Hürkuş anıldı

Kadıköylü gökyüzü kahramanı Vecihi Hürkuş vefatının 44. yılı olan 16 Temmuz’da anıldı.

25 Temmuz 2013 - 12:20
Kadıköylü gökyüzü kahramanı Vecihi Hürkuş vefatının 44. yılı olan 16 Temmuz’da anıldı. Ankara Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki anma törenine Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Başkanı Bahadır Gürer, Vecihi Hürkuş'un kızı Gönül Hürkuş Şarman ve Hürkuş dostları katıldı.
 
KADIKÖY’ÜN HÜRKUŞ’U...
Türkiye’nin ilk sivil hava yolunu kuran ve hayatını milli uçak yapmaya adayan Vecihi Hürkuş, Kadıköy’de kiraladığı bir kerestecide ilk Türk sivil uçağı olan VECİHİ XIV’ü yapmıştı.
Ulusal kurtuluş savaşımızın ilk keşif uçuşlarını yapan, ilk sivil uçağımızı bir mobilya atölyesinde imal eden, hayatının yaklaşık 30.000 saatini havada geçiren ve ilk Türk havayolu şirketini kuran Vecihi Hürkuş, kendini gökyüzüne ve Türk uçaklarını uçuracak milli havacılarımızı yetiştirmeye adamıştı.
17 yaşındayken tüm dünyayı saran savaşa uçak makinisti olarak katılan Vecihi Bey bu savaşta kazandığımız tek hava çatışmasının da kahramanı olmuştu. 1917’de Kafkas cephesinde bir Rus uçağını düşüren Vecihi Bey böylece ilk hava zaferimizin de mimarı oldu. Daha sonra Ruslara esir düşmesine rağmen, bir süre sonra Nargin Adası'ndan kaçarak İran üzerinden Musul’a ulaştı. İstanbul’a dönünce şehrin hava savunmasına katılan Vecihi Hürkuş, daha sonra Anadolu’ya geçerek Kurtuluş Savaşı’nın ilk uçuşunu yapmıştı. Özellikle İnönü, Sakarya ve Dumlupınar savaşlarında ilk ve önemli keşif uçuşları gerçekleştiren Vecihi Hürkuş, İzmir Havaalanı’nı tek başına ele geçirmişti.
İstiklal Madalyası sahibi, TBMM’nin 3 kez takdirname verdiği Hürkuş, Kurtuluş Savaşı’nın ardından Türk tayyarelerini kullanan Türk pilotlarını yetiştirmek için çabaladı. Anadolu’yu işgal eden Yunan uçaklarından kalan parça ve motorlardan yararlanarak ilk uçağı VECİHİ K VI’yı yapan Vecihi Bey’e, 1925’te Fransa’da yeni bir uçakla Atlas Okyanusu’nu geçmesi teklif edilmişti. 1927’de Ankara-Kayseri arasında ilk ulaşım uçuşlarını yaparak yurdumuzda ilk hava yolları uçuşlarını gerçekleştiren Hürkuş, 1932’de İlk Türk Sivil Tayyare Mektebi’ni kurMUŞ, 2’si kız 12 öğrenci yetiştirirken toplam 4 tipte 6 uçak ve bir su kızağı (hovercraft) imal etti. Efsane havacı Hürkuş, artık Kadıköy'de uçuyor!
 
KADIKÖY'DE ÖLÜMSÜZLEŞEN HÜRKUŞ...
Kadıköylü gökyüzü kahramanı Vecihi Hürkuş ve hayatını havacılığa adayan tüm tayyareciler için anıt yaptırmıştı. Kızıltoprak'ta yer alan aanıtta Hürkuş heykeli ve 1930'da Kadıköy'de imal ettiği ilk Türk sivil uçağı VECİHİ XIV figürü bulunuyor.

ARŞİV