"İstanbul Yenileniyor" projesinin ayrıntılarını derledik

İBB’nin açıkladığı “İstanbul Yenileniyor Sıfır Faizli Finansman" projesine kimler başvurabilecek, gerekli koşullar neler? İBB’nin riskli binaların yenilenmesi için başlattığı projenin detaylarını hazırladık

09 Mart 2023 - 10:05

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz hafta düzenlenen toplantıda İstanbul Deprem Seferberlik Planını’nın detaylarını kamuoyu ile paylaşmıştı.

“İstanbul Güçleniyor” sistemini hayata geçireceklerini söyleyen İmamoğlu, “Bu sistem ile hızlı taramaya başvuran ve güçlendirme önerisi alan binalardan başlayıp maliyetine güçlendirme yapacağız. Kısmi ve kapsamlı güçlendirmeye ilişkin ayrı bir yönetmelik hazırlıyoruz. Hızlı taramayı yaygınlaştıracağız.” bilgilerini paylaşmıştı.

“17 BİN 529 ADET BAŞVURU YAPILDI”

KİPTAŞ’ın çalışmaları hakkında bilgi veren KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt şu bilgileri paylaştı: “Biz İBB çatısı altında KİPTAŞ olarak bu dönemde toplam 2 bin 96 bağımsız birimden oluşan dört farklı projede sabit taksit uyguladık. Toplam 241 bin 776 adet başvuru aldık ve bu projelerimizin hepsini normal taahhüdümüzden erken teslim ettik. Yani sabit taksitle sosyal konut üretilebileceğini test etmiş olduk. En son teslim ettiğimiz sosyal konut projemiz olan Tuzla Aydınlık Evler’in temelini 13 Aralık 2021’de attığımızda asgari ücret 4 bin 250 TL iken biz 3 bin 360 TL sabit taksitle 120 ay vadede satışa sunduk ve projemizi 13 ayda teslim ettik. İstanbul Yenileniyor’a bugüne kadar 17 bin 529 adet başvuru yapıldı.

Bizim tek yapmamız gereken merkezi yönetimle ile birlikte tıpkı sosyal konut ve orta gelir konut kampanyalarındaki gibi düşük faizli uygun ödeme planlarını riskli yapıda yaşayan vatandaşlara sunmak olmalı.”

ŞARTLAR BELLİ OLDU

Aynı toplantıda konuşan İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar da “İstanbul Yenileniyor Sıfır Faizli Finansman Projesi” ve “Deprem Dayanıklılığı Sıfır Olan Binalar İçin Kira Desteği projelerini duyurmuştu. Çağlar bu projeleri, “Sosyal belediyecilik anlayışımız çerçevesinde dar gelirli vatandaşlarımıza faizsiz finansman desteği sağlayarak İstanbul’un kentsel dayanıklılığını artırma projesidir” olarak tanımlamıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin riskli binaların yenilenmesi için vatandaşlara sunduğu 1 milyon liralık faizsiz krediyi kimler kullanabilecek? Projenin detaylarına göre koşullar şöyle:

- Proje kapsamında ilk olarak riskli yapı grupları (D ve E sınıfı) ele alınacak. Faiz desteğinden yararlanacak yapının öncelikle riskli yapı olarak tespit edilmesi gerekiyor.

- İstanbul Yenileniyor kapsamında hak sahiplerinin KİPTAŞ ile uzlaşmaya varması gerekiyor.

- Hane içi toplam gelirin net asgari ücretin iki katından fazla olmaması gerekiyor.

KİRA YARDIMI

İBB, vatandaşlara kiracı ve mülk sahibi ayrımı yapılmadan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın belirlediği limitin üç katı kadar kira yardımı yapacak. Kiracılarda bu destek 12 ay, ev sahipleri için ise 18 ay sürecek. İBB’nin sağlayacağı kira yardımı 4 bin 500 TL olarak belirlendi.

Kredi kullanan vatandaşlar birinci yıl her ay ortalama 2 bin 700 TL taksit ödeyecek. İBB de ilk yılın 12 ayında 17 bin TL’lik bir finansman desteği sağlayacak. Hak sahiplerine sunulacak konut yapım kredisinin üst limiti 1 milyon TL olarak belirlenirken, mevcut 2,9 milyar TL bütçeyle 1 yılda dönüşümü finanse edilecek konut sayısı 14 bin 77 olarak açıklandı.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Başvurunuzun olumlu değerlendirilmesi için başvurulan parselin özel mülkiyette yer alması ve bu yapıların 1999 yılı öncesinde yapılmış olması gerekiyor.

Sistem üç aşamadan oluşuyor:

BAŞVURU

-www.istanbulyenileniyor.com adresi üzerinden online başvuru yapabiliyorsunuz.

-Başvurular, teknik uzmanlar tarafından incelenerek "Bilgilendirme Formu" hazırlanır.

-Hazırlanan "Bilgilendirme Formu" ile birlikte "Teklif Aşaması"na geçiş için gerekli evrak listesi başvuru sahibine iletilir.

TEKLİF

-Mevcut duruma ilişkin ölçüm ve hesaplamalar, sisteme yüklenen belgeler üzerinden teknik uzmanlar tarafından yapılır.

-Ölçüm ve hesaplamalara dayanarak yerleşim durumunu gösteren öneri taslak proje hazırlanır.

-Yapılan çalışmalar doğrultusunda hazırlanan "Ön Teklif Formu" ile birlikte "Asgari Mahal Listesi" başvuru sahibine gönderilir.

UZLAŞMA

-Hak sahipleriyle uzlaşmaya yönelik görüşmeler yapılırken kesin proje çalışmaları devam eder.

-Uzlaşma sağlanması durumunda sözleşmelerin imzalanmasını takiben tahliye ve yıkım süreci başlar.

-Yapım ihalesi yapıldıktan sonra "Ön Teklif Formu"nda hesaplanan yenileme bedeli kesinleşir ve inşaat süreci başlar.

 

 


ARŞİV