İklim aktivistlerinden seferberlik çağrısı

“İklimi değil sistemi değiştir” sloganıyla biraraya gelen genç iklim aktivistleri iklim adaleti için Kadıköy’de seferberlik çağrısı yaptı

23 Nisan 2024 - 22:27

2019 yılından beri iklim adaleti için çağrıda bulunan genç iklim aktivistleri, 19 Nisan Cuma günü Kadıköy’de bir kez daha bir araya gelerek küresel iklim grevini gerçekleştirdi. Youth For Climate Türkiye, Genç İklim Hareketi ve dayanışma içinde oldukları STK’lar Kadıköy İskele Meydanı’nda “İklimi değil sistemi değiştir” sloganıyla biraraya geldi. Genç iklim aktivistleri Türkiye’deki ve dünyadaki iklim krizine dikkat çekerek önce iktidara ardından yerel yönetimlere seslendi. Genç iklim aktivistleri adına basın açıklamasını Atlas Sarrafoğlu, Ela Naz Birdal ve Seren Anaçoğlu okudu.

“EVİMİZ HÂLÂ YANIYOR”

Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Bugün dünyanın birçok şehrinde “iklim Adaleti İçin Şimdi” sloganıyla bir araya gelen gençler gibi biz de sesimizi duyurmak için buradayız. 2019 yılının mart ayından bu yana neredeyse aralıksız sizlere sokaklardan, panellerden, sosyal medyadan, sesimizi ulaştırabildiğimiz her yerden sesleniyoruz. Bundan 5 sene önce size evimiz yanıyor demiştik, yineliyoruz. Evimiz hala yanıyor. Ne yazık ki Paris Anlaşması’nın sekizinci yıldönümü ve Dünya Günü haftasının içinde olmamıza rağmen bugünleri kutlama lüksüne sahip değiliz. İklim için küresel olarak yeterince kararı hedefler belirlenmedi ve geleceğimizi güvence altına alamadık. Fosil yakıt şirketlerinin karları tavan yaparken, bugün son ayda tarihteki en sıcak ayların peş peşe gelen rekorları ile karşı karşıyayız.”

“ZAMAN KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK”

“İklim kriziyle mücadelede İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerin iklim dostu olması gerek” denilen açıklamada, “Türkiye Genç İklim Hareketi olarak yerel seçimler süresince Change.org adresinde yürüttüğümüz kampanya ile talebimiz netti. Türkiye’de kentler iklim krizine karşı güçlü bir direniş sergilemeli. Türkiye’de 2024 yerel seçimleri sadece siyasi partilerin arasında bir yarış olmaktan öte, bir dönüşüm çağrısının başlangıcı oldu. Türkiye Genç İklim Hareketi olarak iklim krizine karşı cesur bir duruş sergileyen İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Çanakkale gibi kritik kentlerde 15 belediye başkan adayının seçilmesi bizlere umut veriyor. Ancak bu seçim sonrası yaşanan zafer sadece başlangıçtır. Şimdi seçim öncesinde verdikleri sözleri tutmalarını sağlamak için belediye başkanlarına ve yönetimlerine baskı yapmak zorundayız. Çünkü iklim krizinin yıkıcı etkileriyle mücadele etmede zaman kaybetme lüksümüz yok” ifadeleri kullanıldı.


ARŞİV