmayı deneyimlediğimden beri hayatla nasıl başa çıkacağıma dair sorularıma cevaplar bulmaya başladım. Niyetim, seyahatte çıkma fikrinden daha öte bir yerde. Kendimi tanımaya doğru bir yolculuğa çıkıyorum.

Şu ana kadar seni en çok etkileyen yolculuğun hangisiydi?

Yürüdüğüm her yer bende başka bir etkilenmişlik bırakıyor. Yürümenin en etkileyici tarafı bu zaten.. En kötü yol seni kendine döndürüyor, en güzel yol seni kendinden uzaklaştırıyor.Ben deneyimlerin talihsiz olanından da çok etkileniyorum. Öğrenmek için onlara ihtiyacım var. İyi ki varlar.

Sence seyahat etmenin ne tür etkileri var insanlar üzerinde?

İnsanların üzerindeki etkisini bilmek istemeyecek kadar cahil kalmak istiyorum.  Neden diye soracak olursan, kendimi belirlenmiş ve öğretilmiş kalıpların içinde bulmak istemiyorum. Ezberlenmiş deneyimlerden uzak olmak istiyorum. Yolculuğa çıkmaktan nefret eden insanlar da var.. Seyahat etmeden kendini keşfetmiş onlarca insan da.. Kendim üzerindeki etkisi benim için değerli olan. Ben, ne isteyip istemediğimizi biliyor olmanın yaşamak için en temel ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Belki seyahat etmenin en büyük etkisi budur :)

Konaklama, yeme-içme meselelerini nasıl hallediyorsun?

Nasıl bir rotayı yürüdüğüme göre değişiyor. Bazen iki üç gün hiçbir market, restoran ya da kafe bulamadığım zamanlarım oluyor. O zaman çantamda konserve, ekmek ve kuruyemiş taşıyorum. Beni kısa süre idare ediyor. Çadırım var. Eğer beni misafir edecek kimseyi bulamazsam ya da uygun fiyatlı bir yatakhane çadırımda kalıyorum.

Yolculuklardan neler öğrendin?

İfade etmeye çalışacak olursam yürürken basitliğin güzelliklerini keşfediyorum. Gündelik yaşamın içinde o kadar çok uyaran var ki doyumsuzlaşmaya başlıyorum. Yürürken yediğim yemek, yattığım yatak, gördüğüm manzara bende hep hayranlık uyandırıyor. Ve kendime her defasında şunu söylüyorum. Hayat çok basit ve basitlikler içinde harika.


ARŞİV