İlk Kütüphanem'de "Çocuklar için felsefe"

Kadıköy Belediyesi İlk Kütüphanem, Mustafa Aykın İlkokulu 1 C Sınıfı öğrencilerini ‘Çocuklar için felsefe” etkinliği kapsamında misafir etti

15 Şubat 2024 - 09:53

Mustafa Aykın İlkokulu 1 C Sınıfı öğrencileri, 7 Şubat Çarşamba günü Kadıköy Belediyesi İlk Kütüphanem’de ‘Çocuklar için felsefe” etkinliği için bir araya geldi. 1 C Sınıfı Öğretmeni Didem Uluğ Akça, öğrencilerine Bavulumdaki Kırık Fincan kitabının bir bölümünü okudu. Okunulan bölüme kadar öğrenciler, kitabın hikayesi üzerine düşüncelerini dile getirdi. Kitapta geçen güven  kelimesi üzerinden  “güven nedir?” ,“kime güveniriz?”, “neden güveniriz?" gibi sorular soruldu, cevapları arandı. Kitabın sonuç bölümünün okunmadığı etkinlikte, çocuklar merak duygusunun peşine düşüp, kitabın sonucunu kendileri yazmaya çalıştı.

“ÇOK KIYMETLİ BİR ALAN”

Mustafa Aykın İlkokulu 1 C Sınıfı Öğretmeni Didem Uluğ Akça, “Çocuklarla İlk Kütüphanem’de çok güzel etkinlikler yapıyoruz. Bugün de felsefe etkinliği için geldik. Belediyenin böyle bir imkan sunması çok kıymetli. Burası kitap okuma alışkanlığına katkı sağlıyor. Belirli zamanlarda ders planımızı yaparak, buraya gelmek istiyoruz.” dedi.

“ÖZGÜRCE İFADE ETSİNLER”

Felsefenin çocukların gelişiminde önemli olduğuna değinen Didem Uluğ Akça, şöyle devam etti: “Felsefe etkinliği düşünceleri özgürce ifade edebilmeyi sağlıyor. Bir takım kavramlar üzerine çocuklar düşünüyor. Bugün örneğin güven kelimesinin üzerine konuştuk. Güven kelimesi üzerinden sorular sorduk. Çocuklar kendi düşüncelerinin dışında farklı düşüncelerin olduğunu da görüyor, onları dinliyor ve onlara saygı duyuyor. Başkasına saygı duymak empati kurmasını da sağlayacak. Kitabın sonunu okumadım. Düşünsünler, sorgulasınlar ve kendileri yazsınlar.”

İlk Kütüphanem Sorumlusu Çiğdem Özbek, ‘Çocuklar için felsefe’ etkinliği sonrasında kütüphaneyi tanıttı, kütüphanenin işleyişi hakkında bilgi verdi. Çiğdem Özbek, İlk Kütüphanem'in 2014 yılında 2 ile 6 yaş grubu çocuklara kitap sevgisini aşılamak amacıyla yola çıktığını, kütüphaneye gelen çocukların önce oyuncaklarla oynadığını, sonra da kitaplara yöneldiğini söyledi. 

“KİTAP SEVGİSİ AŞILIYORUZ”

“Çocuklar buraya pembe okul diyor. Parka gelen çocuklar önce kütüphaneye geliyor, sonra oyun oynamaya gidiyor” diyen Özbek, şöyle devam etti: “Kütüphanemizde bin 239 kitabımız mevcut. Bin 181 üyemiz var. Çocuklara kütüphane üye kartı veriyoruz. Bu da onlara aidiyetlik duygusu veriyor. Ödünç kitap alıyorlar. Kütüphanemiz pazar günü hariç 09.00 ile 18.00 saatleri arasında açık. Kütüphanenin Kartal’dan, Ümraniye’den, Pendik’ten de ziyaretçileri oluyor. Aktif bir kullanım söz konusu.”

Çevre okulları kütüphanede misafir ettiklerini söyleyen Çiğdem Özbek, “Çevre okulları misafir ediyoruz. Anaokulu ve ilkokulların birinci sınıfları, hafta da bir gün iki saat burada etkinlik yapıyor. Sınıf ortamından farklı bir yerde oluyorlar. Değişiklik hem çocukları hem de öğretmenleri mutlu ediyor. Çocuklar burada kütüphane kurallarını da öğrenmiş oluyor” dedi. 

“HER MAHALLEDE OLSA”

Kızı Arya ile İlk Kütüphanem’e gelen Aslı Günel de şunları söyledi: “Özgürlük Parkı’na severek geliyoruz. Çevremdeki olumlu bildirimlerle buradan haberdar oldum. Merak da ediyordum. Çocuklara kitap sevgisinin çok güzel aşılandığını gördüm. Kitap okuma etkinliği yapıyoruz. Çocuklar arkadaşlık kuruyor. Oyuncaklar çocukların hoşuna gidiyor, çocuklar kitaplara hayran kalıyor. Çok destekleyici bir yer. Gelen bir daha geliyor. Çok sıcak bir ortam. Keşke her mahallede olsa.” 

 


ARŞİV