İkinci “Atıksız Dükkan” CKM’de açıldı

Kadıköy Belediyesi, ilkini iki yıl önce Feneryolu Sabit Pazarı’nda açtığı, uzun ömürlü, ambalajsız ve ekolojik ürünlere erişim imkanı sunan ‘Atıksız Dükkan’ın ikincisini Caddebostan Kültür Merkezi’nde açtı. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Suadiye'de bir dükkanın daha oluşturulması aşamasında olduklarını söyledi

29 Haziran 2022 - 20:44

Kadıköy Belediyesi’nin Atıksız Yaşam Hareketi’ni destekleyen; tek kullanımlık ürünler yerine uzun ömürlü, ambalajsız ve ekolojik ürünlere erişim imkanı sunan, döngüsel ekonomiyi destekleyen, tüketiciyle yerel ürün ve üreticiyi buluşturan Atıksız Yaşam Dükkanı’nın ikincisi 29 Haziran tarihinde Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) açıldı. Kadıköylülerin yoğun ilgi gösterdiği açılışa Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da katıldı. Başkan Odabaşı, açılış etkinliğinde eğitmen eşliğinde geleneksel yöntem ile kağıt yapımını uygulamalı olarak anlattı.

KADIKÖY'ÜN GELECEĞİNE YATIRIM

Açılışta kısa bir konuşma da yapan Odabaşı, “Bu dükkanları açmamızın en temel nedeni çevre kültürünü, bilincini Kadıköy'de oluşturabilmek. Tabii ki bunu yaparken de Anadolu'nun çeşitli yerlerindeki kooperatiflerle, özellikle kadın kooperatifleriyle işbirliği içerisine giriyoruz. Oradan ürünleri getirerek burada Kadıköylülerle buluşturuyoruz” dedi.

ÜÇÜNCÜSÜ SUADİYE’DE AÇILACAK

Konuşmasının devamında “Burada satılan hiçbir ürün atık üretmiyor. Atık üretmediğinden dolayı burası ekonomiye kazandırıyor, çöp üretme noktasında bizim elimizi de kolaylaştırıyor. Bu dükkanlar Kadıköy'ün geleceğine yapılan bir yatırım. Bugün bu dükkanlarımızın ikincisini açıyoruz. Arkadaşlarımız sayılarını artırmak için çalışıyorlar” ifadelerini kullanan Başkan Odabaşı, Suadiye'de bir dükkanın daha oluşturulması aşamasında olduklarını söyledi. Odabaşı, “Bu dükkanlarımız Kadıköy'ün diğer mahallelerinde de açılmaya devam edecek” diye ekledi.

TÜRKİYE’DE İLK VE TEK

Türkiye'nin ilk ve tek yerel yönetim uygulaması olan Atıksız Yaşam Dükkanı’nda çalışan Yavuz Yıldırım da “tek kullanımlık ürünlere alternatif olarak daha uzun ömürlü, ömrü tükendiğinde de doğada kompost olabilen” ürünleri sattıklarını söyledi. Yıldırım, tamamı ekolojik olarak üretilen ürünlerin doğrudan çiftçilerden temin edildiğini ve bunun tamamına yakınının kadın üreticilerden sağlandığını dile getirdi.

EKOLOJİK VE ZEHİRSİZ ÜRÜNLER

Atıksız Yaşam Dükkanı, yerel tohumlardan üretilen ambalajsız ve sağlıklı gıdaları, zehirli kimyasalların kullanılmadığı temizlik ürünlerini temin edip tüketiciye ulaştırıyor. Tedarik sürecinden satışına kadar atık üretmeyen ürünlerin temin edilebildiği dükkanda ürünler yeniden kullanıma uygun kaplar ile satın alınabiliyor.

Pazar günleri hariç haftanın altı günü açık olan Atıksız Yaşam Dükkanı’nda, gıda ürünlerinden temizlik ürünlerine, kişisel bakım ürünlerinden mutfak ürünlerine kadar geniş bir yelpazede ürünler bulunuyor. “Doldurulabilir matara” fikrinin yaygınlaştırılması amacıyla su arıtma sisteminin de mevcut olduğu dükkandan ücretsiz içme suyu temin edebilmek mümkün.

İLKİ FENERYOLU’NDA AÇILMIŞTI

Çevresel problemleri azaltmak ve doğal hayatın sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla başlatılan Atıksız Yaşam Hareketi’nin dört farklı ayağı bulunuyor: Atıksız Yaşam Dükkanı, Mobil Atık Getirme Merkezi, Atıksız Yaşam Sokağı ve Tek Kullanımlık Plastiklerin Azaltılması. Proje, kadın kooperatifleri başta olmak üzere, yerel üreticinin ürünlerinin yer aldığı ve ambalajsız olarak satıldığı Atıksız Yaşam Dükkanı’nın açılışı ile ilk adımını atmıştı. 2020 yılında 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde açılan ilk ‘Atıksız Dükkan’, Feneryolu Sabit Pazarı’nda faaliyetine devam ediyor.


ARŞİV