İstanbul’un ileri dönüşümü odağına alan, sosyal etkisi yüksek, çevre dostu festivali Upcycle İstanbul Art & Design Festival, 15-18 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de dördüncü kez kapılarını açıyor. Bu yıl “Dönüşüme Kendinden Başlamaya Var Mısın?” temasıyla gerçekleşecek festival, sanatı, tasarımı ve sürdürülebilir yaşamı benimseyen herkesi, dönüşüm ve yaratıcılığın sınırlarını birlikte genişletmeye davet ediyor.
Upcycle İstanbul Art & Design Festival 2025, katılımcıları sadece eski ve atık malzemelerin dönüşümlerinin değil, aynı zamanda kişisel ve toplumsal dönüşümlerin de önemini keşfetmeye çağırıyor. Yaratıcı yeniden kullanım olarak tanımlanan ileri dönüşüm kavramının çevresel faydalarını sanat ve tasarım aracılığıyla aktaracak festival, bu yıl özellikle “İnsanın İleri Dönüşümü” kavramına odaklanıyor.
Sanat sergileri, yaratıcı atölyeler, söyleşiler, adil üreticilerin ve çevre dostu tasarımcıların yer alacağı alan, kişilerin kendi dönüşümleriyle ilgili kendilerine verdikleri sözleri yazabilecekleri “Gelecekteki Kendime Mektup” gibi pek çok etkinlikle dolu festival programı, katılımcılara hem malzemeler hem de kendi benlikleri üzerinden dönüşümün farklı boyutlarını deneyimleme fırsatı sunacak. Böylece Upcycle İstanbul, eskiye değer katarak yeniyi yaratma felsefesinin ışığında katılımcıları sürdürülebilir sanat ve tasarım uygulamalarıyla buluşturarak, kendi dönüşüm yolculuklarında adım atmak için ilham olacak.
“DEĞİŞİME KENDİNDEN BAŞLA”
Sanata, adil üretime, sorumlu tüketime ve sürdürülebilirliğe önem veren bireyleri bir araya getirerek, daha yaşanabilir bir dünya için ortak adım atmaya umut olan Upcycle İstanbul Platformu kurucusu Arzu Özarı Semiz, “Upcycle İstanbul Platformu olarak, her bireyin kendi içindeki potansiyeli keşfederek, çevresine de olumlu katkılar sunacağına inanıyoruz. Sanat ve tasarımın dönüştürücü gücü ile geleceğe dair umutlarımızı güçlendiriyoruz. Gelin, birlikte iyiye dönüşelim!” çağrısını yaptı.
17 Mayıs 2025 Uluslararası Geri Dönüşüm Günü’nü de kapsayan festival, kaynakların verimli kullanımı, sorumlu tüketim, iklim krizi, sürdürülebilirlik konularında bilinç oluşturmak, ileri dönüşümün ve geri dönüşümün sürdürülebilir çevresel faydalarına sanat ve tasarım aracılığıyla dikkat çekmek üzere 2022’den beri yapılıyor.