Kadıköy Belediyesi, 15 Ekim Cumartesi günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Türkiye’nin ilk ekolojik yuvasını çocukların hizmetine açtı. 3 ila 5 yaş arasındaki çocukların eğitim göreceği yuva hakkında gazetemize konuşan anne babalar, çocuklarının doğayla iç içe olmasından memnuniyetlerini ifade ediyor
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Belediyesi, 15 Ekim Cumartesi günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Türkiye’nin ilk ekolojik yuvasını çocukların hizmetine açtı. Açılışa Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamza Çebi, CHP Genel Başkan Yardımcıları Engin Altay ve Öztürk Yılmaz, CHP milletvekilleri Onursal Adıgüzel, Mahmut Tanal, Gürsel Tekin, CHP İl Başkanı Cemal Canpolat, CHP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin ve CHP parti yöneticileri katıldı. Kadıköylülerin büyük ilgi gösterdiği açılışta yuvada eğitim gören çocuklar CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu çiçeklerle karşıladı. Kadıköy Belediyesi’nin diğer yuvalarında eğitim gören çocuklar “Kadıköy Belediyesi Çocuk Yuvaları” şarkısını hep bir ağızdan söyledi. Çocuk Sanat Merkezi öğrencileri de enstrümanlarıyla çocuklara eşlik etti.
“GÜZEL BİR DÜNYA BIRAKACAĞIZ”
Açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu şunları söyledi: “Türkiye’nin ilk ekolojik yuvasını açıyoruz. Açılışta bizi yalnız bırakmayan Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na hepinizin huzurunda saygılarımı sunuyorum. Bahriye Üçok Çocuk Yuvası yarınımız olan çocuklarımıza hediyemizdir. Ulu önder Atatürk, ‘Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir’ demişti. Biz Kadıköy Belediyesi olarak Atamızın bu sözünü sosyal demokrat belediyeciliğin bir ilkesi olarak benimsedik. Kadıköylülerin her zaman yanında olan dinamik bir yerel yönetim oluşturma hedefiyle yola çıktık.”
“KAMU YARARINA KULLANILMALIDIR”
Kadıköy Belediyesi’nin ilçede bulunan tüm kamu alanlarını kamunun hizmetine açtığını vurgulayan Nuhoğlu, “Kamunun ihtiyaçları için yeni binalar ve araziler satın alıyoruz. Tüm kamu arazileri kamu yararına kullanılmalıdır. Bizim yeşil alanlara, sosyal donatılara, çocuklar için yuvalara, gençler için spor salonlarına, yaşlılar için bakım evlerine, sağlık merkezlerine ihtiyacımız var. Bu yüzden kamu arazilerinin satılmasına karşı olduk. Karşı olmaya devam edeceğiz” dedi.
Nuhoğlu, çocukların iyi bir eğitim alması ve kadınların sosyal hayata katılmaları için yuvaların önemli olduğunu belirterek, " İstanbul’da 6 yaşın altında 2 milyon civarında çocuk yaşıyor. Bu çocuklardan sadece 7 bin 724’ü kamunun kreş ve yuva hizmetinden faydalanıyor" dedi.
Bu sayının çok az olduğunu ifade eden Nuhoğlu, “Gelişmiş ülke olmanın en önemli koşulu hepimizin çok iyi bildiği gibi iyi bir eğitimdir. Okul öncesi eğitime yapılan katkı ile kadınların iş ve sosyal alanları da genişliyor, çeşitleniyor. Kadınlarımızın sosyal, siyasal ve ekonomik yaşama katılması için daha çok yuvaya ihtiyacımız var. Biz toplam 5 yuvamızla yaklaşık 450 çocuğun eğitim ihtiyacını karşılıyoruz. Hedefimiz bu sayıyı daha da arttırmak. Çocuklarımıza güzel bir dünya bırakacağız. Ve bu sadece bir temenni değil… Bugünden planladığımız sosyal politikalar güzel günlerin habercisidir. Bu bahçede çocuklarımız doğa dostu, tüm canlılarla barışık ve insanları severek büyüyecek. Onların neşesi ve mutlulukları bize çalışma azmi verecek. Güçlü kadınların, özgür gençlerin, neşeli çocukların, huzurlu emeklilerin yaşayacağı bir Türkiye’yi hep birlikte kuracağız” diye konuştu.
“BU MANZARAYI GÖRMEK KEYİF VERİYOR”
Aykurt Nuhoğlu’nun ardından konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açılışa katılmış olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Böyle bir manzarayı görmek bize mutluluk veriyor. Çocukların özgürce yaşadıkları gezdikleri, koştukları ve oynadıkları ve arada bir yaramazlık yaptıkları bir süreci izlemek hepimize keyif veriyor. Biz çocuklarımızı ne kadar iyi yetiştirirsek, çocuklarımıza ne kadar iyi eğitim verirsek Türkiye’nin geleceği o kadar parlak olur.”
Atatürk’ün Türkiye’nin geleceğini gençlere emanet ettiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, çocukların çağdaş, bilimsel bir eğitimle büyümesi gerektiğini belirtti. Çocuk yuvalarının ve kreşlerin kadınların rahatlıkla sosyal ve ekonomik hayata katılabilmesi için çok önemli olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, tüm belediyelere kreş ve çocuk yuvası açmalarını önerdiklerini söyledi.
Yuvaların ve eğitimin kent kültürünün gelişmesinde önemli bir adım olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “İlk kez böyle bir çocuk yuvası açılıyor. Belediye Başkanımız bu konuda önemli bir adım attı. Biz isteriz ki bütün çocuk yuvaları burada sağlanan olanaklara kavuşmuş olsun. Eğer bütün çocuk yuvalarına böyle olanak sağlamış olursak çok güzel bir şeyi gerçekleştirmiş oluruz. Çok güzel bir hareketi giderek yayılan bir alanda hayata geçirmiş oluruz.”
Kent kültürünün çok önemli olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu “Kent kültürüne sahip olan kişi aynı zamanda dünyayı sorgulayan kişidir. Dünyada nelerin olup bittiğine iyi bakan kişidir. Kent kültürünün geliştiği yerlerde demokrasi de güçlü olur.” dedi.
“ÇOCUKLAR BİZİM GURURUMUZ”
Türkiye’nin işsizlik, terör gibi sorunları bulunduğunu, doların yükseldiğini anlatan Kılıçdaroğlu, bütün bunlara karşı Türkiye’nin güçlü ve öz güveni yüksek bir ülke olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Hepiniz komşularınızı ikna edin, arkadaşlarınızı ikna edin, hepiniz sesinizi biraz daha gür çıkarın ve şunu söyleyin; ‘Biz de tam demokrasiyi istiyoruz.’ Benim ülkem Mustafa Kemal’in ülkesi, Mustafa Kemal Atatürk hayatı boyunca demokrasiyi savundu. Tam demokrasiyi getireceğiz. Bütün az gelişmiş ülkelerin, bütün mazlum ülkelerin imrendiği bir demokrasi getireceğiz. Mustafa Kemal’in döneminde Türkiye Cumhuriyeti bütün İslam dünyasının, mazlum ülkelerin imrendiği bir ülkeydi. Kurtuluş Savaşı hareketini Mustafa Kemal Atatürk’ün ateşlemesiyle o ülkeler de doğdu. Şimdi biz demokraside de çıtayı yükselteceğiz ve bütün o mazlum ülkeler ‘Biz de Türkiye gibi tam demokrasiyi kendi ülkemize getirmek istiyoruz.’ diyebilmeli. Gelecek güzel çocuklarımızın olsun. Çocuklarımız için çalışacağız, onlar bizim onurumuz, gururumuz, geleceğimiz.”
Açılışın ardından çocuk yuvasını gezen Kemal Kılıçdaroğlu çocuklarla sohbet etti. Kılıçdaroğlu, daha sonra Kadıköy Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Karikatür Evi, Gençlik Sanat Merkezi ve Fenerbahçe Çocuk Yuvasını gezdi. Tamamlanan ve devam eden projeler hakkında Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’ndan bilgiler aldı.
“YAPARAK VE EĞLENEREK ÖĞRENME”
Gazete Kadıköy’e açıklama yapan Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası’nın sorumlusu Melek Çevik Genceldi yuvada verilecek eğitimle ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Bu yıl verilecek eğitimden 3 ila 5 yaş arasındaki çocukların faydalanacağını ifade eden Genceldi, gelecek yıldan itibaren ise 3 ila 6 yaş arasındaki çocukların eğitim göreceğini söyledi. Genceldi, yuvada toplam 5 öğretmenin görev yapacağını da ekledi.
“Çocukların yaparak, yaşayarak ve eğlenerek öğrenmesinden yana bir anlayışı benimsiyoruz” diyen Genceldi, "Müzik, seramik, drama, beden eğitimi ve İngilizce dersleri ile çocuklara verilecek eğitimi zenginleştirmeyi amaçlıyoruz. Çocuklar bu yuvada doğa ile iç içe bir eğitim süreci yaşayacak. Çocuklarımız fen sınıfında bilimle tanışacak. Bahçede ayrılan bölümlerde perma kültür yapabilecekler” dedi.
ANNE VE BABALAR MUTLU
Türkiye’de bir ilk olan Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası’nın açılışına çok sayıda anne baba da katıldı. Gazete Kadıköy olarak görüşlerini sorduğumuz anne ve babalar bu tarz projelerin sayısının arttırılmasını istiyor.
Mustafa Özgür Kurtaş: İmkânlar ve koşullar dâhilinde Kadıköy Belediyesi elinden geleni yapıyor, takdirle karşılıyorum. Burada olması gereken en güzel şey yapıldı şu anda. Kadıköy yuva konusunda çok pahalı bir ilçe. Arazi yok ama belki mevcut yerler yuvaya dönüştürülebilir.
Duygu Erkol: Doğal, kullanışlı, ergonomik görünüyor. Betondan uzak bir yapı. Bahçesi de büyük. Çalışan anne babalar olarak Kadıköy’de çok fazla yuvaya ihtiyacımız var. Ancak her yuva da çocuğun gelişimi ve eğitimi açısından sağlıklı olmuyor. Çocukların yuvalarda hem hijyenik bir ortamda oyunlar oynaması hem de modern bir eğitim görmesi gerekiyor. Bu nedenle böyle projelerin çoğaltılması ve örnek olması gerekiyor diye düşünüyorum.
Kürşat Erkol: Bu mahallede yaşadığım için buranın eski halini de biliyorum. Yeni halini de gördük ve çok beğendik. Bu ekolojik yuva gayet başarılı. Devamını da bekliyoruz. Boş arazi varsa bunlardan yapılması lazım. Biz çocukluğumuzda sokaklarda büyüdük, bahçemiz vardı ama şimdi öyle bir şey kalmadı. Çocuklarımızın doğayla iç içe olması sevindirici.
Erdem Tandırlı: Hayırlı uğurlu olsun. Bu hizmetler lazım. Özellikle okul öncesi eğitimin faydasını bizzat yaşayarak gördük. Bir kere çocukların gelişimi açısından 3 buçuk yaşından itibaren okul öncesi eğitim bir zorunluluk. Günümüzde artık şehrin bu şekilde betonlaştığı bir dönemde maalesef doğayla barışık yapılar görmekte zorlanıyoruz. Bu açıdan önemli bir mesaj veriyor burası da. Hayırlı uğurlu olsun.
Osman Çiftçi: Küçücük bir çocuğun geleceğiyle ya da yenilenebilir enerjiyle ilgili birçok şeyi öğrenecek olması çok mutlu etti bizi. Çocukların burada doğayı tanıyacağını ve koruyacağını düşünüyorum. Yani bu bilinçle geleceğe adım atacaklar. Her yanımız beton olmaya başlamışken bu projenin çok yerinde olduğu kanaatindeyim. Tek katlı ,muhteşem bir bahçe. Bu kadar büyük bir alanın böylesine bir binayla korunması olağanüstü.
Hüsniye Çiftçi: Tabii ki çocuğumuzun böyle yeşil bir ortamda büyüyor olması, bizi mutlu ediyor. Çünkü çocukların, doğaya, oynamaya ve enerjisini atmaya ihtiyacı var. Diğer taraftan buranın kapsamlı ve temalı bir yer olması çocukların gelişiminde çok önemli bir yere sahip. Çocuklarımızın mutlu olması bizim tek amacımız.