İstanbul'un zamansız fotoğrafları

Timurtaş Onan’ın, “İstanbul Zamansız” adlı sergisi, Galeri Ark’ta açıldı. Sergi, Onan'ın son kitabından seçilen ve sınırlı sayıda basılan fotoğraflardan oluşuyor

18 Mayıs 2022 - 09:39

Çalışmalarının tümünde doğup büyüdüğü şehir olan İstanbul’u ele alan; belirli sınırlara sahip olan bu mekân içinde zamanın akışını, değişimini ve sabit kalan değerleri bir sorun olarak irdeleyen fotoğraf sanatçısı Timurtaş Onan’ın son kitabı “İstanbul Zamansız” mayıs ayı başında fotoğraf severlerle buluştu. “İstanbul Her Şeye Rağmen” ve “İstanbul Bir Garip Şehir” ile birlikte İstanbul üzerine beş kitaplık bir serinin üçüncüsü olan “İstanbul Zamansız” kitabı sanatçının yeni sergisi için de ilham kaynağı oldu. 12 Mayıs’ta Kadıköy’de bulunan Galeri Ark’ta açılan sergi Onan’ın son kitabından seçilmiş ve sınırlı sayıda basılmış fotoğraflardan oluşuyor.

“ŞEHRE HÜMANİST BİR BAKIŞ”

Çalışmalarının tamamında İstanbul’u merkezine alan Onan, bakışını bu defa habitat olma özelliğiyle çerçevelediği şehre yöneltiyor. Umudun ve umutsuzluğun en güçlü kontrastı oluşturduğu, aydınlığın karanlığı sarmaladığı, kusurların kusursuzluğu boyadığı bu şehirde, sadece martılar, kediler, köpekler, kara bataklar ve insanlar değil, Onan’ın objektifini yönelttiği diğer habitat sakinleri de soluk alıyor.

Sokak hikayelerinden oluşan kitabını ve sergiyi “Doğduğum ve büyüdüğüm şehre hümanist bir bakış.” olarak tanımlayan Onan, “Sıradan insanların gündelik yaşamlarından koparıp alınmış anları şehrin dokusuyla birlikte harmanlayıp vermeye çalıştım. Ayrıca İstanbul’un simgelerinden olan sokak kedileri ve köpekleri de bu hikayelerde yer alıyor.” diyor.

TANIKLIKTAN ÖTE…

Kitabın önsözünü kaleme alan yazar Seray Şahiner, Onan’ın çalışmalarını şu sözlerle anlatıyor: “Şehir, kat kat atılmış asfalttaki çukurlara dolmuş yağmur birikintisine kimin silüeti düşüyorsa onun vitrinidir. Timurtaş Onan’ın İstanbul Zamansız kitabında bir şehri kendi suretinde yeniden yaratanları görüyoruz. Sahneye çıkmak için uğraşmadan, bakışları ve görmezden gelinmeyi hesaba katmadan; gidecek bir hedef belirlememiş bir edayla yaşayıp gidenleri… İstanbul Zamansız, aslında bir ‘sonra’nın iptali albümü. Timurtaş Onan; ileride hatırlamak, tekrar bakmak üzere yaşadıkları anın fotoğrafını çekme derdine düşmeyenlerin fotoğrafını çekmiş. Turistik tuzaklara düşmeden, hikâyeyi belgeselleştirmeyen, baktığı manzaraya sadece ‘tanık’ değil; varlığını, objektife yansıyanlara dahi unutturacak kadar ‘dahil’ bir bakışla…”

Onan’ın son kitabından seçilen ve sınırlı sayıda basılan fotoğraflarını 7 Haziran’a kadar Galeri Ark’ta görebilirsiniz. 

TİMURTAŞ ONAN KİMDİR?

İstanbul’da doğup büyüyen Timurtaş Onan fotoğraf çalışmalarına 1980 yılında başladı. Fotoğraf sanatıyla ilgilenmeye başladığı günden beri yurt içinde ve yurt dışında sergiler açan, fotoğraf projeleri gerçekleştiren sanatçı, aynı zamanda ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmalarında jüri üyeliği de yaptı. Özgün projelerinde özellikle İstanbul’u merkezine koyduğu sorgulamalar ile tanınan Onan’ın eserleri yurtiçi ve yurtdışında birçok kamu ve özel koleksiyonda görülebiliyor. Bu günlerde fotoğraf atölyeleri gerçekleştiren Onan, çeşitli sergilerin küratörlüğünü yapıyor ve yeni sanat projeleri üzerinde çalışıyor.

 

 

 


ARŞİV