Doğu Karadeniz’in güzel şehri Trabzon’un, önceden Of’a bağlı olan, 30 yıla yakındır da kendisi ilçe konumunda bulunan Hayrat bölgesindeyiz. Sebeb-i ziyaretimiz bir şenlik. Ama gelin hikâyeyi önce biraz başa saralım…
Trabzon’un tanınmış köklü ailelerinden Nuhoğlu Vakfı, bundan 3 ay evvel bölgeye bir kültür merkezi kazandırdı. Ama buranın diğerlerinden bir farkı var; tamamen çocuklara özel ve ücretsiz. “Nuhoğlu Vakfı Hayrat Çocuk Sanat Merkezi” adını taşıyan bu merkez aslında İstanbul’dan bir belediyenin desteğiyle hayata geçti; ‘Ben Of Doğumlu bir Kadıköylüyüm’ diyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve çalışma arkadaşlarının desteğiydi bu. Yıllardır binlerce Kadıköylü çocuğa ücretsiz ve nitelikli sanat eğitimi sunan Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi’nin proje koordinatörü Yeşim Altınay ve ekibi geçen kıştan beri sık sık Hayrat’a giderek, merkezin kuruluş aşamasında yardımlarını sundular. Ve Mayıs ayında Hayrat Çocuk Sanat Merkezi açıldı. 4 ile 16 yaşları arasındaki Hayratlı 120 çocuk, kendileri gibi yöre halkından olan Karadenizli hocalarından yaz döneminde müzik ve resim eğitimleri aldı. Böylece Hayrat ve Kadıköy ÇSM’leri, biri Marmara’da diğeri Karadeniz’de bulunmasına karşın manevi kardeşliklerini kurmuş oldu.
HEM VİVALDİ HEM HAYRAT’IN UŞAKLARI!
Daha sonra bu proje, bir konser fikrine evrildi. Nuhoğlu Vakfı tarafından tam 17 yıldır her yıl Hayrat’ta “Geleneksel Aile Buluşması” yapılıyor. Bu seneki buluşmanın bir tür ‘Çocuk Sanat Şenliği’ne dönüşmesi arzu edildi. Öyle de oldu. Kadıköylü ve Hayratlı çocukların aynı sahneye birlikte çıkarak şarkılarını hep bir ağızdan seslendirmelerine karar verildi. Ve provalar başladı; Hayrat’ta ve Kadıköy’de heyecanlı zamanlar sürüyordu. Gerçi Kadıköylü ÇSM öğrencileri daha önce yurtdışı da dâhil olmak üzere pek çok konser vermişlerdi ama Hayratlı çocuklar için bu ilkti. O nedenle Yeşim Altınay ve ÇSM Orkestrası ve Korosu, konser gününden evvel ilçeye gelerek ortak provalar yaptılar.
Ve konser günü geldi çattı; 27 Ağustos Pazartesi günü Hayrat meydanında her zamankinden farklı bir atmosfer vardı. Hayrat halkı hem konseri, çocuklarının ilk kez sahneye çıkmasını bekliyor hem de Kadıköy’den gelen biz misafirlerle tanışıyordu.
Hayrat Kaymakamlığı, Hayrat Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi’nin desteklediği şenlikte, normal akışın aksine protokol konuşmalarına değil de çocukların sesine öncelik verildi. Kadıköy’den 34, Hayrat’tan 30 çocuğun katıldığı konser, klasik müzikle başladı ve Vivaldi’nin notaları sardı Hayrat’ı. Ardından da Kadıköy’e bir selam gönderilerek, Modalı efsane sanatçı Barş Manço’nun Nane Limon Kabuğu’nu söylediler. Besteci Canan Altınay’ın bu konser için özel hazırladığı ‘Hayrat’ın Uşakları’ şarkısının da prömiyerinin gerçekleştirildiği konserde, Karadeniz’in yemyeşil doğasına uygun olarak Çayır Çimen Geze Geze türküsünün ardından kapanış, tüm Türkiye’yi kucaklayan ‘Memleketim’ şarkısıyla yapıldı.
ÇOCUK, GELECEK, SANAT…
Konserin ardından da protokol konuşmaları yapıldı. İstanbul Milletvekili, eski Nuhoğlu Vakfı Başkanı Hayrettin Nuhoğlu, Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Of Kaymakamı Eyüp Fırat, Nuhoğlu Vakfı Başkanı Hayri Günay Nuhoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Hayrat Belediye Başkanı Mehmet Nuhoğlu, Nuhoğlu Vakfı Kurucu Başkanı ve Danışmanlar Meclisi Başkanı Ömer Çetin Nuhoğlu söz aldılar. Yapılan konuşmalarda, bu şenliğin her yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı vesilesiyle gerçekleştirildiği belirtilerek, bu sene çocukların bu ortak konseriyle daha da anlamlı hale geldiği vurgulandı.Duygusal ve coşkulu bir konuşmaya yapan Çetin Nuhoğlu, “Bugüne dek pek çok Nuhoğlu aile buluşması yaptık ama bugünkü çok özel, gurur duyuyorum” diyerek, tüm çocukları sahneye davet ederek tebrik etti
Memleketi Of’un komşusu Hayrat’a konuk gelen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise “Çocuklarımız geleceğimizdir. Biz onlara ne verirsek onlar da bize gelecekte onu verecek. Çocuklarımızın kimlikli, kişilikli bireyler olarak yetişmesini istiyorsak onları iyi bir eğitimle donatmalıyız. Tüm dünyada bilindiği gibi çocukların gelişimlerindeki en önemli katkıyı sanat, kültür ve spor faaliyetleri veriyor. Bu bakımdan bu çocuk sanat merkezi çok yararlı. Bu ülkenin en büyük zenginliği çocuklar. Çocuklarımıza sahip çıkalım. Çocuklarımızın geleceğimiz olduğunu unutmadan özgür, kişilikli, düşünen insanlar olması için onlara destek olalım ve sahip çıkalım” dedi.
Konuşmaların ardından Nuhoğlu Vakfı Kurucu Başkanı, Danışmanlar Meclisi Başkanı Ömer Çetin Nuhoğlu, Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi Proje Koordinatörü Yeşim Altınay’a plaket verdi. Aylardır canla başla bu proje için çalışan Altınay ise bu jest karşısında gözyaşlarını tutamadı. Altınay, “Umarım bu çocuklar dünyanın en güzel konser salonlarında çalıp, daha güzel plaketler alırlar…” temennisinde bulundu.
Şenlik kapsamında yaklaşık 2 bin kitaplık Şelale Kafe-Kütüphanesi’nin de açılışı yapıldı.