Hayvan dostlarımızı sıcaktan nasıl koruruz?

Sıcak havalarda evdeki ve sokaktaki hayvanlar için neler yapılabilir?

05 Temmuz 2024 - 14:42

Yüksek sıcaklıklar hayvanlarda sıcak çarpması, güneş yanıkları, pati yastığı yanıkları ve cilt hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa, hatta ölüme yol açabiliyor. Yesilgazete.com sıcak havalarda sokak hayvanları ve evde beraber yaşadığımız hayvanları güvende tutmak için bilinmesi gerekenleri hazırladı.

SERİN ORTAM

İdeal olarak aşırı sıcak günlerde hayvanı günün mümkün olduğu kadar büyük kısmında klimalı alanlarda tutmak gerekir. Klima yoksa onu bir vantilatörün yanına da koyabilirsiniz. Genel olarak kedi ve köpek gibi hayvanları 27 dereceden daha sıcak olmayan ortamlarda tutmak iyidir.

Sıcak havalarda hayvanlara mümkün olduğunca dokunulmaması tavsiye ediliyor. Temas, hayvanların vücut sıcaklığını artırarak ısı stresini tetikleyebilir.

Eğer hayvana dışarıda bırakmanız gerekiyorsa, yeterince gölge ve temiz suya sahip olduklarından emin olun.

SU HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Sıcak havalarda temiz suya erişmek, hayvanlar için hayati önem taşıyor. Sokakta yaşayan hayvanların erişebileceği yerlere su kapları bırakmak, hayvanların serinlemesine yardımcı olabilir. Su kaplarını doğrudan güneş altına veya devrilebilecek yerlere bırakmadığınızdan emin olmalısınız.

Sokaklara kediler ve köpekler için bırakılan kaplar kuşlar için büyük gelebiliyor. Küçük kaplara su ve yem bırakarak kuşların sıcaklıklarla mücadelesine destek olabilirsiniz.

Suyun yanında biraz da mama bırakırsanız hayvanların sıcakta mama ararken yorgun düşmemesini sağlayabilirsiniz. Ancak sokakta yaşayan hayvanlara sıcakta bozulan yemekler bırakmamaya dikkat edin.

Evinizi paylaştığınız hayvanlara da az miktarda soğuk su veya buz küpleri verebilirsiniz.

YÜRÜYÜŞ ZAMANLARINI İYİ PLANLAYIN

Özellikle sıcak kaldırımların patileri acıtabileceği şehir içinde, gün ortasında aşırı sıcaktan kaçının. Köpekleri sabahın erken saatlerinde ve mümkün olan en gölgeli rotayı izleyerek gezdirmek idealdir. Ya da gezintiyi güneş battıktan sonraya saklayın.

Köpeğinizi aşırı yormadığınızdan emin olun. Sık sık mola verin ve yanınızda su taşımayı unutmayın.

American Veterinary Medical Association başkanı Dr. Lori Teller, hayvanların patilerini korumak için köpek botları kullanılabileceğini söylüyor.

ARABADA YALNIZ BIRAKMAYIN

Her yıl yüzlerce evcil hayvan, park halindeki araçlarda kaldıkları için sıcak çarpmasından ölüyor.

Kızıl Haç örgütü ABD sözcüsü Katie Wilkes uyarıyor: “Camları açık ve gölgeye park edilmiş bir arabanın içi bile birkaç dakika içinde 49 santigrat dereceye ulaşabilir.”

Huskie, Golden retriever ve Sibirya kedileri gibi daha kalın tüylü köpek ve kedi ırkları da daha büyük risk altında.

Hayvanlarda sıcak çarpması belirtileri:

•          aşırı derecede nefes nefese kalmışsa,

•          bu sırada ağzından kalın ve yapışkan bir salya akıyorsa,

•          alışılmadık şekilde uyuşuk davranıyor; kafası karışık görünüyor, sendeliyor, tepki veremiyorsa,

•          kusuyorsa veya ishal yaşıyorsa,

•          (Köpeklerde) dil ve diş etleri  koyu kırmızı – kiremit rengi veya mavi renk aldıysa,

•          (Kedilerde) ağzı açık nefes alıyorsa, sıcak çarpması geçiriyor olabilir.

Vücut ısısını kontrol etmek için bir rektal termometre kullanabilirsiniz. Köpeklerde sıcaklık stresi genellikle vücut sıcaklığı 38 ila 41 derece olduğunda başlar ve 41’in üzeri oldukça risklidir.

Sıcak çarpması geçiren hayvanlara yapılacak müdahale; soğuk suyla ıslattığınız havluyu vücuduna sarmak ve en kısa sürede veteriner hekime götürmektir.

Buz veya buzlu su kullanmayın, bu kan damarlarının daralmasına neden olur. Islak bez veya havluları boynuna, koltuk altlarına, arka bacaklarının arasına yerleştirip kulak dışlarını ve patilerini soğuk suyla hafifçe ıslatabilirsiniz. Yakınınızda bir su birikintisi varsa ona girmesini sağlayabilirsiniz, hortum veya musluk varsa hafifçe vücudunu ıslatabilirsiniz.

 


ARŞİV