“İdeolojik ve kültürel mücadelenin ihmal edilmemesi lazım”

‘Yeniden Aydınlığa Çıkış’ başlıklı söyleşide okurlarıyla buluşan gazeteci ve yazar Merdan Yanardağ, “ Cumhuriyetin birikimini cesaretle ve başarı ile savunacak, kendinden emin, öz gücüne güvenen bir siyasal atılımla, bu karanlıktan yeniden aydınlığa çıkabileceğimizi düşünüyorum” dedi

18 Aralık 2023 - 13:21

Gazeteci ve yazar Merdan Yanardağ, ‘Yeniden Aydınlığa Çıkış’ başlıklı söyleşisi için Caddebostan Kültür Merkezi'nde (CKM) okuyucularıyla buluştu. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın da katıldığı söyleşi 16 Aralık Cumartesi günü yapıldı. Konuşmasında, geçmişten günümüze, tarihsel olayları ve ayaklanmaları neden ve sonuçlarıyla anlatan Yanardağ, bugün Türkiye’de yaşanan sorunlara  da değindi. Yanardağ, “Yeniden Aydınlığa Çıkış, başlığımız. Başlığın kendisi bile, bu ülkenin karanlığın içinde olduğunu ve bu karanlığa karşı bir mücadelenin yürütüldüğünü, ima eden bir bakışa sahip” dedi. Bugünkü bütün güncel ve gerici saldırıların tamamının Türkiye’nin 100 yıllık birikimine dayalı olduğunu belirten Yanardağ, “Laik rejime yönelik bir saldırı ve kuşatma biçiminde gelişiyor” dedi. 

“EN BÜYÜK DEVRİMCİ ATILIM”

Cumhuriyet’in ilanının islam dünyası için önemli bir atılım olduğunu ifade eden Yanardağ konuşmasına şöyle devam etti: “Cumhuriyet tarihsel olarak, Doğu İslam Dünyası’ndaki en büyük devrimci atılımdır. Fransız Devrimi’nin bu topraklardaki, kültür hafızasındaki yorumudur. Bu yanı ile ilerici ve devrimci bir atılımdır. Özü itibariyle demokratiktir, hatta bugünle karşılaştırdığımız zaman bile, binlerce kez daha demokratiktir, tek parti rejimi diye aşağılanmaya çalışılan rejim. Bu tuzağa kimi ilerici, solcu, aydınlar ve bilim insanları bile düşüyor”. 

AYDINLIĞA ÇIKIŞ

Laikliğin mutlak bir inanç ve ifade özgürlüğü olduğunu vurgulayan Yanardağ, “O nedenle bugün, bütün saldırılar laikliğe yöneliktir, cumhuriyetin laik niteliğine yöneliktir. Ondan geriye ne kaldıysa” dedi. Yanardağ, “Cumhuriyetin birikimini cesaretle ve başarı ile savunacak, kendinden emin, öz gücüne güvenen bir siyasal atılımla, bu karanlıktan yeniden aydınlığa çıkabileceğimizi düşünüyorum. Önümüzde bir fırsat var, yerel seçimler var” dedi. Yerel seçimlerin mutlak bir şekilde kazanılması gerektiğinin altını çizen Yanardağ, “Türkiye’yi iki yıl içinde erken seçime götürülebilir. Cumhur İttifakı’nın Türkiye’yi bu dengelerle yönetmesi mümkün değil, sürdürülebilir bir rejimle karşı karşıya değiliz” şeklinde konuştu. Hayat pahalılığı ile yoksulluğun iktidarları yerinden götürmediğini belirten Yanardağ, “İdeolojik ve kültürel mücadelenin ihmal edilmemesi lazım. Cumhuriyete saldırıldığı zaman, savunacaksın, laikliğe saldırıldığı zaman, savunacaksın” dedi. 

“KADIKÖY, KOLAY KADIKÖY OLMADI”

Merdan Yanardağ söyleşinin bitiminde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı: “Sanırım seçimleri kazanmak için, İstanbul’da İstanbul ittifakına ihtiyaç var, ama en önemlisi sizlere ihtiyaç var. Kadıköy’de başarmak yetmiyor, bunu hep söylüyorum 2019’da aday olduğumda da söylüyordum. Kadıköy’de kazanmak yetmiyor, Üsküdar’da Beykoz’da Sancaktepe’de İstanbul’daki 39 ilçenin 39’unda da iddialı olmalıyız, bu alanlarda çalışmak gerekiyor. Kadıköy, kolay Kadıköy olmadı, mücadele ettik, hep direndik ve cumhuriyetin değerlerine sahip çıktık. Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda gittik. Bugün her yerde başarı sağlayabilmek için, eğer Mustafa Kemal’in yolunda gittiysek onun gibi cesur olup, her yerde gerçekleri haykırmak gerekiyor”. 

Konuşmaların  ardından Merdan Yanardağ, Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları Kitabevi’nde kitaplarını imzaladı. 


 


ARŞİV