Hayvanların yaşam hakkı için birlikte mücadele!

İstanbul Hayvan Hakları Meclisi’nin sözcüsü Özge Koçyiğit, “Hayvanların koşulsuz yaşama ve özgürlük hakkını savunuyoruz. Bu nedenle katliam yasasının karşısındayız” dedi

06 Şubat 2025 - 16:07

Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’nde 2 Şubat Pazar günü İstanbul Hayvan Hakları Meclisi toplandı. Toplantıda sorunlara çözüm önerileri aranırken, gazeteci yazar Zülal Kalkandelen, İBB Tarımsal Hizmetler Müdürü veteriner hekim Dr. Baran Kenan Polat ve avukat Hülya Yalçın konuşmacı olarak yer aldı. 

İSTANBUL HAYVAN HAKLARI MECLİSİ NEDİR?

Toplantıda İstanbul Hayvan Hakları Meclisi’nin sözcüsü Özge Koçyiğit, “İstanbul’da hayvanların yaşam ve özgürlük hakkı için birlikte mücadele edebilir miyiz? Aslında bu soru bizi harekete geçirdi ve kararlılıkla meclis için bir araya geldik.” dedi. Meclisin 21 Aralık 2024 tarihinde birçok platform ve 19 ilçe temsilcisiyle kurulduğunu söyleyen Koçyiğit, “En önemli konumuz birliktelik ve ortak mücadele. Ortak mücadelenin gücüne inananlar olarak bu mecliste bir arada var olmayı istiyoruz.” şeklinde konuştu. Amaçlarının hayvan hakları konusunda İstanbul’da birliktelik oluşturmak olduğunun altını çizen Koçyiğit, “Tüm inisiyatif ve derneklerin bir arada olup birbirinden haberdar olacağı ve birlikte çalışıp birbirlerine destek olacağı meclis kurduk. Tamamen çözüm odaklı çalışma prensibiyle hareket ediyoruz.” diye konuştu. Koçyiğit, “Hayvanların koşulsuz yaşama ve özgürlük hakkını savunuyoruz. Eşitlik, dayanışma ve insancıl yaklaşımı temel alıyor; bilimsel ve hukuki çözümler üretiyoruz. Bu nedenle katliam yasasının karşısındayız.” dedi. Hayvan refahını artırmayı ve hak ihlallerine karşı somut çözümler geliştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Koçyiğit, “Üretim ile satışları engelleyecek etkin yasal düzenlemelerin yapılmasını sağlamayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu. Koçyiğit hukuki çalışmalarının yanında, çeşitli kurtarmalar ve nöbetler ile sahada çalıştıklarını dile getirdi. 

“BEDELİNİ HAYVANLAR ÖDEDİ”

İstanbul özelinde hayvan hakları meclisinin kurulmasının önemini vurgulayan gazeteci yazar Zülal Kalkandelen, “Geçmişte verilen mücadelede en büyük sıkıntımız birlikte hareket edememek oldu ve bunun çok büyük bedelleri ödendi. Ama bizim ödediğimiz bedeller çok önemli değil insanlar olarak, asıl bedeli hayvanlar ödedi. İnsanlar arasındaki etkileşimin iyi olmamasının, birbirini ötekileştirmenin, birbirini damgalamanın bedelini hayvanlar ödedi.” dedi. Hayvan hakları mücadelesinde, ‘sahiplendirme’ yerine ‘yuvalandırma’ ifadesinin kullanılması gerektiğini dile getiren Kalkandelen, “Sahiplendirme, sahip ve köle ilişkisini akla getiriyor. Bir de ‘hayvan refahı’ yerine ‘hayvan haklarını’ tercih edelim. Çünkü hayvan refahı sömürüyü reddetmez, sömürüyü daha iyi bir hale getirmeyi içerir.” diye konuştu. Kalkandelen, “Yaşamak temel haktır, insanın ve insan olmayan her canlının en temel hakkı yaşam hakkıdır. Onu yok ettiğiniz takdirde başka hiçbir hakkı kalmaz, biz yaşam hakkı mücadelesi vereceğiz ve diyeceğiz ki bu hukukun konusu.” dedi. 

HAYVANSEVER BİR İSTANBUL İÇİN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Tarımsal Hizmetler Müdürü Dr. Baran Kenan Polat, İBB’nin sokak hayvanlarıyla ilgili plan ve projeleri konusunda bilgilendirme yaptı. ‘Sahipsiz/ Sokakta Yaşayan Can Dostlarımıza Hayvan Refahı, Etik ve Bilim Çerçevesinde Destek ve Popülasyon Kontrolü Projesi’ adlı çalışma hakkında Polat, “Toplumla uyum içinde, sağlıklı, şefkatli ve huzur içinde yaşamalarını desteklemek için kapsamlı bir çözüm sunmayı amaçlıyoruz.” dedi. Projenin dört yıl süreyle planlandığını söyleyen Polat, “Sokakta yaşayan can dostlarımızın sağlıklarını koruyarak, İstanbul’u onlar için huzurlu, güvenilir ve hayvansever bir şehir haline getirmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

“ÖLDÜRME KANUNU”

Avukat Hülya Yalçın, “Yaşadığımız bütün sorunlar, son çıkan kanunla ilgili. Kanun diyor ki toplayacaksın, salmayacaksın, daha fazla ürerse öldüreceksin, net. Ne kadar süslerlerse süslesinler bu bir öldürme kanunu.” dedi. Son zamanlarda Ankara’nın hayvan haklarını savunanları kriminalize etmeye çalıştığını söyleyen Yalçın “Yasanın değiştirilmesi, iptali için Anayasa Mahkemesi’ne muhalefet partisi tarafından dava açıldı. Yönetmeliğin iptali için barolar dava açmaya devam ediyor.” şeklinde konuştu. 

 

ARŞİV