’un Eyyam-ı Bahür denilen en sıcak günlerin geride kaldığı, leyleklerin sıcak ülkelere gitme zamanının geldiği ve sam rüzgârlarının sonlandığı şu günlerde bahçe ve çiçek bakımı da özen istiyor
Mustafa SÜRMELİ
Saz akasyası çiçek açtı, kardikenleri beyaz, pembemsi çiçeklerini verdi. Kelebek çalıları tüm gösterişiyle bahçelerde. Atkestaneleri çiçeklendi. Ahududu meyveleri de birer birer toplanırken, böğürtlenler, narlar olgunlaşmaya başladı.
Olgunlaşan çiçek tohumlarının ise toplanma zamanı. Ay sonuna doğru gül çelikleri dikilirken, çit bitkilerinin ise hafifçe budanması gerekmekte.
Gelelim sebzelere; domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber, sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber yeme zamanı.
Ya meyveler… Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, hele de üzümün tam zamanı. İstanbul’da kokulu kara üzümler ağustos sonunda kararırken, diğer üzümler de sararma döneminde.
Bu dönemde lahana ve karnabahar fidelerinin yaz sebzelerinin aralarına; ıspanak, marul, kıvırcık roka gibi yeşillik tohumlarının ekilebileceği de belirtilmekte.
SONBAHAR ESİNTİLERİ
Edebiyatçılara ilham kaynağı olan, sararmış yapraklarıyla ünlü son bahara doğru, bahçede yaşam bir başka mevsime kendini hazırlar. 13 Eylül’deki “Çaylak Fırtınası” öncesi yaşlı bambuların dipten kesilmeleri gerekir. Kestane Karası Fırtınası, Turna Geçimi Fırtınası, 4 Ekim’de de Koç Katımı Fırtınası’nın bu mevsimde yaşandığı ifade ediliyor.