İstanbullular, Kadıköy'de tohumla buluştu

Kadıköy Belediyesi 'nin desteğiyle Yeryüzü Derneği'nin düzenlediği “6. İstanbul Tohum Takas Şenliği”, Alan Kadıköy Parkı'nda gerçekleşti

01 Mayıs 2023 - 17:44

Yeryüzü Derneği'nin düzenlediği, Kadıköy Belediyesi'nin de destek verdiği “6. İstanbul Tohum Takas Şenliği”,  30 Nisan Pazar günü Alan Kadıköy Parkı'nda gerçekleşti.

Maydanoz, marul, tere, roka, kavun, bamya, karpuz, balkabağı, barbunya atalık tohumlarının dağıtıldığı şenlik alanında üretici kooperatiflerinin, Yeni İnsan Yayınevi'nin, Validebağ Gönüllüleri Derneği'nin standı gibi birçok stand yer aldı.

Çocuklara yönelik etkinliklerin olduğu şenlik alanına müzik dinletisi ayrı bir renk kattı. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da şenlik alanını ziyaret etti; standları dolaşarak ürünler hakkında bilgi aldı. 

“HEYECANLA BEKLEDİĞİMİZ BİR ŞENLİK”

Yeryüzü Derneği gönüllülerinden Ayşe Özdal, “Şenliği 6 yıldır düzenliyoruz. Büyük bir heves ve heyecanla bekledik. Çünkü gerçek bir şenlik. Amacımız doğal tohumu, atalık tohumu yaşatmak. Bu düşüncenin çok kişiye yayılmasını istiyoruz. İstanbullular çok ilgi gösteriyor. Bugün burada doğal tarımı destekleyen kişi ve kurumların yer aldığı 30'dan fazla stand yer aldı. Müzik, çocuklara yönelik etkinlikler, paneller var.  Hem eğlendik hem birlikte öğrendik hem de birbirimizi tanıdık. Bunu her sene tekrarlamak istiyoruz.” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Şenlik alanında stand açan Demet Özdamar, “Şenlik çok güzel. İlk defa katıldım. Ata tohumundan yetiştirdiğim fidelerle geldim. Çengelköy salatalığı, pembe ceri, pembe domates, Çanakkale domatesi gibi fideler var. Buradan elde edilecek gelir, Antakya'daki ailelerin ihtiyaçları için kullanılacak.” dedi.

Tohum Takas Şenliği kapsamında tohumun öneminin ele alındığı panel de yapıldı. EkolQ Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru'nun moderatör olduğu panelin konuşmacıları ise Prof. Dr. Ruhsar Yanmaz ile change.org kurucusu ve good4trust sürdürücüsü Dr. Uygar Özesmi'ydi.

“TOHUM HAYATIN BAŞLANGICI”

 “Tohumu bir sır olarak düşünüyorum. Onun içinde ne olduğunu bilmiyorsunuz.” diyerek konuşmasına başlayan Ruhsar Yanmaz, “Eğer tohumu tanıyorsanız genetik şifreyi içinde taşıdığı için çimlendiğinde bitkiye dönüştüğünde ne olacak ne kadar verim verecek bunları bilirsiniz. Tohum çok değerli. Hayatın başlangıcı. Eğer üretime kaliteli bir tohumla başlarsanız alacağınız üründe çok daha kaliteli olur.” dedi.

“ATALIK DEĞİL YADİGAR DİYELİM”

Dr. Uygar Özesmi de şu noktalara değindi: “Atalık tohum diyoruz. Ataerkil öyle mi gerçekten. Tohumları saklayan analar. Ama analık demiyoruz. Kelimeler çok önemli. Bu toplumdaki ana problemlerden biri de ataerkil toplumda yaşıyor olmamız. Dolayısıyla biz artık atalık tohum demiyoruz. Siz de demeyin. Yadigar tohumlar diyoruz. Bu kelime yerleşsin dilimize. Geçmişten bize miras gelen anlamında. Evrimi ne lise ne ortaokulda ne de ilkokulda artık öğretmiyorlar. Evrim herşeyin temeli. Biyolojinin, tohumun temeli. Çünkü evrim olmadan bir şeyler değişmiyor ve dönüşmüyor. Biz evrimi anlarsak  gerçek anlamda sürdürülebilir bir tarım sistemi sağlayabiliriz.”


ARŞİV