İran direnişi Sinematek/Sinema Evi'nde

Sinematek/Sinema Evi, Mayıs-Haziran ayları boyunca Luchino Visconti Retrospektifi’nin yanı sıra İranlı Kadınlar Konuşuyor seçkisine yer veriyor. Dört uzun metraj belgesel ve 6 kısa metraj filmden oluşan İranlı Kadınlar Konuşuyor seçkisine, küratörlüğünü Saliha Yavuz’un üstlendiği “Buradayız Ayaktayız” sergisi eşlik edecek

25 Nisan 2023 - 12:57

Geçtiğimiz yıl 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsünü uygun şekilde takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından polis tarafından öldürüldüğü iddiası, İran halkını sokaklara döktü. Ölümlere, tutuklanmalara, idamlara karşın İran halkı, Eylül 2022’den bu yana direnişine devam ediyor. Sadece İran’da değil dünyanın her yerinde halklar insani, ekonomik, politik, yaşamsal haklarına dair taleplerini dile getiriyor ve çoğunlukla başı kadınlar çekiyor.

FOTOĞRAFLAR VE VİDEOLAR

Buradayız Ayaktayız sergisinde, İran’daki İslam Devrimi’nin ardından Tahran’da gerçekleşen büyük kadın yürüyüşünden Claudine Mulard ile Kate Millett ve Sophie Keir’ın fotoğrafları yer alırken dünyanın farklı yerlerindeki direniş gösterilerinde farklı coğrafya, kültür ve dinlerden insanların bir araya gelerek bütünler oluşturduğu Bahar Samadi’nin Assembly video enstalasyonu görülebilecek. Ata Kam’ın 2013’teki Gezi Parkı protestoları sırasında çektiği Here and Now fotoğrafı; görsel hafızamızda yer etmiş, dünyanın farklı yerlerindeki protestolardan sahnelere yer verdiği cyanotype resimleri ile Yeşim Paktin’in Mavi Çiçekler ve Direniş serileri de sergide görülebilecek çalışmalardan biri olacak.

Direniş hareketlerini yaratan milyonlarca “anonim” insan anısına, kolektif bilincin bir parçası olarak anonim kalmak isteyen bir sanatçının Çöküş başlıklı resmi; Pegah Derakhshan Rokni’nin The Wind Will Blow Our Hair Away deseni ile, Fulya Çetin ve Can Ünlü’nün İran’daki protestolara selam durdukları Salınan serisi sergi mekânında yer alıyor.

2 MAYIS’TA AÇILACAK

Buradayız Ayaktayız sergisi, İran’ın tarihi boyunca ve özellikle bugün her yerde yaşanan hak ve özgürlük taleplerini dile getirme, direnme ve sesini duyurma ihtiyacı duyan bir direnişin yansıması. Sergi, 2 Mayıs-25 Haziran tarihleri arasında Sinematek/Sinema Evi sergi salonunda ücretsiz ziyaret edilebilecek.


ARŞİV