Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait birçok tarihi ve kültürel mirası bünyesinde barındırıyor. Yerli ve yabancı turistlerle nüfusu 20 milyonu aşan bu kentte her gün yeni bir şeyler keşfetmek mümkün. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemi Şube Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Harita İstanbul” uygulaması da kente dair merak edilen birçok soruya cevap veriyor. Yenilikçi ve yaratıcı bir yaklaşımla tasarlanan uygulama, İstanbul meraklılarına kenti daha yakından tanıma fırsatı sunuyor. Tematik haritalar, katmanlar menüsü, zaman çizelgesi, uydu arşivi ve 360° güncel sokak görüntüleri gibi özelliklerle yüklü olan uygulama, kullanıcılarına keyifli bir deneyim yaşatmayı hedefliyor.
ROTANIZI BELİRLEYİN
Harita İstanbul’da kullanılan yapay zekâ teknolojisi, kullanıcıların konumları daha hızlı ve kolay bulmalarını sağlıyor. Uygulamada kullanılan yeni rotalama özelliği sayesinde, kullanıcılar birden fazla nokta için rota oluşturabiliyor ve ‘yakınımda ara’ fonksiyonu ile 500 metre ile 10 kilometre arasında filtreleme yaparak detaylı arama gerçekleştirebiliyor.Harita İstanbul’un bir başka özelliği de İstanbul’u üç boyutlu model üzerinde keşfetme imkânı sunması. Mobil cihazlar üzerinden cihazı döndürerek şehri farklı açılardan incelemek mümkün hale gelirken, mekânsal veri uzmanlarının çalışmaları ile sokak ve caddeleri panoramik şekilde görmek de mümkün. Keşfet menüsünde; anlık hava ve trafik durumu, trafik kameraları, şarj istasyonları ve güncel İSPARK verilerine erişebilirsiniz.
KENTİN KORUMA HAVZALARI
Son yıllarda artan yapılaşma faaliyetleri nedeniyle doğal alanları zarar gören İstanbul’un kültürel varlıkları kadar doğal varlıkları da önemli. Korunması gereken birçok alana sahip olan İstanbul’da çok sayıda koruma havzası da bulunuyor. Kentte ait kabartma haritası ile coğrafi özelliklerin görülebildiği uygulamada koruma havzalarının da nerelerde yer aldığını görebilirsiniz.
KADIKÖY’ÜN ZENGİN TARİHİ
Harita İstanbul uygulaması ilçeler bazında da kullanmak mümkün. Kadıköy’ün zengin tarihi mirasını keşfetmek isteyen kullanıcılar semtin güncel verilerine de ulaşabiliyor. Uygulamanın sol üst köşesinde yer alan katmanlar sekmesi ile Kadıköy’ün raylı sistemler, kırsal alan, ana arter, havza koruma, kültürel miras verilerine ulaşmak mümkün. Kültür varlıklarının kolayca görülebildiği uygulamada, bu yapıların özelliklerine de yer veriliyor. Hem İstanbul’un geneline hem de ilçelere ait uydu görüntüleri de kentin değişimini incelemek için imkân yaratıyor. 1946 ile 2022 yılları arasındaki uydu görüntülerinin paylaşıldığı uygulamada yaklaşık 80 yıllık değişimi yıl yıl görmek de mümkün. Uygulamada dikkat çeken özelliklerden biri de ilçeler bazında nüfus verilerine yer verilmesi. Nüfusa göre ilçeler sekmesinden Kadıköy’ün mahallelerine ait nüfus verilerine ulaşmak mümkün hale getirildi. Bu özellikle birlikte sadece Kadıköy’ün değil, İstanbul’un diğer ilçelerinin mahallelerine ait bilgilere de ulaşabilirsiniz.
Harita İstanbul'a buradan ulaşabilirsiniz.