Kadıköy Belediyesi engellilerin sosyal yaşama adaptasyonu, iş ve istihdam olanaklarından yeterli şekilde faydalanabilmesi adına önemli çalışmalar yapıyor. Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi çatısı altında gerçekleştirilen örnek çalışmalardan son yıllarda en dikkat çekeni ise Destekli İstihdam ve İş Koçluğu kapsamında yer alan “İş’te Ben” projesi.
Kadıköy Belediyesi’nin, özellikle otizm engeli bulunan bireylerin istihdamına yönelik gerçekleştirdiği Destekli İstihdam ve İş Koçluğu projesini otizmde uygulayan ilk belediye olduğu belirtiliyor.
PANELDE PROJE ANLATILDI
Kadıköy Belediyesi, Destekli İstihdam ve İş Koçluğu’nu, 15 Mayıs Pazartesi günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlediği panelde anlattı. Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi uzmanlarının yanı sıra üniversite ve çeşitli kurum ve kuruluşlardan uzmanların da katıldığı “Destekli İstihdam ve İş Koçluğu” panelinde Kadıköy Belediyesi’nin “İş’te Ben” Projesi uygulamadaki örnekleriyle anlatıldı.
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında engellilik konusunda farkındalığı arttıracak etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Panelde Kadıköy Belediyesi olarak Destekli İstihdam konusunda yaptıkları çalışmalarla genel anlamda bu konuda yapılan çalışmaları anlatmak, konuşmak istediklerini belirten Yalçın, “Engellilerin eğitim, iş ve istihdam olanaklarına ulaşımı konusunda engelleri kaldıracak çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
BELEDİYE İSTİHDAM SAĞLADI
Panelin Destekli İstihdam Uygulamaları ve Otizm başlıklı oturumunu yöneten Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi Sorumlusu Çocuk Gelişimi Uzmanı Demet Gülaldı, Kadıköy Belediyesi’nin Destekli İstihdam ve İş Koçluğu projesini otizmde uygulayan ilk belediye olduğunu ve otizmli bir bireyin istihdamını sağladıklarını ifade etti. Gülaldı, bir engelli bireyin daha istihdam edilme aşamasında olduğunu belirtti.
Kadıköy Belediyesi Engelsiz İş ve İstihdam Ofisi Sorumlusu Esra Nehir de 2016 yılında başlatılan “İş’te Ben” projesini anlattı. Nehir, proje programı belirlendikten sonra istihdam edilecek otizmli bireylerin belirlendiğini, yapılan görüşmelerle talepleri, yetenek ve algılarının değerlendirildiğini anlattı. Sonrasında ise bireylerin çalışabilecekleri alanlar tespit edildi. Sektördeki beklenti ve ihtiyaçlar araştırıldı. Şirketlerle görüşüldü. Nehir 2017 yılında 10 otizmli bireyin istihdamını tamamlayabilmek için çalışacaklarını belirtti.
Panelde, Medical Park Hastaneler Grubu İnsan Kaynakları Müdürü Esra Aksoydan, Kadıköy Belediyesi Destekli İstihdam ve İş Koçluğu projesiyle kurum olarak otizmli bir bireyi istihdam etme deneyimlerini paylaştı. Kurum olarak “Engelli bireylere nasıl bir kariyer planı çizebiliriz?” anlayışıyla yola çıktıktan sonra engelli istihdamına yönelik proje başlattıklarını anlatan Esra Aksoydan, Kadıköy Belediyesi ile bu konuda yollarının kesiştiğini ve bir bireyin istihdamının gerçekleştiğini, her şeyin yolunda gittiğini, sonuçtan memnun kaldıklarını ifade etti.
Panelde Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinden Prof. Dr. Feryal Subaşı, üniversite olarak hazırladıkları Zihinsel Engeli Olan Bireyler İçin İş Koçluğu Eğitimi: Yerleştir, Eğit, Sürdür projesini anlatırken, Destekli İstihdam Derneği ve İstihdam Uygulamaları Derneği (DİSDER) Başkanı Ali İhsan Bilir de konuşmasında yaptığı örnek proje ve uygulamalardan dolayı Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür etti.
ENGELLİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
Panele katılan İŞKUR yetkilileri de engelli bireylerin istihdamı ile ilgili verdi. Çalışan sayısı 50 ve üzeri olan işyerlerinin yüzde 3 oranında engelli çalıştırmak zorunda olduğu belirtilirken, İŞKUR, bireyin engelli olduğunu belirten raporunu dikkate alıyor. Hastaneye sevki gerçekleştirildikten sonra yüzde 40 ve üzerinde engelli olduğu yönünde rapor alan bireyin İş Kurumu’na engelli statüsünde kaydı yapılıyor.
DUYGULAR NOTALARDA HAYAT BULDU
Panelde 8 yaşından bu yana piyano eğitimi alan 23 yaşındaki engelli sanatçı Murat Taşçı iki bölümden oluşan muhteşem bir piyano dinletisi sundu. Annesi Müge Taşçı, Murat’ın yaşamında müziğin önemli bir yerinin olduğunu, ilk başlarda rehabilitasyon amacıyla başlayan müzik çalışmalarının, Murat’ın bu konudaki yeteneği keşfedildikten sonra daha da ilerlediğini söyledi. Engelliler konusunda duyarlılığın artması gerektiğini belirten Müge Taşçı, “Her an engelli olabiliriz. Toplum olarak bu konuda duyarlı olmalıyız. Anne olarak benim vazifem oğlumu topluma kazandırmak. Bu konuda belki biraz olsun topluma bir şeyler verebilirsem ne mutlu bana” dedi.
Genç müzisyen de “Herkes başarabilir yeter ki inansın, çalışsın” diye başarısının sırrını özetledi.
Panelde işaret dili uzmanı, engelli katılımcılar için konuşmaları tercüme etti.
KADIKÖY BELEDİYESİ’NDEN BOĞAZ TURU
Kadıköy Belediyesi, Kadıköy’de yaşayan engelli bireyler ve aileleri için 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Boğaz Turu düzenledi. 16 Mayıs Salı günü düzenlenen Boğaz Turu’na Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi üyesi engelli bireyler ve ailelerinin yanı sıra Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV), Marmara İşitme Engelliler Derneği ve Kadıköy’deki özel eğitim sınıfı olan okullardan yaklaşık 150 kişi katıldı.
Aileleri ve öğretmenleriyle katıldıkları Boğaz turunda yemeklerini yiyip, müzik eşliğinde oyunlar oynayarak mutlu bir gün geçiren engelli bireyler arasında ilk defa Boğaz turuna katıldığını söyleyenler de vardı.