Haydarpaşa Garı'nda son durum ne?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Haydarpaşa Garı’nın son durumuna ilişkin bilgilerin yer verildiği videoda, çalışmalar bittiğinde garın demiryolu faaliyetine devam edeceği bilgisini paylaştı

13 Mayıs 2022 - 10:25

İstanbul’un ve Kadıköy’ün simge yapılarından Haydarpaşa Garı’nın çatısı 2010 yılında çıkan bir yangında zarar görmüş ve restorasyon çalışmaları fiili olarak 2016 yılında başlamıştı. Son yıllarda bir perdenin arkasına saklansa da tarihi garın hem içinde hem de dışında çalışmalar yürütülüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, geçtiğimiz haftalarda sosyal medya hesabından gardaki son duruma ilişkin bilgilerin yer verildiği bir video paylaştı.

İKİNCİ ETAP DEVAM EDİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yürüttüğü restorasyon çalışmalarının ilk etabı 2019 yılında tamamlandı. İkinci etabındaysa artık sona gelindi. Çalışmalar hakkında konuşan şantiye şefi Doğan Taşdemir şu bilgileri paylaştı: “İlk etap kapsamında tamamlanan yer yangında tahrip olmuş çatı bölümü ve bekleme salonu. Tavan, duvar ve kalem işi yüzeyleri onarımı yapıldı. Şu an gar binasının dış cephe imalatlarına yönelmiş durumdayız. Dış cephe ve iç mekân tamamlanmak üzere, onun da yakın zamanda bitirilmesini hedefliyoruz.”

“DEMİRYOLU FAALİYETİNE DEVAM EDECEK”

Videoda, kesin bir tarih verilmedi. Haydarpaşa Garı arazisinde sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarının da devam ettiği hatırlatılarak, “Çalışmalar sırasında Khalkedon Antik Kenti’ne ait kalıntılara da rastlandı. İstanbul tarihine ilişkin önemli bilgilere ulaşıldı. Haydarpaşa, restorasyondan sonra tarihe de ışık tutacak. Garın içerisine yapılacak arkeopark, yalnızca Türkiye’de değil dünyada da bir ilk olacak. Çalışmalar bittiğinde Haydarpaşa Garı ulaştırma hattının bir parçası olarak demiryolu faaliyetine devam edecek.” denildi.

SAVAŞA VE ZAMANA DİRENEN BİR YAPI

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na ait en eski tren garlarından biri olan Haydarpaşa Garı, 1908 yılında hizmete açıldı. Tarihi boyunca yalnızca bir tren garı olarak değil Birinci Dünya Savaşı zamanında cephanelik olarak da kullanıldı. Haydarpaşada Garı’nda yürütülen restorasyon da ilk değil. Gar binasının birkaç defa onarımdan geçtiği biliniyor. Birinci Dünya Savaşı sırasında silah taşıyan vagonlardaki cephanelerin alev almasıyla binanın bazı bölümleri yanmış. Yangında zarar gören taşlar aynı malzemeden işlenerek, 1937-38 yılında yenilenmiş. 1979 yılında ise Haydarpaşa Garı’nın açıklarında Indepenta adlı Romen tankerinin bir Yunan yük gemisiyle çarpışması sonucu yüksek ısıdan kaynaklı binanın vitraylarında kullanılan kurşun erimiş, camlar kırılmış. OLinneman adlı ustanın eseri olan vitraylar yeniden onarılmış. Dört dış cepheyle iki kulenin restorasyonuysa 1983te yapılmış.

 


ARŞİV