Hayvanların gönüllü yoldaşları

Kadıköy Hayvan Dostları Platformu üyesi gönüllü gençler, 2 yıldır her hafta Ataşehir’deki hayvan barınağını ziyaret ediyor. Amaç. hem hayvanları mutlu etmek hem de sahiplendirilmelerini sağlamak...

21 Kasım 2014 - 12:33

Gökçe UYGUN
Kendileri de evlerinde kedi ya da köpek besleyen, hayvanlara sevdalı bir grup genç, 2 yıldır her Pazar günü Ataşehir’deki Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi’ni ziyaret ederek, hayvanlara can yoldaşı oluyorlar. Yaşları 20 ile 30 arasında değişen 4 gençten bahsediyoruz; yolları barınakta kesişen Sercan Tüblükkan, Meltem Güven, Gonca Yavuzcan ve Tansu Cengiz’i, hayvan sevgileri bir ekip haline getirmiş. Sonra da Kadıköy Hayvan Dostları Platformu’na katılmışlar. Genç gönüllüler, her Pazar günkü yaptıkları barınak ziyaretlerini şöyle anlatıyorlar; “Pazar günü ilk olarak kulubelerdeki ve kafeslerdeki köpekleri hem tuvalet ihtiyaçlarını görsünler hem de enerjilerini atsınlar diye gezdirmeye başlıyoruz. Bu gezdirmelerin bitmesi öğleni buluyor. Öğleden sonra herkes dağılıveriyor. Çünkü herkes başka bir konunun üstünde duruyor. Pazar günü sorumlusu Kevser Erkaya, kafes havalandırmaları ile ilgileniyor. Biz de hasta ya da mutsuz hayvan var mı diye kafesleri inceliyoruz ve gerekli müdahaleleri yapıyoruz. Ardından amacımıza yoğunlaşıyoruz. Malum en büyük amacımız; barınaktan insanlara hayvan sahiplendirebilmek ve sahiplendirdiğimiz hayvanların takibini yapabilmek.”
 
“CANLAR İÇİN BURADAYIZ”
Biri Küçükyalı, diğeri Kızıltoprak, diğer ikisi de Ataşehir'de yaşayan bu gençleri, kar kış demeden her Pazar günü barınağa gitmek zorlamıyor mu peki? Yanıt veriyorlar; ‘’Yol bizi asla yıldıramaz. Biz bu canlar için barınaktayız ve biz bir hafta gidemezsek kendimizi suçlu hissederiz. Belki biz gidemedik diye o hayvan gezemeycek ve iyice psikolojisi bozulacak. Bizi buraya getiren en baş neden elbette ki hayvan sevgisi ancak sadece sevmek değil onlar için somut iyilikler yapmak bizi çok mutlu ediyor.”
Barınağa gelenlerin ‘buradaki hayvanların insanlar olmadan mutlu olmadığını bildiklerini’ anlatan gönüllü hayvanseverler,”’Hepimizin evinde kedi ya da köpeği var. Biz hayvan sevgisini çok derinlerde yaşayan insanlarız ve onların yanında olmazsak biz de mutlu olamayız. Bu yüzden hepimizin ortak amacı; hayvanları mutlu etmek ve yaşama sevinçlerinin yok olmasını engellemek...” diyorlar.
 
BİR KÖPEĞİ SEVMEK...
Barınaktaki hayvanların sıcak anlayışlı yuvalara ve insanlara ihtiyaçlarının yanı sıra
gazete, karton, yastık, yorgan gibi sıcak tutacak materyallere gereksinim duyduğunu vurgulayan genç  hayvansever ekip, yaşıtlarına da şu çağrıyı yapıyor;
“Barınakta emekli gönüllü çok, çünkü daha çok vakitleri var ama biz gençlerin de buralara boş vakitlerini ayırabilmelerini istiyoruz. Biz gençler olarak sanırım daha çok tüketimi ve para harcamayı seviyoruz. Bu bir canlı için bile olsa. Hayvan satışlarına kesinlikle karşıyız. Ancak bizim yaş gruplarımız arkadaşlarına, sevgililerine kedi-köpek hediye etmeyi seviyor. Bu da başlıca bir problem. Gençler daha çok gezip tozmayı sevdiği için bu tür yerlere gelmeyi çok önemsemiyor ya da bilmiyor. Barınağa gelmek, gerçekten gençlere zor geliyor. Dışarıda onlar için daha eğlenceli bir hayat var çünkü. Öyle düşünüyorlar. Bizim amacımız şehrin göbeğinde barınak olduğunu gençlere gösterebilmek ve insanları buraya çekebilmek. Buraya gelip bir köpeğin başını bile okşamak yeterli. Biz dört genç, güzel bir elektrik yakaladık ve hayvanlar için somut bir çaba içerisine girdik. Sadece pazar günleri barına gelmekle de yetinmek istemiyoruz. Birçok sosyal sorumluluk projeleriyle de ilgileniyor olacağız. Genç arkadaşlarımızın bize katılmalarını diliyoruz...”
 

ARŞİV