Gazetemizin 2. sayfasındaki merakla okunan arkeoloji yazı dizisini hazırlayan Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin düzenlediği İstanbul turuna katıldık...
Bu hafta siz değerli okurlarımızı binlerce yıl öncesine, Doğu Roma’ya, Bizans’a doğru çok uzun bir seyahate çıkardık. İstanbul’un antik dönemden kalan topraklarını karış karış dolaştık, nefes nefes içimize çektik, satır satır sizler için kaleme döktük. İstanbul imparatorlarının kâh mutlu, kâh hüzünlü hikâyelerini, halkının yaşam öyküsünü, inançlarını, savaş ve barışlarını kalemimiz döndüğünce sayfalarımıza taşıdık.
Aktüel Arkeoloji Dergisi ve Mocha Tours birlikteliğiyle Anadolu’nun tarihi ve kültürel zenginlikleri hakkında toplumun da yeterince bilgilendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen bu örnek çalışma sayesinde neler neler öğrendik.
Jules Verne’nin “80 +Günde Devri Alem”i misali bir günde binlerce yıl öncesine gittik, sanki o günleri yaşadık. Meryem Ana Kilisesi ve Ayazması, Balat, Fener, Tekfur Sarayı, Kariye Müzesi, Zeyrek, Fethiye Müzesi, Bizans surları, sur içi, erken dönem kiliseleri, tarihi camiler, Haliç derken bir günü daha geride bıraktık. Ama ilginçtir İstanbul’un sadece küçücük bir tarihi bölgesini dolaşmak için bile bir gün yetmedi.
Tarihi zenginliklerimizi hayranlıkla izlerken, yıkılmaya, yok olmaya, yüz tutmuş zenginliklerimize de tanık olmak üzücüydü.
Gezinin tur sorumlusu Murat Özgüç, bu konuda deneyimli bir isim.
Ankara Koleji’nin bitirdikten sonra sırası ile Bilkent Arkeoloji ve DeMontfort Üniversitesi İşletme bölümünü tamamlayan Özgüç, 2007 yılında Mocha Tours’u kurarak arkeoloji, kültür ve sanat tarihi temalı geziler ile yabancı-yerli misafirlere unutulmaz hizmetler sunuyor. Arkeolog Nimet-Tahsin Özgüç çiftinin torunu olan genç girişimci ve tarih tutkunu Murat Özgüç, “Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin bilgi birikimi, Mocha Tours’un da operasyon ayağını yürüttüğü arkeoloji ve kültür gezileriyle Eylül ayında başlatmış olduğumuz ve içinde farklı turların yer aldığı projeyle toplumumuza unutulmaz anılarla ayrılacakları tarih ve kültür hizmetleri sunuyoruz” diyerek geziyle ilgili bilgi veriyor.
n AKTÜEL ARKEOLOJİ
KABINA SIĞMIYOR
Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin kurucularından Yazı İşleri Müdürü Murat Nağış ise genç yaşına rağmen toplum adına çok önemli bir misyon üstlenmiş. Türkiye’de Klasik Arkeoloji okuduktan sonra yurt dışında bilimsel çalışmalarını sürdüren Nağış, ardından Türkiye’ye döndü bir süre alanında asistanlık yaptı. 2007’de Aktüel Arkeoloji Dergisi’nin kurulmasına katkıda bulundu ve derginin Yazı İşleri Müdürlüğünü üstlendi. Gazete Kadıköy’ün de 2. sayfasındaki arkeoloji yazı dizisinin hazırlanmasında büyük emeği olan isimlerden biri. Türkiye’nin her yanının arkeolojik kalıntıya sahip olmasına rağmen arkeoloji biliminin yeterince tanınmadığını belirten Murat Nağış, Gazete Kadıköy için hazırladıkları sayfanın ilgi görmesinden çok memnun olduklarını belirterek, Kadıköy tarihiyle ilgili daha anlatılacak çok şey olduğunu ifade ediyor.
Mustafa SÜRMELİ