İstanbul’a 3 yaş gözüyle bakmak...

İstanbul95 projesi çerçevesinde İstanbul’da aile ve çocuğa sağlanan hizmetler gözler önüne seriliyor. Projedeki 95 sayısı, 3 yaşındaki bir çocuğun boyu esas alınarak konmuş. İstanbul’a 3 yaşındaki bir çocuğun gözünden bakmayı, sorunları görmeyi hedefliyor

29 Mart 2018 - 14:38

Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi’nin TESEV işbirliği ve Bernard van Leer Vakfı desteğiyle gerçekleştirdiği proje çerçevesinde İstanbul’daki ilçe belediyelerin çocuğa ve aileye yönelik hizmetleri ayrıntılı olarak paylaşıldı.

İki yıl süren çalışma sonucunda tamamlanan projenin interaktif haritaları belediye.istanbul95.org internet sitesi üzerinden paylaşıldı. Haritalar ilçelere göre sosyo-ekonomik farklılaşmayı ve sosyal hizmetlerin yeterli olup olmadığını ortaya koyuyor ve İstanbul’un bir anlamda resmini çekiyor.

Proje için 39 ilçedeki bine yakın mahalleye ve 82 bin sokağa ulaşıldı. Haritalarda ilk olarak rayiç bedel - yaş grafiği karşımıza çıkıyor. Rayiç bedel kira bedeli anlamına geliyor. Bir ilçede yaşayanların sosyo-ekonomik durumunu anlamak için baz alınıyor.

İstanbul genelinde kira bedelinin en yüksek olduğu ilçe Şişli. Mahalleleri incelediğimizde ise Meşrutiyet, Teşvikiye, Sultanahmet gibi mahalleler yer alıyor. Yaş ortalaması ise İstanbul’un doğu ve batısına doğru gittiğimizde düşüyor.

Kadıköy’ün yaş ve rayiç bedel haritasına baktığımızda sahil kesimlerinde 4338 TL üzerinde kira bedeliyle karşılaşıyoruz ve buralarda 50 yaşın üzerinde insanların yaşadığı görülüyor. Haritaya göre İstanbul’un sosyo-ekonomik durumu en iyi kişilerin yaşadığı yerlerden biri olan Kadıköy’de iç taraflara gidildiğinde yaş ortalaması azalıyor ve rayiç bedel düşüyor.

İstanbul genelinde çocuklar için hizmet veren kreş sayılarına baktığımızda 20 ilçede kreş bulunmazken, Kadıköy 5 kreş sayısıyla 2 ilçeyle birlikte 39 ilçe arasında sekizinci sırada yer alıyor. En fazla kreşe sahip olan ilçe ise 15 ile Sancaktepe. Sancaktepe’yi 14 kreşle Beyoğlu, 11 kreşle Kartal takip ediyor. Onların ardından ise sırasıyla Esenyurt ve Bakırköy geliyor.

Aileler için sağlık merkezi sayılarına baktığımızda ise bünyesindeki 8 sağlık merkeziyle Beşiktaş en yüksek rakama ulaşırken Kadıköy ve Ataşehir, 5 sağlık merkeziyle 39 ilçe arasında ikinciliği paylaşıyor.

Kadıköy’de ayrıca, 0-4 yaş aralığındaki çocukların ortalaması iç kesimlerde genel nüfusun yüzde 8.88’ine denk düşerken sahil tarafında 1.19’a kadar düşüyor. Bu da İstanbul’un geneliyle karşılaştırıldığında çocuk nüfusunun az olduğunu gösteriyor. Çocuk oranının en yoğun olduğu mahalleler ise Avrupa yakasının en batısında bulunan, fazla göç alan Atakent, Atatürk, İstiklal, Kanarya gibi mahalleler.


ARŞİV