Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, ‘Yerel Hayvan Koruma Görevlisi’ olmak isteyenler için periyodik olarak eğitim seminerleri sürüyor. Bunlardan sonuncusu 16-17 Mart tarihlerinde gerçekleştirildi. Kozyatağı Kültür Merkezi’nde iki gün süren bu ücretsiz eğitimin ilk gününde Veteriner İşleri Müdürlüğü’nden veteriner hekim Ali İhsan Mete, işin hukuksal boyutunu anlattı. Mete, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği ile Ev ve Süs Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi hakkında detaylı sunumlar yaptı. İkinci günde ise veteriner hekim Dr. Aytaç Kaval, ev ve süs hayvanlarını tanıttı, bakım ve beslenmelerine dair örnekler verdi ve hasta hayvanlara ilk yardımın nasıl yapılması gerektiğini anlattı.
TOPLAMDA 232 GÖNÜLLÜ VAR
Bu eğitime 73 kişi başvurdu, eğitime katılarak sertifika almaya hak kazananların sayısı ise 42 kişi oldu. Bu eğitme katılanlar sertifikalarını Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nden kimlikleriyle birlikte imza karşılığı elden teslim alacaklar. Daha sonra da bu sertifika ve diğer gerekli evrak ile Orman ve Su İşleri Bakanlığına müracaat edip Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Kimlik Kartı'nı teslim alabilecekler. Bir sonraki eğitme katılmak isteyenKadıköylüler ise kimlik fotokopileri ile Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne şahsen başvurup dilekçe doldurarak başvuruda bulunabilirler. Bu başvurular yeterli sayıya ulaştığında yeni bir eğitim düzenlenecek. Bugüne dek Kadıköy Belediyesi’nin Yerel Hayvan Koruma Görevlisi olmak isteyenlere yönelik düzenlediği seminerlere toplam 321 kişi katıldı ve 190 kişi sertifikalarını belediyeden aldı.
EĞİTİMLİ HAYVANSEVER NE YAPAR?
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanun’una göre, Yerel Hayvan Koruma Görevlileri, bölgelerindeki sahipsiz hayvanların (özellikle kedi ve köpeklerin) bakım ve aşılarının yapılması, kısırlaştırılması, sahiplendirilmesi gibi konularda çalışmalı. Görevleri kapsamında tespit ettikleri olumsuzlukları ilgili kurumlara bildirmeli.