İstanbul'da yeni dönem: Kadıköy ve Eminönü'ne araç girişleri ücretli oluyor

İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı kapsamında, özel araç kullanımını caydırmak ve trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla Kadıköy ve Eminönü’ne özel araç girişleri ücretli hale getiriliyor

21 Aralık 2023 - 19:50

İstanbul’un trafik yoğunluğunu azaltmayı hedefleyen, insan ve çevre odaklı “İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı”nın (SKUP) tanıtımı geçtiğimiz günlerde yapıldı.

SKUP tanıtım toplantısında sunulan planın, Türkiye’nin ilk sürdürülebilir kentsel ulaşım planı olduğu belirtildi. Plan, kentin merkez bölgelerinde otomobil kullanımı, deniz ulaşım ağını geliştirecek uygulamalar, otobüs öncelikli şerit uygulamaları gibi yeni düzenlemeleri kapsıyor.

OTOMOBİL GİRİŞLERİ ÜCRETLİ OLACAK

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre İstanbul’da yaklaşık 5 milyon araç bulunuyor. Bu da İstanbul’un birçok noktasında trafik yoğunluğuna sebep oluyor. Bu soruna çözüm bulmak için SKUP kapsamında “Tıkanıklık fiyatlandırması” adıyla yeni bir uygulama başlatılıyor. Bu uygulamanın öncelikle Eminönü’nde, devamında da Kadıköy’ün en kalabalık semti olan Moda’da hayata geçirilmesi planlanıyor. SKUP, ayrıca özel otopark sistemini de geliştirecek. İstanbullular, mahallelerindeki özel otoparklardan yararlanabilecek. Kendi mahallesindeki otoparkı kullananlar ise daha az park ücreti ödeyecek.

TRAFİĞİN YÜZDE 10,1 AZALTILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Planın hayata geçirilmesiyle kentte “zirve saatte” trafik yoğunluğunun 2030 yılında yüzde 10,1 azaltılması öngörülüyor.


ARŞİV