İDS Yılsonu Forumu Kadıköy'de gerçekleşti

İstanbul Doğa Savunmaları tarafından Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi’nde gerçekleştirilen Yılsonu Değerlendirme Forumu’nda, 2024 yılı çevre mücadeleleri değerlendirildi ve 2025 yılı için yeni stratejiler geliştirildi

02 Ocak 2025 - 12:03

İstanbul Doğa Savunmaları (İDS) Yılsonu Değerlendirme Forumu, 28 Aralık Cumartesi günü Kadıköy’de Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi’nde gerçekleştirildi. Etkinlik, 2024 yılı doğa savunma çalışmaları üzerine hazırlanan bir video ve sunumla başladı. Ardından, yılın değerlendirilmesi ve önümüzdeki dönem için programların konuşulduğu bir forum düzenlendi.

Forumda, çevre mücadelelerin mevcut durumu değerlendirilerek, çeşitli boyutlarıyla çevre mücadelesi politik, ekonomik, sosyal boyutlarıyla ele alındı.

Forumda tartışılan konu başlıkları şöyle:

Belgrad Ormanı: Mevcut tahribat unsurlarının yakından takibi ve etkili koruma çalışmaları üzerine kısa vadeli planlar paylaşıldı. Ormanın korunması ve çocukların ormanda daha fazla vakit geçirebilmesi için çeşitli çalışmalar önerildi.

Müsilaj Sorunu: Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununun güncel durumu ve çözüm önerileri değerlendirildi. 12 Ocak’ta saat 14.00 de Müze Gazhane T Atölye salonunda gerçekleştirilecek etkinliğin duyurusu yapıldı.

Köy Ziyaretleri: Tehdit altındaki köylerle iletişim kurularak yerel destek kazanma stratejileri üzerinde duruldu.

JW Marriott Hotel ve İhbar Hattı Önerisi: İstanbul’daki otel projelerine yönelik doğa ihlallerinin bildirilmesi için bir ihbar hattı kurulması önerildi.

Acıbadem ve Medipol İşgali: İmar ihlalleri ve doğa tahribatları ele alındı. Hukuki süreçlerin desteklenmesi önerildi.

İkizdere Sorunları: Bölgedeki direnişin mevcut durumu ve ulusal destek sağlama yöntemleri tartışıldı.

Validebağ Korusu Durumu: Korunun mevcut durumu ve tehditlere karşı alınacak önlemler konuşuldu.

ÖNERİLER VE SONUÇLAR

Forumda "Savunuculuk ve Örgütlenme" başlıkları da değerlendirildi. Tahribatın çok daha planlı ve şiddetli boyuta gelmesi sebebiyle mücadeleyi de daha sistematik hale getirme, ulusal ve uluslararası stratejiler geliştirme ihtiyacı oluştuğu analiz edildi. Yerel halkın bilinçlendirilmesi, yönetici ve siyasi partilere daha fazla talepte bulunulması gibi konular ele alındı. Bunlara ek olarak sermayenin saldırgan doğasına karşı daha hazırlıklı olunması gerektiği, çevre savunuculuğunun ulusal ve uluslararası boyutlarda genişletilmesi gerektiği, çevre gönüllüsü grupların daha genç ve dinamik bir hareket çizgisinde ilerlemesi gerektiği, hayvan hakları mücadelelerinin doğa mücadelesiyle daha sıkı ilişkilendirilmesi gerektiği vurgulandı.


ARŞİV