İnsan olma halleri: Kendimle Karşılaşmalar

Psikiyatr Arzu Erkan’ın kaleme aldığı Kendimle Karşılaşmalar kitabı, hem ruh sağlığı alanında çalışanlar hem de bireyler için okuma önerileri ve deneyim paylaşımlarının olduğu bir kitap olma özelliğini taşıyor

25 Ocak 2023 - 13:17

“Kendinle karşılaştığın yerde

Söz de hikâye  de

Say ki senin

Başka türlü söylemek de

Yeniden ve yeniden yazmak da

Artık elinde

Dilerim onu araştırır zihnin”

Ruh sağlığı alanında yazılan bütün kitapların ve bütün terapistlerin dediği gibi insanın en önemli değişimi ve gelişimi kendini tanıyıp, olanaklarını, sınırlarını ve arzularını anladığında, onlarla yüzleştiğinde gerçekleşiyor. Şiddet ve cinsel istismar konuları hakkında söyleşi yaptığımız psikiyatr Arzu Erkan’ın yazdığı ‘Kendimle Karşılaşmalar’ kitabı da insanı kendisiyle karşılaştırmayı hedefliyor. Karakarga Yayınları’ndan çıkan kitap hem ruh sağlığı alanında çalışanlar, hem de bireysel öz farkındalık için önemli katkılar sağlayabilecek bir kitap. 

Arzu Erkan’ın önsözünde “bu kitabın içinde yer alan öykü ve anekdotlar, yıllar süren eğitimlerden, psikiyatri, psikoloji, sosyoloji, psikoterapi alanındaki bilimsel araştırma ve yayınlardan, beni sanatla buluşturan eserlerden; akademik, mesleki ve yaşamsal deneyimlerden, türlü tanıklık ve gözlemlerden süzülüp meydana geldiler” dediği kitap; sadakat, aşk, şiddet, empati, cinsellik, keder, öfke gibi insana dair pek çok duygu hakkındaki deneme türü yazılardan oluşuyor.

Damgalama, cinsel şiddetin yok sayılmasının toplumsal nedenleri ve pandemide şiddet gibi toplumsal konulara dair okuma önerileri, tanıklık ve önermelerin de olduğu Kendimle Karşılaşmalar’da travma, cinayet, istismar ve tüm şiddet haberlerinin sosyal medyada paylaşım biçimlerine dair değerlendirmeler de yer alıyor. Şiddet içeren olayların sosyal medyada haberleştirilmesi veya paylaşılmasına ilişkin Erkan’ın değerlendirmesi şöyle:

“Şiddet içeren olaylar, sahneler ve görüntüler ne denli sık ve ne kadar uzun süre ekrana gelirse etkileri o oranda artar. Şiddet içeren sahnelerin dehşet içeren ayrıntıları dillendirildikçe, görüntüler tekrar paylaşıldıkça, felaketleştirici yorumlarla pekiştirildikçe etkinin boyutları daha tehlikeli bir hal alır. Bu etki, tepki olarak şiddetin artan dozlarda günlük yaşamın parçasıymış gibi kanıksanmasına neden olur.”

Okura başkalarının yaşamlarına bakarken kendini tartma, düşünme olanağı sunan kitabın arka kapak yazısında yer alan ifadeler şöyle;

“Çocuklarıyla ilişkileri hasarlı babaların, ‘iyi’ bir anne olmak için didinirken annesine dönüşmekten korkanların, hiç beklenmedik bir anda öğrencisinin hayatını değiştiren öğretmenlerin, aşkı çok geç bulanların, bir türlü bulamayanların, aldatılanların, aldatanların, ‘öteki’lerin, ‘makbul olmayan’ların, hiçbir yere ait hissedemeyenlerin, şiddete maruz bırakılanların, hayatta kalanların, geride kalanların, umudunu kaybedenlerin, neşesi çalınanların, yetinemeyenlerin ve mutluluğu arayanların hikâyelerinden yola çıkan Psikiyatr Arzu Erkan, okurlarına geniş ve içten bir yaşam kılavuzu sunuyor.

Empati, haset, öfke, keder, umut, aşk, cinsellik ve bize dair birçok duygunun temeline yolculuk edeceğiniz bu kitapta sizi pek çok karşılaşma bekliyor. Zor ama belki de artık zamanı gelmiş bir karşılaşma.”

 

Etiketler; arzu erkan

ARŞİV