İBB ve İstanbul Barosu arasında protokol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Barosu arasında, kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere, dezavantajlı grupların adalete erişimindeki engelleri kaldırmayı amaçlayan “Adli Yardım İş Birliği Protokolü” imzalandı.

01 Ekim 2024 - 11:07

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Barosu arasında, “Adli Yardım İş Birliği Protokolü” imzalandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul Barosu Başkanı avukat Filiz Saraç arasında imzalanan protokol “İstanbul'da yaşayan başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere dezavantajlı grupların yasal haklarını ve hak arama yollarını öğrenmeleri hedefleniyor.  Protokolün amaçları arasında  vatandaşlara adli yardım hizmeti sunulması, yasal yollara ulaşmdaki engellerin kaldırılması ve kişilerin adli yardım kapsamında avukatın hukuki desteğini almalarını sağlamak yer alıyor. 

 “TOPLUMSAL ADALETİ VE EŞİTLİĞİ GÜÇLENDİRMEK ADINA KRİTİK BİR ADIM”

Florya’daki İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Özlem Türeci-Uğur Şahin Yerleşkesi’nde düzenlenen imza töreni öncesinde konuşan İBB Başkanı İmamoğlu, şunları söyledi:  “Bugün toplumumuzda adaleti ve eşitliği güçlendirmek adına, kritik bir adım attığımızı düşünüyoruz. Adalete erişim, bir ayrıcalık değil, bir temel hak. Ancak birçok kişi, özellikle ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalan bireyler, şiddete maruz kalan kadınlar ve çocuklar için bu hak, ne yazık ki ulaşılmaz bir noktada kalıyor ve büyük bir eşitsizlik hissi veriyor bütün insanlarımıza. Adli yardım, tam da bu savunmasız grupların önündeki engelleri kaldırmak için çok değerli ve kritik bir mekanizmadır. Ne yazık ki, son yıllarda merkezi idare tarafından adli yardıma ayrılan kaynakların yetersiz olduğunu görüyoruz. Bu durum, hukuk sistemimize aşırı bir yük bindirirken, adalete tam erişimi de engellemekte. Biz de Avukatlık Kanunu ve Belediye Kanunu’nun bize verdiği yetkiyle, İBB olarak, bu boşluğu doldurmak için harekete geçiyoruz. İstanbul Barosu ile imzalayacağımız bu protokolle, adli yardımı genişletmek ve en çok ihtiyaç duyanlara gerekli desteği sağlamak için el ele vereceğiz."

Protokolün amacının sadece hukuki hizmet sağlamak değil, herkesin  hukukun koruması altında olduğunu hissetmesini sağlamakta olduğunu ifade eden İmamoğlu; "Adaletin tesis edilmesinde, birilerinin eksik hizmet alarak bundan yoksun kalmasına ne hiçbir yöneticinin tahammül etmesi mümkündür ne de bu konuda bir adım atılacaksa, bundan geri durmamız mümkündür. O bakımdan, bugün atılan adımı bu yönüyle çok değerli buluyorum." dedi.

SARAÇ: “AVUKAT MESLEKTAŞLARIMIZ, 19 AYDAN BERİ VEKALET ÜCRETLERİNE KAVUŞAMAMIŞLARDIR”

Konuşmasında adli yardımın önemine değinen İstanbul Barosu Başkanı Saraç da şunları söyledi:“Bugün yapılacak protokol, son derece önemli. Çünkü, ‘Adli yardım nedir?’ dediğimiz zaman; yoksul yurttaşın, şiddete uğrayan kadının, ihmal ve istismara uğrayan çocuğun adalete erişimini sağlamak için getirilmiş olan sistemin adı. Bugün İstanbul Barosu'nda, 8 bin 500 avukatımız, adli yardım sistemi içerisinde eğitimlerden geçerek, İstanbul halkına, adalete erişim yönünde hizmet vermektedir. Ancak, asgari ücret tarifesine göre ödemeleri yapılmasına rağmen, avukat meslektaşlarımız, 19 aydan beri vekalet ücretlerine kavuşamamışlardır. 8 ayrı yerde adli yardım büromuz bulunmaktadır. Burada hizmetler devam etmektedir. Ancak özveriyle, enflasyon ve eriyen vekalet ücretlerine rağmen, büroların giderlerine rağmen, adli yardım sistemini geriye götürecek şekilde Bakanlık bütçesinden gerekli ödemeler yapılmamıştır. Avukatlık Kanunu’nun 180. maddesine göre, belediyelerin de bu bütçeye bağış yapma hakları bulunmaktadır. Bu hükümden istifadeyle, aynı zamanda büyükşehir nezdindeki birimlere eğitim vermek, temel haklar konusunda halkımıza eğitim vermek hususlarını da Baro olarak yükümlenerek, bir protokol addettik. Ve Aralık 2023 tarihinden beri takip ederek, aynı zamanda Meclis’ten de geçirerek, bugüne getirilen protokolde emeği geçen tüm meslektaşlarımıza, Büyükşehir Belediye meclis üyelerine teşekkür ediyoruz. Başta da Sayın Ekrem İmamoğlu'na tüm emekleri için, katkısı ve yine bir ilki başardığı için, huzurunuzda İstanbul Barosu olarak teşekkürü borç biliyoruz.”

Konuşmaların ardından “Adli Yardım İş Birliği Protokolü”, İmamoğlu ve Saraç tarafından imzalandı. İki kurum arasında yapılan protokolle; İBB'nin desteği ve İstanbul Barosu aracılığıyla verilen adli yardım hizmetinin yaygınlaştırılarak, daha fazla ihtiyaç sahibi vatandaşın, ailenin, çocuğun, yoksulun dava açabilmesi, hak araması ve bu sayede adalete erişimi sağlanmış olacak.


ARŞİV